Greklands premiärminister Antonis Samaras och finansministern Gikas Hardouvelis. Foto: Thanassis Stavrakis/TT.
Greklands premiärmiister Antonis Samaras t.h. diskuterar budget med finansminister Gikas Hardouvelis. Foto: Thanassis Stavrakis/TT.

Samaras vill samarbeta med vänstern

Greklands konservative premiärminister Antonis Samaras uppmanar det största oppositionspartiet, vänsterpartiet Syriza, att samarbeta i valet av ny president.

Samaras säger att på sätt undviks ett nyval och som han uttrycker det: "en förödande period av instabilitet".

Han menar att Grekland nu är så nära slutet på den sex år långa ekonomiska krisen och om Syriza tvingar fram nyval skulle det sabotera allt som nu uppnåtts.

I en artikel i söndagsupplagan av tidningen Ethnos varnar Samaras för att ett misslyckande med att utse presidet tidigt nästa år kan leda till en lång period utan regering i Grekland.

Syriza, som för närvarande leder i opinionsmätningarna har tidigare sagt att man tänker blockera den grekiska regeringens kandidat i ett presidentval.

Presidentposten i Grekland är närmast symbolisk. Den nuvarande presidenten, Károlos Papoúlias, har varit president sedan 2005 - två mandatperioder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".