Rättegång om mutor inom bilprovningen

Pengar under bilmattan och alkohol från Tyskland var två detaljer som kom fram när rättegången kring muthärvan inom svensk bilprovning inleddes i Varbergs tingsrätt på tisdagen. Sammanlagt ställs tre anställda vid en västsvensk bilprovningsstation inför rätta.

Huvudmannen har, enligt kammaråklagare Per Nichols, tagit emot sammanlagt 88 000 kronor och alkohol av kunder till bilprovningen.

– Man har tagit emot kontanter för sin tjänsteutövning för att besiktiga ett antal bilar.  I det fallet rör det sig om cirka ett 30-tal fordon där han dels fått kontanter i ett kuvert och dels för vissa fordon har fått betalt för varje fordon specifikt genom att det lagts pengar under mattan, säger kammaråklagare Per Nichols.

Vin och öl såldes vidare
Per Nichols kommer från riksenheten mot korruption och beskrev när rättegången startade här i Varberg, sambandet mellan importerade bilar från Tyskland av bilfirmor och hur anställda vid bilfirmorna i samband med bilinköpen i Tyskland, också köpte alkohol, mest vin och öl, som de sedan sålde vidare till personal vid bilprovningsstationen.

Åklagaren hävdar att det var för att registreringsbesiktningen för de importerade bilarna skulle gå smidigare.

– Han har inte tagit emot några pengar. Han har medgivit att han inhandlat alkohol men han har betalat det pris, och lite till, som importörerna själva har betalat. Han har inte sett handlingarna som en muta, som någon brottslig handling. Det har inte påverkat honom i hans tjänsteutövning. Det har förekommit även bland hans kollegor, säger Göran Rydberg, den 42-årige huvudmannens advokat.

Beställde alkohol
På tisdagseftermiddagen förhördes 42-åringen. Han berättade hur han ibland ringt och beställt alkoholen av personal från bilfirmor i samband med till exempel större helgdagar. Att han och de två andra som också ställs inför rätta betalade för alkoholen. 

På plats i rättssalen finns delar av ledningen för Svensk bilprovning.

– Man blir bedrövad. Det är hel uteslutet med våra regler om mutor och jäv, det är oacceptabelt, säger Olle Lindh, vice vd för Svensk bilprovning.

Men han säger att han inte har tänkt på det?

– Ja, det är omdömeslöst, säger han.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista