Attack mot moské i staden Kano, i norra Nigeria. Foto: TT
Attack mot moské i staden Kano, i norra Nigeria. Foto: TT

Så tar Boko Haram politiskt sikte med terror i Nigeria

Över tusen personer döda i samband med attacker i år
1:54 min

Efter det senaste attentatet mot en moské i Kano, försöker nu den nigerianska regeringen och presidenten gjuta mod i befolkningen. Men Boko Harams allt intensivare terrorkampanj ser ut att urholka presidentens auktoritet.

Dödstalet efter den senaste attacken, mot den centrala moskén i Kano, varierar. Men ingen tvekar om att det var en välplanerad operation som bär alla kännetecken av att ha utförts av den militanta islamistiska rörelsen Boko Haram.

I år har hittills över tusen personer dödats i samband med attacker i Nigeria. Boko Harams val av mål nu riktar sig direkt politiskt mot en av landets nyckelspelare.

Han heter Mohamed Sanusi, ny emir för moskén i just Kano och den näst viktigaste muslimske ledaren i landet. Sanusi har kommit att bli en mycket intressant person i det pågående nigerianska dramat. 

Han beskriver hur fattigdomen i norr är en grogrund för extremism. Tidigare var Sanusi respekterad chef för den nigerianska centralbanken, och utågs av tidingen Time till en av de hundra mest inflytelserika personerna i världen.

Men tidigare i år tvingades han avgå efter att han avslöjat en mångmiljardsvindel bland några av president Goodluck Jonathans närmaste män.

I förra veckan framförde Sanusi hård kritik mot regeringens oförmåga att bemöta terrorvågen, men också mot Boko Haram.

Han uppmanade landet muslimer att med vapen i hand bekämpa den militanta milisen. Nu kom så svaret. Minst två sprängladdningar utlöstes precis innan bönen, och därefter började ett okänt antal män beskjuta de som försökte fly i kaoset.

Den hårt pressade presidenten fördömde attentatet i dag och sade att varenda sten ska vändas på för att hitta de skyldiga. Han uppmanade också nigerianerna att stå enade och samarbeta med säkerhetsstyrkorna.

Men det här är inget som imponerar på vanligt folk, liknande uttalanden har hörts många gånger förut, utan några förbättringar.

I mitten av februari nästa år är det presidentval i Afrikas folkrikaste nation - och frågan är då om Boko Harams blodiga framfart kommer påverka presidentens chanser att bli återvald.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".