Kost styr halten av gifter i blodet

Den som äter enligt Livsmedelsverkets rekommendationer verkar få i sig mindre miljögifter än den som äter Medelhavskost eller proteinrik, kolhydratfattig kost.

Det visar en studie vid Uppsala universitet som publiceras i facktidskriften Environmental International, skriver Uppsala Nya Tidning.

Forskarna studerade sambandet mellan miljögifter och tre olika dietalternativ: Livsmedelsverket rekommendationer, Medelhavkost eller en kolhydratfattig, proteinrik så kallad LCHP-diet. Ju mer LCHP-lik dieten var desto högra halter miljögifter i blodet.

Men även de som ätit mest likt Medelhavskosten, som ofta förknippas med bättre hälsa, hade högre halter av flera miljögifter.

Sambandet mellan dieten och halterna av miljögifter och metaller i blodet kvarstod även efter att forskarna tagit hänsyn till faktorer som rökning och fetma.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".