MP-topp: Sverige borde ge Snowden asyl

1:53 min

Hämta Edward Snowden med regeringsplanet och kör honom till Sverige. Det tycker Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson, berättar SVT-programmet Agenda i kväll. Från flera håll väcks nu frågan om Sverige borde ge asyl åt visselblåsaren.

Imorgon delas det så kallade alternativa Nobelpriset ut i Stockholm. Right Livelihoodstiftelsens chef, Ole von Uexkull, tycker att Sverige borde göra mer för hederspristagaren Edward Snowden. Hållningen till Snowden får nu stöd från Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson, Valter Mutt.

– Det är en skam för både Sverige och EU att Putin, en demokratiskt tvivelaktig ledare, är den enda som erbjuder en hjälte som Edward Snowden asyl, säger Mutt till SVT.

MP-profilen får medhåll av socialdemokraten och före detta ministern, Pierre Schori. I en intervju med SVT säger han sig se en historisk parallell till Vietnamkriget när Sverige tog emot amerikanska soldater som vägrade döda.

– Då erbjöd man tillfällig asyl på humanitär grund. Man skulle kunna göra samma sak här, säger Pierre Schori till SVT.

Visselblåsaren Edward Snowden avslöjade att USA spionerar på sina medborgare. Sedan en tid tillbaka befinner han sig i Ryssland och kan inte resa till Stockholm eftersom USA dragit in hans pass.

– Det är ingen nyhet att vi ger priser till människor som är kontroversiella i sina hemländer för att de kritiserar sina egna regeringar. Just därför är det ju en sådan viktig symbol att vi kan dela ut pris till dem i Sveriges riksdag, säger von Uexkull till Ekot.

Enligt pristutdelarna är syftet med Right Livelihoodpriset att hedra personer som erbjuder lösningar på de viktigaste utmaningarna världen står inför.

Edward Snowden kommer inte att närvara på prisceremonin i riksdagen, men han kommer vara med på videolänk.

Ole von Uexkull vill att Snowden skall kunna resa fritt i världen, och att han skall kunna vistas i Sverige, utan risk för att Sverige skall lämna ut honom till USA.

– Juridiken är ju på hans sida, eftersom Sverige inte får utlämna för politiska brott. Det är har vi svart på vitt, att de anklagelser som finns mot honom i USA råder under spionerilagen. Det är uppenbart att den rättsliga situationen är på hans sida, säger Ole von Uexkull.

Under många år har Right Livelihood tillkännagivit pristagarna i Utrikesdepartementets lokaler. Men i höstas tillät inte UD dem att göra tillkännagivandet där. De hänvisade till "nya säkerhetsrutiner", men många spekulerade om att var den kontroversielle Edward Snowden som var skälet. Men inför nästa års tillkännagivande finns det inte någon restriktion kvar mot Right Livelihood att vara hos UD. 

– Vi prövar alla förfrågningar om att använda UD:s lokaler, de tar vi när de kommer, säger Charlotta Ozaki-Macias, kommunikationschef vid Utrikesdepartementet.

Så den nya regeringen anser inte att säkerhetsproblemen finns kvar?

– Nej, de anser inte att det finns sanna skäl. Men jag måste ändå understryka att när det kommer organisationer som vill använda våra lokaler, så kommer vi att pröva dem från fall till fall.

Om Snowden skulle komma hit, hur säker är han då?

– Det är en helt hypotetisk fråga, och en fråga som inte UD ansvarar för. Rent genrellt kan man ju säga att regeringen inte kommer ge löften till någon på förhand. Man gör en enskild prövning i varje enskilt ärende, säger Osaki-Macias.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista