Miljöpartiets språkrör Åsa Romson. Foto: Linn Malmén/TT.
Foto: Linn Malmén/TT.

Många flydde MP under valspurten

"Var nog fel av oss att gå in där..."
1:31 min

I dag presenterar Miljöpartiet sin valanalys under partiets kommun och landstingsdagar i Karlstad. Och analysen visar att många väljare som tänkte rösta grönt ändrade sig under valrörelsen och röstade på andra partier istället.

– Det man kan se är ett stort antal väljare som hade bestämt sig för att rösta grönt efter EU-valet, som hade tänkt rösta på oss även i riksdagsvalet, men som valde att inte göra det och den gruppen är ju särskilt intressent för den gruppen ändrade ju sig under valrörelsen, säger Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.

– Den gruppen har dels gått till gruppen övriga partier och där är ju Fi ett sådant parti och sen finns det också en grupp som sticker ut som är alliansväljare och som tänkt sig att gå över och rösta på Miljöpartiet men som sen har ångrat sig och gått tillbaka till Alliansen. Inom Alliansen är det framförallt Centerpartiet som de hamnar hos.

Det har redan kommit kritik från flera håll inom partiet att de tappade bort miljöfrågan i valrörelsen och att det blev alldeles för mycket fokus på Sverigedemokraterna i valspurten. Det håller partisekreterare Anders Wallner med om.

– Det var nog fel av oss att gå in där och prata taktik och siffror på det sättet och maktfrågor. Vi skulle fortsatt att göra som vi tidigare gjort och i politik visa att vi är den tydligaste motpolen till Sverigedemokraterna, säger Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".