FN:s tortyrraport: Stäng Guantanamo

2:04 min

FN kräver att USA upphör med att hålla människor fångna på Guantanamo Bay utan åtal och utan rättegång. Misstänkta terrorister ska lagföras och de andra fångarna ska släppas fria, skriver FN i sin så kallade tortyrrapport.

USA:s president Barack Obama har ännu inte stängt fånglägret på Guantanamo, trots att han lovade det när han valdes för snart sex år sedan:

– Jag har sagt flera gånger att jag planerar att stänga Guantanamo och jag håller fast vid det. Jag har sagt flera gånger att Amerika inte torterar. Och det ska jag se till så att det inte sker. Det här är en del i en ansträngning för att återvinna Amerikas moraliska betydelse i världen.

Det här är president Obama i en TV-intervju bara dagarna efter segern i presidentvalet 2008 men Guantanamo är inte stängt.

142 människor sitter fortfarande fångna där, varav 73 är rentvådda och kan friges, men de hålls ändå inlåsta utan rättegång. Nyhetsbyrån AFP rapporterade i går att en delegation från EU-parlamentet är inbjudna av USA att besöka Guantanamo i morgon för att undersöka "hur Europa kan hjälpa USA" att stänga fängelset.

FN:s så kallade tortyrkommitté konstaterade i sin rapport häromdagen att USA bryter mot tortyrkonventionen genom att hålla människor fångna på obestämd tid. Kommittéen är oroad över rapporter om "drakoniskt" hemlighetsmakeri kring dem som bedöms vara högriskfångar och upprepade självmordsförsök och hungerstrejker bland fångarna.

FN vill ha bort hemligstämpeln på fångarnas rapporter om tortyr och tycker bland annat att tvångsmatningen av dem som vägrar äta ska avbrytas "så länge de är förmögna att fatta egna beslut".

USA släppte fem fångar i våras i utbyte mot soldaten Bowe Bergdahl som hölls fången av talibaner i Afghanistan. Sedan dess har ytterligare sju frigivits, enligt medier här, till Georgien och Slovakien bland annat.

Den avgående försvarsministern Chuck Hagel har meddelat kongressen att fler frigivningar är på gång, men en nyvunnen republikansk majoritet som inte vill stänga Guantanamo, kommer att kämpa mot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista