Alliansens ledare med Göran Hägglund (KD), Anna Kinberg-Batra (M), Jan Björklund (FP) och Annie Lööf (C). Foto: TT
1 av 11
Alliansens ledare med Göran Hägglund (KD), Anna Kinberg-Batra (M), Jan Björklund (FP) och Annie Lööf (C). Foto: TT
Magdalena Andersson (S) och Anna Kinberg Batra (M) i riksdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
2 av 11
Både Magdalena Andersson (S) och Anna Kinberg Batra (M) står på talarlistan i dagens debatt. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Magdalena Andersson (S) i riksdagens talarsto. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
3 av 11
Magdalena Andersson (S) i riksdagens talarsto. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Ulla Andersson (V) i riksdagens talarstol. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.
4 av 11
Ulla Andersson (V) i riksdagens talarstol. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.
Jakob Forssmed (KD) i riksdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
5 av 11
Jakob Forssmed (KD) i riksdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Erik Ullenhag (FP) och Magdalena Andersson (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT.
6 av 11
Erik Ullenhag (FP) och Magdalena Andersson (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Oscar Sjöstedt (SD) i riksdagens talarstor. Foto Fredrik Sandberg/TT.
7 av 11
Oscar Sjöstedt (SD) i riksdagens talarstor. Foto Fredrik Sandberg/TT.
Anna Kinberg Batra (M) i riksdagens talarstol. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
8 av 11
Anna Kinberg Batra (M) i riksdagens talarstol. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Statsminister Stefan Löfven (S) på presskonferens i Rosenbad efter mötet med Alliansens partiledare sent på tisdagen. Foto: Maja Suslin/TT.
9 av 11
Statsminister Stefan Löfven (S) på presskonferens i Rosenbad efter mötet med Alliansens partiledare sent på tisdagen. Foto: Maja Suslin/TT.
Regeringens Gustav Fridolin (MP), från vänster, Åsa Romson (MP), Stefan Löfven (S) och Magdalena Andersson (S) på presskonferens i Rosenbad. Foto: Maja Suslin/TT.
10 av 11
Regeringens Gustav Fridolin (MP), från vänster, Åsa Romson (MP), Stefan Löfven (S) och Magdalena Andersson (S) på presskonferens i Rosenbad. Foto: Maja Suslin/TT.
Per Bolund
11 av 11
Per Bolund (MP), finansmarknads- och konsumentminister. Foto: TT

Direkt: Regeringen utlyser extraval

Den tredje december var en ödesdag för Sveriges regering. Stefan Löfvens budget röstades ned av Sverigedemokraterna och statsministern meddelade att extraval kommer att utlysas. Ekot direktrapporterade och extrasände hela dagen. 

Summering av dagens händelser:

 • 09:00 – Budgetdebatten i riksdagen inleds
 • 16:00 – Votering i riksdagen om budgeten, Alliansens budget vinner
 • 16:55 – Statsminister Stefan Löfven (S) utlyser extraval
 • 19:30 – Alliansen kommenterar extravalet

Sebastian Chaaban, Ekot. : Hej och välkomna till direktrapporteringen om dagens budgetomröstning i riksdagen, som börjar klockan 09.00. Sveriges Radio kommer att följa nyhetshändelserna och sända extra under hela dagen.

07:39, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Runt midnatt kallade statsminister Stefan Löfven till ett presskonferens efter att ha ha suttit i krismöte under kvällen med ledarna för allianspartierna, ett sista försök att hitta ett samarbete kring budgeten. Men det blev kalla handen.

Här kan ni lyssna på Studio Ett om budgetkrisen:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6035124

07:40, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Igår pekade Sverigedemokraterna ut Miljöpartiet som huvudsakliga motståndare och krävde att de inte kommer stödja någon regering där Miljöpartiet ingår. Per Bolund, finansmarknadsminister och miljöpartist, är i dag med Studio Ett.

07:41, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Det säger väl en del om vilket parti vi har att göra med, när man väljer att fokusera på vilket parti som är med i regeringen, och inte den politik som förs, säger Per Bolund.

07:43, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Per Bolund får frågan hur han ser på om Socialdemokraterna skulle försöka bilda en regering utan Miljöpartiet.

- Det skulle innebära att vi har en regering som har ännu mindre underlag i riksdagen än vad vi har i dag. Jag tycker också att det vi måste tänka på att vi nu har en ny situation som gör att vi det inte går att regera Sverige i minoritet längre. Det gör att alla partier måste tänka över hur man nu ska regera Sverige, det måste även Allianspartierna tänka på, säger Per Bolund.

07:45, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Vi är beredda att föra en politik som inte ger Sverigedemokraterna inflytande. Det lovade vi och även de andra partierna i riksdagen. Nu är det upp till att se om Allianspartierna kommer hålla det de lovade, säger Per Bolund.

07:48, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Här kommer lite info om dagen:

 • Morgonekot i P1 kl 9 utgår till förmån för sändningen från Riksdagsdebatten. Sporten utgår också.

07:51, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. :

 • Ekot sänder extra från Riksdagen från och med kl 8:41.

07:52, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Per Bolund, finansmarknadsminister och miljöpartis berättar hur han ser på att Sverigedemokraterna har meddelat att de tänker för att fälla varje regeringen som ger Miljöpartiet inflytande över migrationspolitiken.

- Det säger väl en del om vilket parti vi har att göra med, när man då väljer att fokusera på vilka som deltar i regeringen, snarare än vilken politik som förs av regeringen, säger Per Bolund.

08:08, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Det är tydligt när det gäller migrationspolitiken så finns det en situation där alla partier i Sveriges riksdag, förutom Sverigedemokraterna, har en tydlig linje bland annat genom Miljöpartiets rättigheter, att vi ska stå upp för mänskliga rättigheter och inte acceptera att människor ska behöva dö och drunkna på Medelhavet på väg mot ett säkrare liv, säger Bolund.

08:09, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Att vi inte ska skicka tillbaka människor till krig och förföljelse i Syrien eller Irak. Det tycker jag är värt att stå upp för och hoppas från politikens sida att vi inte är beredda att ge Sverigedemokraterna inflytande, säger finansmarknadsministern.

08:10, 3 December 201408:21, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Efter gårdagens besked - att sverigedemokraterna fäller regeringens budget - är det mest troliga nu att det blir ett extraval. Det tror statsvetarprofessorn Mikael Gilliam.

Läs mer här:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6035069

08:26, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : TT rapporterar: Enligt Magnus Hagevi, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, verkar det inte som att Löfven har planer på att avgå ännu. I sådana fall skulle han redan ha meddelat att så blir fallet om budgeten faller i dag.

- Det tycker jag att han borde gjort innan i så fall om han hade den intentionen, säger han.

- Han ska meddela efter omröstningen hur han tänker gå till väga, och det hintar väl för att han tänker försöka en annan lösning innan han överlämnar sin avskedsansökan.

TT: Men varför har inte Löfven lämnat in sin avskedsansökan än?
Allianspartierna har ju sagt att de inte är villiga att förhandla?


- Jag bedömer att han hoppas på en annan lösning än att regeringen ska avgå. Antingen genom att det blir en ny förhandlingsrunda efter en återremittering. Den andra förhoppningen är att man fattar det här beslutet, sedan får man leva med alliansbudgeten ett tag, men att Löfven jobbar vidare på att presentera en ny budget i januari eller februari där han har en annan majoritet.

08:27, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Anna Kinberg Batra är nu i talarstolen i riksdagen och har inlett dagens budgetdebatt i riksdagen.
"Ett sverige som växer byggs med gemenskap, inte med utanförskap."

09:03, 3 December 2014

CiHolmgren: Tåg å bostäder. Kinberg Batra pratar om vad budgeten innehåller. Det har det inte pratats mycket om de senaste dagarna. #svpol

09:06, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Undrar ni också vad som kan hända nu? Här är en bra guide till tre möjliga utgångar efter SD:s besked att de tänker rösta på Alliansens budget.

Läs här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6033883

09:07, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Kinberg Batra (M) yrkar bifall till Alliansens budget, och inleder budgetdebatten med att tala om integration: "Ett starkare Sverige byggs i gemenskap, vi lever i en orolig tid där människor tvingas fly från förtryck."
"Många väljer att söka sig till vårt land, och då blir integrationen viktig - grunden för bättre integration är att fler jobb växer fram, därför skulle vi aldrig överge arbetslinjen"

09:08, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Kinberg Batra säger att samarbete om budget måste baseras på gemensamma idéer: "Alliansen har lagt åtta gemensamma budgetpropositioner, men den som idag läggs fram står i motsats till dessa."

09:09, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Kinberg Batra (M):”Alliansens arbetslinje ersätts av en politik med ideologiska skattesänkningar”

09:11, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Kinberg Batra (M) fortsätter att tala om samarbete och kritiserar regeringen för vaga besked i många frågor - där besked enligt henne bara skjutits på Framtiden: "Samverkan måste vara mer än ett ord - det måste ha ett innehåll"

09:12, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet uppger i en kommentar att Alliansen tänker rösta på sin egen budget.

- Alliansens budget är bättre för Sverige. Den sänker kostnaderna för små företag, ger fler jobb till unga, stärker valfriheten och skapar en levande landsbygd. Det här är avgörande frågor för hur Sverige ska utvecklas i framtiden. Att inte rösta på vårt eget förslag skulle vara ett svek mot våra väljare, säger Annie Lööf.

09:13, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Kinberg Batra (M): "Idag debateras tre budgetalternativ. Jag yrkar bifall för det enda som gör Sverige starkare."
Hon fortsätter alltså avvisa alla inviter från statsminister Stefan Löfven. Nu tar Magdalena Andersson (S) plats i podiet för debatt - och läxas upp för att hon inte hälsar talmannen innan sitt inlägg.

09:14, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Andersson (S) börjar med att försvara regeringens budget: "Väljarna har röstat för förändring. Vi vill se till att alla får vara med på vägen till ett modernare och framgångsrikare Sverige."

09:15, 3 December 2014

CiHolmgren: Ungdomarna ska jobba isf att klättra på väggarna, säger Magdalena Andersson i budgetdebatten. Hon svartmålar Sverige, säger Batra. #svpol

09:17, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Andersson (S): "Anna Kinberg Batra, vad säger du till alla unga som kommer att fastna i arbetslöshet?"
Kinberg Batra (M): "Nu står Magdalena Andersson och svartmålar svensk ekonomi"

09:17, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : TT rapporterar: Ett toppnamn för Socialdemokraterna Fredrik Olovsson (S), ordförande i finansutskottet, är sjuk och deltar inte i debatten. Men finansminister Magdalena Andersson deltar, och Olovssons plats tas av Jörgen Hellman, ledamot för S i finansutskottet.

09:18, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Finansminister Magdalena Andersson fortsätter prata om unga arbetslösa och vill återigen att Anna Kinberg Batra ska ge besked: "Är det utförsäkring och fattigdom som är svaret från dig?"

09:19, 3 December 2014

CiHolmgren: I sin andra replik i budgetdebatten kommer finansministern ihåg att först adressera talmannen! Det är ett ganska pressat läge... #svpol

09:20, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Kinberg Batra (M): "Det är intressant att finansministern verkar bli irriterad när man hänvisar till hennes egen finansplan. Man undrar vad finansministern har för planer om hon skulle ytterligare försämra tillväxten"

09:22, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Vänsterpartiets Ulla Andersson tar plats för att debattera Kinberg Batra: "Så pratar en riktig högerpolitiker - jämlikheten ses som ett hot. Men väljarna gav er en dom - nu räcker det, vi är trött på ojämlikhet, vi vill ha en annan riktning"

09:23, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Andersson (V): "Ni gör er beroende av SD - och Moderaterna är fortfarande partiledarlöst. Så jag undrar - vem är er statsministerkandidat. Är det Annie Lööf?"

09:24, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Kinberg Batra (M): Vi gratulerar V till sitt inflytande i den här budgeten, som är rätt stort. Men låt oss hålla oss till de ekonomiska konsekvenserna. Om sjuk- och aktivitetsersättningarna skulle ligga kvar på 2006 års nivåer skulle kostnaderna motsvara 20 miljarder mer."

09:26, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Kinberg Batra (M): Vi har en statsminister, han heter Stefan Löfven. Det är inte oppositionens uppgift att stödja en vänsterbudget.

09:27, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Andersson (V) upprepar sina frågor till Kinberg Batra (M): "Vad är ert syfte, det svarar du inte på. Vill ni se ett nyval? Vem är er statsministerkandidat? Och vilket ansvar är ni berädda att ta i det hänsynslösa maktspel som SD ägnar sig åt?"

09:28, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Kinberg Batra (M): Jag tycker Ulla Andersson ska sluta slänga sig med begrepp som maktspel. Maktspel är det vänsterpartiet har ägnat sig åt för att få Stefan Löfven att svänga till vänster.

09:30, 3 December 2014

Olof: sluta helt med "direktrapportering", ingen fan bläddrar i en sån här feed. Den som vill ha direktrapport lyssnar på radio. Vi andra vill se riktiga journalistiska texter, inte denna spaggettirapportering

Nils Lindström, Ekot: Olof - vi hinner så klart inte göra uppdaterade artiklar i samma takt som debatten löper fram, det går ju så fort. Men så klart kommer även genomarbetade artiklar från våra politiska reportrar. Läs gärna dem på vår politiksida: https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=11079

Och så håller vi god ton, tack.

09:31, 3 December 2014

CiHolmgren: Är ni beredda på nyval? frågar Ulla Andersson Anna Kinberg Batra. Svaret: blev inget just nu iaf. #svpol

09:32, 3 December 2014

CiHolmgren: Oscar Sjöstedt Sd försvarar just nu sitt budgetförslag... Trots att man i den avgörande omröstningen i em tänker rösta på alliansens. #svpol

09:38, 3 December 2014

CiHolmgren: Oscar Sjöstedt Sd försvarar just nu sitt budgetförslag... Trots att man i den avgörande omröstningen i em tänker rösta på alliansens. #svpol

09:38, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Just nu debatteras Alliansens miljö- och klimatpolitik. Miljöpartiets Janine Alm Ericson frågar Anna Kinberg Batra om satsningar hon tycker saknas i Alliansens budget: "Hur tänker ni ta ansvar för miljö- och klimatfrågorna?
Kinberg Batra (M): "Vi gick till val på Sverigebygget" "Ni riskerar att strypa tillväxten och då har man inte råd att ta hand om klimatfrågorna".

09:39, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt har intagit talarstolen och pratar om partiets budgetförslag. Han talar om satsningar inom offentlig sektor och vänder sig mot regeringens satsningt på trainiejobb. "Det här står i kontrast till trainiejobben. Socialdemokraterna väljer att inte förstå att detta skulle öka arbetsbelastningen för den som redan jobbar."

09:41, 3 December 2014

Robert: Sluta inte med direktrapporteringen som Olof säger, det är många som följer liveuppdateringar som denna. Det är toppen för oss som inte kan lyssna :)

Sebastian Chaaban, Ekot. : Tackar, vi kommer nog fortsätta med direktrapporter framöver : )

09:42, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Sjöstedt (SD) pratar också om försvaret: "Jag håller samtliga sju övriga partier ansvariga för nedmontering"

09:42, 3 December 2014

CiHolmgren: -Jag håller samtliga partier ansvariga för demilitäriseringen av Sverige. Oscar Sjöstedt Sd i budgetdebatten. #svpol

09:43, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Sjöstedt (SD): "Det finns tre budgetalternativ. Om SD:s inte vinner gehör står två väldigt svaga alternativ mot varandra." Men ännu har han inte sagt något om varför partiet tänker rösta på Alliansens budget i stället för sin egen.

09:44, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Sjöstedt (SD): "Budgetomröstningen är inte enbart en omröstning om alternativen, utan också måste bedömas utifrån vår syn på den nuvarande regeting. Miljöpartiet har fått ett oproportionerligt inflytande på svensk politik."

09:46, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Dagens Nyheter skriver att Valmyndigheten gör sig beredd på extra val. Sex miljoner valkuvert har redan beställts.

- Vi håller redan på att räkna på allt nytt material som kan behöva tas fram, säger Hans Lejsäter på myndigheten till tidningen.

09:47, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Sjöstedt (SD): "Vi kommer att följa upp vår kritiska syn och rösta nej till regeringens budgetproposition. Det innebär inte att vi ställer oss bakom Alliansens budgetalternativ. Deras budget kommer inte heller att gälla. Vi står i total beredskap att rösta nej igen till ännu en budget om denna inriktning i invandringspolitiken fortsätter."

09:47, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Sjöstedt (SD): "Vi är beredda att förhandla om en budget där ett inslag skulle kunna vara att minska konstnaderna för invandring och i stället satsa på bistånd."

09:48, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Vänsterpartiets Ulla Andersson: "Sverigedemokraterna lovade guld och gröna skogar till alla pensionärer - ni sviker ni dem. Vad är fattigpensionärer värda när ni får utöva ert maktspel?"

09:49, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Andersson (V): "Ni väljar att prioritera skattesänkningar - och så pekar ni på människor och säger "vi har inte råd med er". För er är maktspelet det viktiga."

09:51, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Sjöstedt (SD): "Det Ulla Andersson kallar maktspel, det kallar jag demokrati."

09:51, 3 December 2014

CiHolmgren: Batra gör små danssteg i kammaren, ler å visar två tummar i luften, när hon är ur rampljuset. Blir hon aldrig trött? #svpol

09:52, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Andersson (V) till Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt: "Väljarna valde bort borgarnas ekonomiska politik. Ni väljer nu den - en budget som inte tar bort straffbeskattningen på pensionärer. Ni väljer en budget som kraftigt försämrar för ensamstående föräldrar - 200 000 barn drabbas väldigt hårt. Ni väljer bort detta för att spela ett hänsynslöst maktspel - alla de som drabbas betalar priset."

09:55, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: "De rögröna gick fram en promille", säger Oscara Sjöstedt (SD) och går in på brister han ser i regeringens satsning för pensionärer. "Man kommer inte halvägs för att sluta klyftan - jag skulle inte vara så extremst stolt om jag ställde mig bakom budgeten."

09:57, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Nu håller Emil Källström, Centerpartiet, ett anförande i riksdagen.

- Vi ser hur den ekonomiska krisen som inte minst är Europas är inne på sitt sjunde år. Vi har aldrig haft så många människor på flykt i dag som sedan andra världskriget. Det är dagens jobbskapare som lägger grunden för morgondagens välfärd, säger han.

10:01, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. :
Källström kritiserar regerings budget som han menar innehåller flera skatter som skulle slå mot bland annat landsbyggden.

10:05, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Det viktigare att poängtera att ett samhälle aldrig blir färdigbyggt. Vi ska inte blicka bakåt och tänka på vad som var bättre förr. Vi ska blicka framåt och tänka på hur vi ska förbättra Sverige, säger Källström.

10:09, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Källström (C) får nu replik av finansminister Magdalena Andersson (S): SD:s besked igår ritar om det politiska landskapet. Hade deras princip rått under förra mandatperioden hade Alliansen inte fått igenom ett enda förslag. Centerpartiet har tidigare ställt upp - frågan är hur partiet ställer sig nu?

10:11, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Emil Källström kritiserar även regeringen för beslut om Bromma, Slussen och stoppet av Förbifart Stockholm.

10:11, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Källström (C): Vi har idag färre blocköverskridande överenskommelser än när regeringen tillträdde. Precis som du säger innebär SD:s besked en ny fas. Men att luta sig mot SD är lite som att luta sig mot ett duschdraperi - de kommer inte att stå fast.

Emil Källström fortsätter att berätta att Centerpartiet kommer att rösta på Alliansens budgetförslag.

10:12, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : TT rapporterar:

Ett extraval skulle troligen innebära helt nya siffror i väljarstöd, jämfört med de senaste tidens opinionsmätningar. Det spår Novus vd Torbjörn Sjöström.
De senaste opinionsmätningarna visar inte på någon större förändring jämfört med valresultatet i september.

Torbjörn Sjöström ser det som "väldigt osannolikt" att ett nyval skulle innebära liknande siffror som valet i september.

- Om det blir regeringskris tror jag att det kommer att bli väldigt stora förändringar.

I söndags släppte Novus sin sammanvägda mätning Svensk väljaropinion, som redovisar ett väljarindex från flera mätinstitut.
- I den fanns det inga stora förändringar jämfört med senaste valet. Opinionssiffrorna blir också en spegel för synligheten där det mest har kretsat kring C, M och S. Men skulle det blir ett extraval blir det ett skarpt läge på ett helt annat sätt, säger Torbjörn Sjöström.

En faktor är enligt honom regeringsdugligheten, där S riskerar att ifrågasättas. Där tror han att Alliansen kan ha lite mer att vinna eftersom partierna har en historik av att ha hållit ihop landet.

TT: Vad är vitsen med ett extraval, skjuter man inte bara fram dagens situation?

- Det är för tidigt att säga. I valet 2014 var missnöjet tongivande. S och MP fick också röster på grund av missnöje. Nu har något gått sönder och man går in och lagar det här. Men om man nu inte kan visa att man kan laga något utan det i stället blev mycket värre, då kan missnöjesröstarna tycka att det är bättre med en alliansregering. Det finns dolda potentiella strömmar.

Spontant tror han att SD, som det mest utpräglade missnöjespartiet, har mest att vinna om det blir extraval.

- De har en stor problembild och en tydlig lösning som berör någon annan i Sverige. Ett land i kaos, som inte har någon framtid mer än ytterligare kaos och radikala lösningar — det är SD:s bästa scenario, säger Sjöström.

10:15, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Andersson (S): Mitt svar är blocköverskridande samarbete, min fråga till dig är hur ni ser på situationen - hur ska vi kunna styra Sverige i framtiden.
Källström (C): Egentligen har jag redan svarat i mitt anförande. Vi har först en debatt och sedan ska vi bestämma ramarna för statsbudgeten. Sedan ligger bollen hos din statsminister. Vi måste gå igenom den här processen steg för steg, enligt regelboken. Det viktiga är att inte hänge sig åt taktiserande eller spekulation utan att se till politikens innehåll."

10:15, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Janine Alm Ericson (MP) går upp mot Källström (C) och tar återigen upp miljö- och klimatfrågorna, och menar att C röstar nej till förslag som är "vassare än alliansens".
Källström (C) svarar: "Det viktiga är att leverera resultat - att tala om miljöfrågor är MP kanske bäst på, men när det gäller att leverera resultat ligger ni långt efter C."

10:17, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Nu plats för Vänsterpartiets Ulla Andersson i talarstolen. Hon talar om varför partiet väljer att stötta regeringens budget: "Vi väljer att göra något konkret i stället för att prata om det" säger hon och pratar om barnfattigdom.
"Källström väljer att likna SD vid ett duschdraperi - det håller jag med om, men varför gömmer sig C bakom det draperiet?"

10:24, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Källström (C): "Vi kan hyfta debatten lite - vi har den lägsta arbetslösheten i EU. Vårt viktigaste löfte framöver, för att motverka de samhällsproblem Ulla Andersson nämner i sin replik, är att se till att så många som bara går är med i jobb och företagande."

Emil Källström lyfter sedan de orosmoln Centerpartiet ser för samma utsatta grupper som Ulla Andersson pratade om i sin replik: "Jag skäms absolut inte för det budgetförslag jag ska rösta på. Vi klarar det viktigaste för att minska utanförskapet samtidigt som vi har riktade insatser"

10:27, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Andersson (V) fortsätter: "Jag tror inte det tröstar barn som har det illa ställt att barn i andra länder har det värre."
"För C har det alltid varit viktigare att välja sänkt skatt för höginskomsttagare. Och Källström undviker att svara på fråga om vad C nu vill - är det nyval? Vem är deras statsministerkandidat?"

10:29, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Källström (C) i sista replik i skiftet med Ulla Andersson (V): "Ordet gömma sig kan tydligen betyda olika saker. Om man först för en politik i en viss riktning och sedan för en valrörelse där vi säger precis vad en röst på oss innebär. Och sedan lägger fram en av de mest genomarbetade budgetmotioner som lagts fram av en opposition - är det att gömma sig?"

10:30, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Nytt anförande, folkpartiets Erik Ullenhag: "Sverige befinner sig i ett besvärligt politiskt läge i en orolig omvärld. Förklaringen är att vi har en svag minoritetsregering som valt att tillträda dåligt förberedda." Han drar exemplen Förbifart Stockholm och Bromma flygplats.

