En kvinna pratar i mobil medan hon kör bil. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Foto: Claudio Bresciani/TT.

Fler böter för mobil i bilen

"Jag tappar fokus på trafiken lite grann"
2:49 min

Det står nu klart hur polisen ska tillämpa reglerna för mobilpratande bakom ratten. Fler bilförare kan nu vänta sig böter, utskrivna direkt när de blir stoppade på vägen. Vår reporter har pratat med några bilister, som medger att uppmärksamheten på vägen ibland inte är hundraprocentig.

– Ja, jag kanske blir för involverad i samtalet att jag tappar fokus på trafiken lite grann. Bilen kanske kränger till eller att jag är på väg in i en annan fil. Det har inte hänt några stora allvarliga saker, säger en bilist.

Den här berättelsen om hur ett telefonsamtal påverkar bilkörning är inte unik.

Trafikpolisen kan räkna upp otaliga exempel på hur bilförare kränger häftigt i höga hastigheter, gör plötsliga häftiga inbromsningar eller om hur bilar kör över i motsatt körbana medan föraren har sin uppmärksamhet på att tala just i telefon, skriver ett sms, eller tittar in i sin GPS.

Sedan förra året ger vårdslös körning av den här sorten böter på 1 500 och ett indraget körkort i ett par månader, om Transportstyrelsen bedömer förseelsen som allvarlig.

Under det gångna året är det 82 personer som fått böter, varav hälften fått körkortet indraget under en eller två månader.

Året som gått har lett till att man nu har en rättspraxis om hur trafikförordningen ska tillämpas, och polisen kommer till våren att få ytterligare befogenheter och rätt att skriva ut böter direkt ute på vägarna, uppger man på Rikspolisstyrelsen.

Och det antar man kan leda till att och det kommer att leda till att fler lagförs, säger Hans Yngve Berg, trafiksäkerhetsanalytiker på Transportstyrelsen.

– Det kommer att betyda att man måste vara försiktig nu när man använder mobiltelefon, GPS, taxametrar, ipad:s och plattor i bilen. Det är 1 500 kronor i böter, och sedan utreder Transportstyrelsen om man ska behålla körkortet.

Transportstyrelsen uppskattar att grovt räknat så kan uppemot 20 procent av alla trafikolyckor ha orsakats av att föraren har tittat ner i sin mobiltelefon, ett antal av dem är dödsolyckor, säger Hans Yngve Berg, på Transportstyrelsen.

– Tittar man på konstiga olyckor som att man kör in i brofundament mitt på dagen, eller kör in i bilar bakifrån så är det klart att det är ett problem.

Det är vid trafikljusen som mobilen ofta tar bilförarens uppmärksamhet, anser en bilist Ekot har talat med.

– När vi bilister står vid rödljus. Det röda är på väg att slå över i gult, för att inte säga grönt. Där är man extra riskbenägen, säger Hans Yngve Berg på Transportstyrelsen.

Och risker är det i dag fler bilister som är beredda att ta.

– När jag kör sakta kan jag sms:a. Är det värt 1 500 kronor? Men hur ofta ser polisen det. Det är så liten chans att polisen tar fast mig när jag väl sms:ar, om det inte skulle vara så att jag sms:ar hela tiden, säger en bilist.

Men det är inte förbjudet att tala i telefon under bilresan, för ett telefonsamtal kan också rädda liv.

– Telefonen är ett bra hjälpmedel. Det handlar om olycksrapporteringar via mobiltelefon i bil, men inte vid felaktiga tidpunkter.  Det ska vara klart framför, klart i sidan och man ska vara säker på vad man gör, säger Bengt Svensson, kommissarie vid Rikspolisstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".