Polisen har spärrat av området efter explosionen. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio.

Rättscentrum i Malmö utsatt för sprängdåd

Länskriminalen i Skåne: "det rör sig om vedergällning"
3:05 min

– Det här är mycket allvarligt, ett angrepp på rättssystemet, säger Stefan Sintéus, chef för länskriminalen i Skåne.

I Malmöregionen är det inte ovanligt att kriminella har tillgång till sprängmedel, säger han till Ekot.

Enligt Stefan Sintéus är det ett sätt för kriminella i regionen att slå tillbaka mot polis, tingsrätt och åklagare.

- Ja, det här rör sig om någon form av vedergällning. Men vi vet inte riktigt mot vem det riktar sig mot, domstol eller åklagare och polis, säger han.

Sprängdådet har förorsakat stor oro bland personal som arbetar på Rättscentrum, enligt Stefan Sintéus. Speciellt länskriminalens personal, eftersom många tänker på liknande dåd som drabbat kollegor i andra länder där man haft stora problem med liknande attacker där sprängmedel använts.

– Arbetsledarna får en stor uppgift att tala med personalen och pejla av dem som är mer oroliga än andra, säger Stefan Sintéus.

Enligt vittnet Per Stenmark var detonationen i entrén till Rättscentrum kraftig.

Ingen har gripits ännu efter nattens sprängdåd utanför rättscentrum i Malmö. Explosionen orsakade stora skador på entrén och fasaden till tingsrätten.

På morgonen rapporterar Ekots Samuel Larsson från platsen om stora mängder glassplitter och en intryckt entre.

– Även husen runtomkring har fått stora skador, och enligt polisen finns fortfarande risk för nedfallande saker från tak och fasader runt explosionsplatsen, rapporter Samuel Larsson på plats utanför rättscentrum.

– Folk har ringt in och sagt att de sett minst en person springa från platsen strax innan det hände, säger Mikael Lindh på malmöpolisen. En kvinna skadades lindrigt av krossat glas

Polisen har spärrat av platsen och genomfört en teknisk undersökning.

Den skadade delen av tingsrätten kommer troligen att vara avspärrad länge, säger Mikael Lindh vid polisen.

Det var klockan 23.23 på söndagskvällen som det kom samtal till polisen om en kraftig detonation.

– Något föremål har placerats framför entrén till tingsrätten som är belägen i Rättscentrum och det har orsakat stor förödelse, säger Skånepolisens informatör Stephan Söderholm.

– Det är stora skador på entrén till tingsrätten, flera fönsterrutor i privata lägenheter har tryckts ut av tryckvågen och i någon lägenhet sägs det att balkongdörren har tryckts in i lägenheten.

En person har enligt polisen fått skärskador i samband med explosionen, men det ska inte röra sig om några allvarliga skador. Enligt SOS Alarm har ingen person lastats i någon av ambulanserna som fanns på plats under natten.

Rättscentrum i Malmö har lokaler för polisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och tingsrätten. En sprängladdning detonerade på samma plats den 3 februari i år. Inte heller då skadades någon person allvarligt i explosionen, men byggnaden fick rejäla skador.

Enligt uppgifter hördes kvällens detonation över stora delar av staden.

– Jag hörde fönsterrutor som krossades och drog upp persiennerna. Då såg jag att vårt sovrumsfönster var krossat. En tavla hade ramlat ner från väggen, berättar en kvinna för Kvällsposten på nätet.

Har ni någon idé om vem eller vilka som kan ligga bakom det här?

– Nej. Det är inget jag kan kommentera i nuläget, säger Stephan Söderholm.

Polisen har spärrat av platsen och knackar dörr i området för att få fram uppgifter om explosionen. Ingen är gripen i nuläget och polisen har inte heller någon utpekad misstänkt gärningsman.

– Vi har vittnesuppgifter, säger Stephan Söderholm.

Finns det någon hotbild mot tingsrätten eller mot någon annan myndighet som finns i Rättscentrum lokaler?

– Det har jag ingen information om, men det finns alltid människor som inte gillar myndigheter som tar beslut i olika frågor, säger Söderholm.

Räddningstjänst Syd meddelar att på grund av explosionen så ska boende på Skansgatan och Porslinsgatan i Malmö inte exponera sig i fönster och på balkonger på grund av risk för ytterligare explosioner.

– Det finns ingenting som talar för ytterligare explosioner, men det kan väl vara rätt att man inte ska vistas vid fönstren som vetter mot den sidan där detonationen har inträffat. Det kan ju vara så att det finns fönster i fastigheten som är skadade och som plötsligt släpper och då ska man ju helst inte ha sitt huvud i närheten. Så det är också som en säkerhet för de boende, säger Stephan Söderholm.

Strax före klockan två på natten fortsatte polisen med dörrknackning i området. Tekniker hade då undersökt platsen och det såg inte ut att finnas risk för ytterligare explosioner.

– Vi kommer att börja dra ner på avspärrningarna nu och dra ner på verksamheten på plats. Sedan fortsätter arbetet med att få fram uppgifter så att vi så småningom kan gripa någon för detta, säger Söderholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".