Scott Panetti sitter på death row i Huntsville, Texas, där han kommer att avrättas trots att han är mentalsjuk. Foto: TT
Scott Panetti sitter på death row i Huntsville, Texas, där han kommer att avrättas trots att han är mentalsjuk. Foto: TT

Morddömd avrättas i Texas - trots att han är mentalsjuk

"Han tror att de är besatta av djävulen"
1:38 min

Mentalsjuke Scott Panetti, 56, mördade sina svärföräldrar för mer än 20 år sedan. Om några dagar avrättas den han i den amerikanska delstaten Texas. Detta trots att USA:s högsta domstol anser att en dödsdömd måste vara vid sina sinnens fulla bruk för att avrättas.

56-årige Scott Panetti fick sin diagnos, schizofreni, redan i 20-årsåldern. Han hörde röster och hallucinerade. Han behandlades på sjukhus vid flera tillfällen och medicinerade.

Men Panettis sjukdom förvärrades och en dag beslöt han sig för att döda sina svärföräldrar, berättar hans försvarsadvokat, Kathryn Kase, för radiostationen NPR:

– Hans paranoia tar över och han tror att de är besatta av djävulen, säger hon.

Året var 1992. Scott Panetti dömdes till döden, men sedan dess har det pågått en juridisk diskussion om det är lagligt att avrätta en man som är mentalsjuk och om han förstår varför han ska dödas.

Avrättningen har skjutits upp en gång och högsta domstolen prövade fallet 2007. HD ansåg att det inte räcker med att en dödsdömd är medveten om att han ska avrättas.

Han ska förnuftsmässigt förstå att han ska avrättas och varför, enligt HD. Däremot utfärdades inga riktlinjer, utan ärendet skickades tillbaka för avgörande i en domstol i Texas som alltså anser att Scott Panetti ska dödas. Nu har tidpunkten bestämts, på onsdag kväll sker den dödliga injektionen.

Försök att skjuta upp avrättningen på nytt har avvisats, men guvernören i Texas har fortfarande möjlighet att benåda Scott Panetti. Texas är den delstat som genomför flest avrättningar av alla USAs delstater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".