Guld vid Cantonal bank of Zürich. Foto: TT
Guld vid Cantonal bank of Zürich. Foto: TT

Världen väntar spänt när Schweiz röstar om guldreserv

"Dagens finanssystem har tappat all rim och reson"
1:32 min

I dag folkomröstar Schweiz om att begränsa invandringen till landet. Men även två andra folkomröstningar genomförs, som följs med internationellt intresse. Inte minst förslaget om att Schweiz måste öka sin guldreserv.

– Dagens finanssystem med centralbankerna i centrum, har tappat all rim och reson, säger Hans Geiger, ekonomiprofessor i Zürich.

Geiger är en av förepråkarna till det så kallade guldiniativet, som Schweiz också folkomröstar om idag.

Förslaget går ut på att den schweiziska centralbanken måste höja sin guldreserv ordentligt, från 7 procent till 20 procent av sina valutareserv. Den stora guldreserven ska sen vara intakt och får inte säljas.

På detta sättet vill iniativtagarna öka säkerheten i det finanspolitiska systemet. Men kritikerna tycker att förslaget är omodernt i en globaliserad värld och skulle göra det svårare för centralbanken att  som i dag att stödköpa valuta för att till exempel hålla ner francen kus mot exempelvis euron.

I opinionsundersökningarna har nej-sidan hittills haft ett övertag. Guldförslaget röner dock stort intresse internationellt eftersom debatten om att öka säkerheten med en större guldreservi finns i många länder.

Schweizarna ska i dag också säga sitt om ett förslag på att förändra skattesystemet för rika utlänningar som kommer till landet.

Som det är nu förhandlar schweiziska kommuner med de nyinflyttade om hur lite eller mycket skatte man ska betala, vilket enligt kritikerna leder till osund skattetävlan mellan schweiziska kommuner.

Enligt folkomröstningsförslaget ska nu rika utlänningar betala skatt enligt samma principer som alla andra i landet. Klockan 12 i dag stänger vallokalerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".