Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy. Foto: Miguel Medina/TT.
Ny partiledare för konservativa partiet UMP i Frankrike. Foto: Miguel Medina/TT.

Framgång för Sarkozy i partiledarval

Många är förvånade
1:24 min

Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy har valts till partiledare i det konservativa partiet UMP.  Det är ett steg närmare presidentposten. Han är vald av sina partikamrater trots flera brottsutredningar om korruption

Nicolas Sarkozy trängdes i en tunnel av reportrar och tv-kameror i Paris i går kväll. Huttrande anhängare jublade i novembermörkret. Högerpartiet UMP:s medlemmar röstade elektroniskt mellan tre kandidater och Sarkozy fick 64 procent av rösterna. Det betyder att det inte behövs någon andra omgång.

Sarkozys comeback är en personlig revansch efter nederlaget mot Francois Hollande i presidentvalet 2012. Sarkozys anhängare berömmer politikerns karisma.

Högerpartiet UMP genomgår en kris med väljare som sviker, infekterade maktstrider, brottsmisstankar och stora skulder. l våras avgick partiledaren Jean-François Copé på grund av en skandal.

Många i Frankrike är förvånade över hur Sarkozy, som är föremål för flera brottsutredningar, kan nå till den här maktpositionen igen.

Men att han är vald till partiledare betyder inte att han automatiskt blir presidentkandidat inför valet 2017. Konkurrensen väntas bli hård i de primärval där kandidaten ska utses. Den erfarne högerpolitikern Alain Juppé som haft flera ministerposter är en farlig konkurrent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".