Nicolas Sarkozy. Foto: TT
Nicolas Sarkozy. Foto: TT

Sarkozy närmar sig comeback som partiledare

Vill riva upp lagen om äktenskap för homosexuella
2:14 min

Trots korruptionsutredningar mot förre franske presidenten Nicolas Sarkozy väntas han i dag bli vald till partiledare igen i högerpartiet UMP. Det kan vara ett första steg att försöka ta sig tillbaka till presidentmakten 2017, trots att han var mycket impopulär när han förlorade makten för drygt två år sen.

Sarkozy eldade upp sin publik med kritik mot president Hollande på ett kamapanjmöte i veckan. Anhängarna tar emot högerpolitikern som en rockstjärna.

Karisman är en kontrast till Hollandes mer mumlande framtoning. Under sitt återinträde i fransk politik agerar Nicolas Sarkozy redan som om han vore president med tal framför franska flaggan och EU-flaggan.

Liksom Francois Hollande har han ringt till kidnappningsoffers anhöriga i svåra situationer. De två motkandidaterna, parlamentarikern Hervé Mariton och tidigare jordbruksministern Bruno Le Maire, är betydligt mer lågmälda än Sarkozy.

När det elektroniska röstandet startade i går kväll för över 200 000 medlemmar blev systemet utsatt för en omfattande cyberattack som skapade problem ett tag, enligt partiet.

UMP är ett parti i kris under brottsutredning, med stora skulder, interna uppslitande maktstrider och ett förlorat väljarstöd.

Sarkozy försöker locka tillbaka väljare från främlingsfientliga Nationella Fronten. Han vill riva upp lagen om äktenskap för homosexuella och halvera EU:s makt.

För många i Frankrike är det obegripligt att Nicolas Sarkozy ser ut att kunna komma tillbaka till en ledarsposition trots flera polisutredningar mot honom.

Det handlar bland annat om misstänkta mutor från Libyens förre diktator Khadaffi och försök att påverka rättsprocesser med mutor.

I Parc Monceau, där Sarkozy joggar i bland, säger en av hans tidigare väljare att Frankrike behöver en ny sorts politiker:

– Men den politiska eliten förnyar sig inte. De som står bakom Sarkozy och andra politiker är med sen lång tid tillbaka och får fina posistioner, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".