Sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i Hongkong. Foto: Kin Cheung/TT.
Polis och demonstranter drabbar samman i tunnelbanan. Foto: Kin Cheung/TT.

Tilltagande sammandrabbningar i Hongkong

Tilltagande sammandrabbningar i Hongkong
1:29 min

Under natten har polis och demonstranter drabbat samman i närheten av regeringshögkvarteret i Hongkong. Oroligheterna har varit bland de värsta sedan demonstrationerna inleddes för ett par månader sedan och runt 40 personer har gripits. 

Sammandrabbningarna ägde rum efter att demonstranter försökt ringa in regeringshögkvarteret. Demonstranterna tog sig ut på en av de större trafiklederna på Hongkongön och blockerade den.

Men polisen satte hårt mot hårt med pepparspray och batonger. Demonstranterna svarade med att försöka skydda sig själva med paraplyer och ansiktsskydd. Många av demonstranterna bar även hjälm och vissa ska ha kastat flaskor och andra saker mot polisen. Men poliserna fick efter ett tag demonstranterna att retirera.

Under sammandrabbningarna ska runt 40 personer ha gripits och ungefär 40 personer ska även ha behövt uppsöka sjukhusvård. Ett antal av de skadade var poliser.

Demonstranterna försökte omringa regeringshögkvarteret på uppmaning av demonstrationsledarna. Det skedde efter att polisen i förra veckan utrymde en av de andra protestplatserna i Hongkong. Tusentals poliser lyckades då få bort demonstranterna från den gatukorsning i området Mongkok som de ockuperat i flera månader.

Poliserna var även kvar där över helgen, och lyckades förhindra att demonstranterna återtog korsningen.

Demonstranterna har blivit mer och mer pressade den senaste tiden, inte bara på grund av de mer aktiva polisinsatserna. Antalet demonstranter har sjunkit kraftigt sedan protesterna inleddes för mer än två månader sedan.

Och efter att i månader ha blockerat vägar och vägkorsningar så har även stödet bland allmänheten för demonstrationerna minskat. Många i befolkningen har börjat tvivla på demonstranternas metoder, även om de i sak håller med demonstranterna om att det borde hållas fria val i staden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".