En polisbil står utanför entrén till rättscentrum i Malmö, där en explosion ställt till stora skador. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio.

Ekot direktrapporterar från polisens pressträff

Polisen i Malmö håller presskonferens om sprängdådet mot Rättscentrum. Vi bevakar händelserna i Malmö och direktrapporterar från pressträffen.

Milan Djelevic, Ekot: Hej och välkomna till Ekots direktrapportering från polisens presskonferens om sprängdådet mot Rättscentrum i Malmö. Pressträffen beräknas starta klockan 10.15.

10:10, 1 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Pressträffen är igång. Länspolismästaren Jan Holmström berättar om vad som hände vid 23.30 igår och uppger att de materiella skadorna är omfattande efter sprängdådet.

10:21, 1 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Det finns uppgifter om två mörkklädda personer som sågs strax innan explosionen.

10:23, 1 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: De kan ha lämnat platsen i bil, enligt vittnen.

10:23, 1 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Tekniker på platsen har gjort en del fynd, berättar polisen.

10:24, 1 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Explosionen inträffade utanför en säkerhetssal till tingsrätten.

10:25, 1 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Gärninsgmännen antas ha hunnit en bit innan explosionen inträffade. Polsien efterlyser nu vittnen som kan ha sett misstänkta personer vid tiden för sprängdådet, igår kväll klockan 23.30-tiden.

10:26, 1 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Nu frågor till polisen...

10:27, 1 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Är poliser utsatta för en ökad hotbild, lyder en fråga. Nej. ingen utökad hotbild, säger länspolismästaren Jan Holmström.

10:28, 1 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Det finns gott om sprängmedel i Malmö-regionen. Det är svårt att säga var det kommer ifrån, eftersom det är svårt att analysera efter en sprängning.

10:29, 1 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Man har gjort en mängd beslag av vapen och polisen väntar på effekten av detta, att antalet vapen minskar bland kriminella, säger länspolismästaren.

10:30, 1 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Man har fångat en eller flera misstänkta gärningsmän på övervakningskameror. Bland annat kan man se någon lägga det misstänkta sprängmedlet utanför säkerhetssalen.

10:32, 1 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Nu avslutas pressträffen och vi stänger direktrapporteringen. Vi fortsätter dock att bevaka händelserna i Malmö, så häng kvar på sajten och håll koll på händelseutvecklingen.

10:36, 1 December 2014

Det är andra gången på kort tid som ett attentat riktats mot rättsvårdande myndigheter i Skåne. Gårdagens sprängning förorsakade i stort sätt enbart materiella skador.

Men explosionen har skakat om Länskriminalen, vars chef Stefan Sintéus kallar det ”ett allvarligt angrepp på rättssystemet”.

Enligt Stefan Sintéus är det ett sätt för kriminella i regionen att slå tillbaka mot polis, tingsrätt och åklagare.

- Ja, det här rör sig om någon form av vedergällning. Men vi vet inte riktigt mot vem det riktar sig mot, domstol eller åklagare och polis, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".