Polisen jagar flera gärningsmän efter sprängdådet

1:06 min

En eller flera misstänkta gärningsmän ska ha fastnat på bild från övervakningskameror. Det framgick när polisen höll presskonferens under måndagsförmiddagen om sprängdådet mot Rättscentrum i Malmö.

Länspolismästaren Jan Holmström sa under pressträffen att man på bilderna kan se hur ett föremål placeras utanför  en säkerhetssal, strax innan explosionen äger rum.

Vittnen ska ha sett hur två mörkklädda personer lämna platsen i en bil. Det finns en del teknisk bevisning som nu skall analyseras av SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium. 

Länspolismästaren Jan Holmström sa under pressträffen att det finns gott om både vapen och sprängmedel i Malmö-regionen.

– Det är svårt att säga var sprängmedlet kommer ifrån, eftersom det är svårt att analysera efter en sprängning, sa länspolismästaren.

Det är andra gången på kort tid som ett attentat riktats mot rättsvårdande myndigheter i Skåne. Gårdagens sprängning förorsakade i stort sätt enbart materiella skador.

Men explosionen har skakat om Länskriminalen, vars chef Stefan Sintéus kallar det ”ett allvarligt angrepp på rättssystemet”.

Enligt Stefan Sintéus är det ett sätt för kriminella i regionen att slå tillbaka mot polis, tingsrätt och åklagare.

-- Ja, det här rör sig om någon form av vedergällning. Men vi vet inte riktigt mot vem det riktar sig mot, domstol eller åklagare och polis, säger han.

Nattens explosion vid Rättscentrum i Malmö visar att det finns en hotbild mot anställda inom rättsväsendet, anser Juset, som är det ledande akademikerförbundet för jurister.

– Gårdagens sprängattentat visar att det påbörjade säkerhetsarbetet inom rättsväsendet måste fortsätta, säger Erika Lejnefors, rättspolitisk samordnare på Jusek.

– Den första reaktionen är att det känns väldigt obehagligt, andra gången inom kort tid som händelse inträffar just i Malmö. De här två sprängningarna har inträffat nattetid, min tolkning är mer att man försöker skrämma dem än att skada någon.

Jusek presenterade tidigare i år en enkätundersökning bland medlemmar inom rättsväsendet. Den visar att var fjärde medlem har utsatts för våld, hot eller trakasserier de senaste två åren.

Justitieminister Morgan Johansson (S) fick höra om sprängningen när han vaknade hemma i bostaden i Lund på måndagsmorgonen. Djupt oroande, menar justitieministern. 

– Utan att spekulera i motivbilden, så förefaller det ändå vara så att här finns individer, grupper eller nätverk som är beredda att ta till ganska grovt våld för att markera mot rättsväsendet eller angripa rättsväsendets institutioner, säger Morgan Johansson

Den etablerade organiserade kriminaliteten är beredd att ta till grovt våld, enligt Johansson.

– Det här kan vara ett brott med den bakgrunden. Jag ska inte spekulera för mycket, det kan också vara en enskild händelse. Men vi har i alla fall alldeles för mycket av den här typ av kriminalitet, som riktar sig mot rättsväsendet. Vi har haft det sedan länge, men jag skulle nog vilja säga att det har tilltagit i styrka på senare år. Det är djupt oroande, säger justitieministern.

Riksåklagare Anders Perklev reser till Malmö för att skaffa sig en bättre bild om vad som hänt och samtidigt möta personalen. De anställda erbjuds krisstöd och gruppsamtal efter söndagskvällens attentat.

Enligt polisen finns det ingen hotbild mot domare, åklagare eller polis som skulle kunna förklara nattens sprängning. När det gäller just sprängningar utmärker sig Malmö i landet och hittills i år har det varit ett 30-tal explosioner runt om i Malmö.

Det är inte första gången som polisen och rättsväsendet i Malmö utsätts för attentat. Två explosioner har nu skakat om Rättscentrum och en sprängladdning har detonerat utanför en polisstation. 

Den 6 juli 2010:

Två poliser blev beskjutna med en kolsyrepistol vid en utryckning till Rosengård. Ingen skadades. 

Den 9 januari 2011:

En flaska med brandfarlig vätska exploderade mellan två polisfordon utanför polisstationen Öster i Malmö i Rosengård. Det blev mindre skador på bilarna. 

Den 18 juni 2011:

Sex skott avlossas och träffade polisstationen i Rosengård. Skotten träffade fönster och fasaden. Minst två polismän ska ha befunnit sig i byggnaden, men ingen skadades. 

Den 1 februari 2012:

Under natten exploderade en bomb utanför närpolisstationen på Eriksfältsgatan i Malmö. Ett stort hål uppstår i fasaden och lokalerna skadas. Bara timmar innan fanns det poliser inne i stationen. Kvällen innan explosionen så blev en 48-årig man skjuten till döds på Fosievägen i Malmö. 

Den 4 maj 2013:

En förundersökning inleds mot en man som misstänks ha mordhotat en domare och en åklagare i samband med att mannen häktades i en mordutredning. 

Den 2 februari 2014:

En explosion skakade Rättscentrum och orsakade materiella skador som glaskross och skador på fasaden vid entrén till tingsrätten. Ingen person skadades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista