General Ruben Dario Alzate sträcker ut handen till en av sina kollegor.
General Ruben Dario Alzate sträcker ut handen till en av sina kollegor. Foto: Colombian Army press office/AP.

Kidnappad general släppt av Farc

Colombianska Farc-gerillan har nu släppt den general som suttit kidnappad sedan två veckor tillbaka. Frigivningen bekräftas av landets president, Juan Manuel Santos, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Den 16 november i år kidnappades den colombianska militärens general, Ruben Alzate, tillsammans med fyra andra personer.

Det hela vållade stor förvåning, och många väckte frågan om vad den då civilklädde Alzate gjorde i området där han blev kidnappad, ett område där Farc har stark närvaro.

Bara dagar senare lovade Farc att släppa de kidnappade, genom Kubas fredsförhandlare som offentliggjorde nyheten.

Nu verkar gerillan ha förverkligat löftet, och Colombias president, Juan Manuel Santos, twittrade under söndagen ut nyheten om att de kidnappade är i gott skick och väntar på att återförenas med sina familjer.

Förutom frigivningen av general Alzate ska ytterligare två av de kidnappade ha släppts under söndagen.

Syftet med frisläppandet är att kunna återuppta fredsförhandlingarna med regeringen, som avbröt förhandlingar när Farc tog generalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".