Kommunistiska partiet i Moldavien håller samling. Foto: John McConnico/AP.
Kommunistiska partiet i Moldavien håller samling utanför regeringsbyggnaden i Chișinău. Foto: John McConnico/AP.

Moldavien väljer mellan öst och väst

1:45 min

Ett av Europas fattigaste länder Moldavien håller val i dag. Valet präglas av vilken väg Moldavien ska välja - mot väst och EU eller vända tillbaka österut mot ryskt samarbete. Men det är också en historia om en miljardär och en FSB-agent.

Ett av de mer kittlande inslagen i upptakten till dagens val är läckta telefonsamtal med påstådda ryska säkerhetsagenter från FSB och kontakter med ryska affärsintressen, som ska ha finansierat en 36-årig miljardärs hela valkampanj.

Affärsmannen Renato Usatis påstådda ryska kontakter ledde i fredags till att hans parti Patria förbjöds i domstol och själv tog han första plan till Moskva för att han befarade att han skulle gripas.

Både Ryska UD och amerikanska ambassaden i moldaviska huvudstaden Chisinau har kritiserat sista minuten förbudet mot Patria.

Moldaverna väljer i dag mellan väst och öst och om den nu EU-vänliga koalitionen ska få fortsätta eller bytas mot mer proryska partier. Associationsavtalet med EU är påskrivet och visumfrihet är införd.

Handeln med EU är större än med Ryssland. Men en miljon moldaver är migrantarbetare i Ryssland och partier som Socialistpartiet och Kommunistpartiet väljer öst framför väst. EU är Rumäniens dolda försök att svälja Moldavien sägs det.

På valaffischer för Socialistpartiet syns Vladimir Putin med partiledarna och orden ”Tillsammans med Ryssland”. Moldavien har också sin frysta konflikt med utbrytarna i Transnistrien, med stöd från Moskva.

Den stora valfrågan, förutom EU eller Ryssland, är annars korruptionen. I valtider är det mycket tydligt där väljare mutas med matkassar och gyllene löften som sedan inte hålls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista