Det finns mängder av digitala radioapparater, här en med bildskärm. Foto: Per Gustafsson/SR
Det finns mängder av digitala radioapparater, här en med bildskärm. Foto: Per Gustafsson/SR

Radiochefer välkomnar digital övergång

"Vi befinner oss i en digital explosion"
1:51 min

Redan om två år borde övergången till digitalradio inledas och 2022 ska det vanliga FM-nätet släckas om det förslag som regeringen fick idag blir verklighet.

Chatt med Sveriges Radios vd Cilla Benkö om övergången till digitalradio.

– Alla måste göra det här samtidigt. De stora radiobolagen måste vara med någorlunda samtidigt för att det här ska bli attraktivt för radiolyssnarna. Det tycker jag är superviktigt, säger Staffan Rosell, vd för det största kommersiella radiobolaget, SBS radio.

Det får inte plats fler kanaler i FM-nätet, det vill säga det nät som fortfarande de flesta av oss använder för att lyssna på radio.

Idag överlämnar branschsamordnaren Nina Wormbs sitt förslag till hur övergången till det nya digitala DAB+ ska ske. Det nya nätet har plats för betydligt fler kanaler än idag, uppemot 60 stycken. Det är helt avgörande för att radion ska överleva, menar Staffan Rosell.

– För de flesta svenskar runt om i Sverige så sitter man med Sveriges Radios kanaler och kanske två, tre privata radiokanaler. Det är alldeles för lite för att radio ska fortsätta vara ett attraktivt medium när vi befinner oss i en digital explosion. 

Planen är det redan om två år ska börja sändas i den nya tekniken, som kräver att lyssnarna skaffar sig helt nya radioapprater. Under några år kommer det gamla FM-nätet att sända parallellt.

Men om ett antal villkor, som till exempel att mer än hälften av lyssnarna faktiskt lyssnar på DAB-sändningarna så kommer FM-nätet att släckas ned 2022.

Det datumet kan flyttas fram några år om alla villkor inte är uppfyllda. Även Sveriges Radios vd Cilla Benkö hoppas att utredningens förslag blir verklighet.

– Nu gäller det att politikerna faktiskt läser och tar till sig utredningen i sin helhet och också säger jag till de finansiella åtaganden som krävs för att det ska bli en lyckad övergång. För vi tror att, om publiken ska vara med på det här, så måste men känna att man får ett mervärde. Att man får fler kanaler än man får idag och att man får ett lika starkt och kvalificerat utbud från Sveriges Radio som man faktiskt får idag, säger Cilla Benkö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".