10:32, 3 December 2014

CiHolmgren: Ullenhag beskriver löfvens regerande i budgetdebatten: - det är kompromisser som är så otydliga att alla kan vara nöjda med dem. #svpol

10:34, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Ullenhag (FP) går till hårt angrepp mot regeringen: "Regeringen talar om samarbete men gång på gång visar de på motsatsen."
Ullenhag pekar på tidigare överenskommelser som den om friskolor, och samarbetet i pensionsgruppen.
Ullenhag (FP): "Vi har en regering som ger olika besked olika dagar. Vi har statsråd som ger olika besked. Vi har en statsminister och en vice statsminister som ger olika besked."

10:34, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : DN har tidigare rapporterat att Valmyndigheten har beställt sex miljoner valkuvert som kan användas om det skulle bli extraval.

- Vi måste alltid ha tio miljoner i lagret och vi hade bara fyra. Så det gjorde vi för några veckor sedan för att fylla på lagret, säger Hans Lejsäter på Valmyndigheten till TT.

- Vi håller på att titta på lite övrigt material också, vad som måste beställas.
Valet i september gick lös på ungefär en kvarts miljard kronor, enligt Valmyndigheten.

- Ett extraval skulle bli lite billigare. Det är färre valsedlar och färre valkuvert men annars är det inga större skillnader egentligen, säger Lejsäter.

10:35, 3 December 2014

CiHolmgren: Ullenhag beskriver Löfvens regerande i budgetdebatten: "Det är kompromisser som är så otydliga att alla kan vara nöjda med dem." #svpol

10:38, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Ullenhag (FP): "Vi vill ha ett öppet och tolerant Sverige. Jag vill inte se mina barnbarn i ögonen och säga 'visst, de mördades och torterades där, men när de kom hit skickade vi tillbaka dem'. Jag har aldrig sett ett land som växer genom att sluta sig"

10:41, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Magdalena Andersson (S) ger replik till Ullehag (FP): "Det låter som att Erik Ullenhag skrev sitt anförande innan SD:s besked igår. Frågan är 'hur ska Sverige kunna regeras i framtiden?'"

10:43, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Ullenhag (FP) svarar Andersson (S) med att citera henne själv: "Det är inte oppositionens uppgift att ta ansvar för regeringens politik".

Andersson (S): "Det är samma nu som när jag sa det - det var en kritik mot att man inte sökte samarbete för att utesluta SD."

10:46, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Vänsterpartiets Ulla Andersson går upp mot Ullenhag och pratar om jämställdhet - och menar att ojämlikheten mellan könen verkar öka med den politik FP stöttar.

10:49, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Andersson (V) fortsätter att fråga Allianspartierna om vilka alternativ de ser framöver för hur landet ska styras: "Vem är er statsministerkandidat?"

10:51, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Ullenhag (FP) ägnar sitt svar till Andersson (V) helt åt att svara på frågorna om jämställdhet, och menar att löneskillnaderna minskat med Alliansens politik. Andersson påpekar att det är skillnad på 'inkomstskillnader' och 'löneskillnader'.

"Det får konsekvenser för kvinnors livsvillkor", säger Andersson och påpekar att Ullenhag inte svarar på frågorna om nyval och Alliansens statsministerkandidat.

10:54, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Ullenhag (FP): "Du vill att vi ska säga 'nej, vi röstar inte på vår egen politik för vi riskerar att den går igenom'".

10:56, 3 December 2014

Olof: Nils Lindström, Varför svarar du "vi hinner så klart inte göra uppdaterade artiklar i samma takt som debatten löper fram, det går ju så fort."? Jag har inte sagt att ni ska det. Du säger emot nåt jag inte påstår och sen tar du inte in min invänding mot det. Lägg er energi på att skriva bra reportagetexter snarast EFTER ett skeende. Såna här "feeder" är snabba, ja, men håller så otroligt mycket lägre kvalitet att de knappt är användbara. Väldigt få människor har hjälp av att i text få realtidsuppdateringar på en hemsida.

Nils Lindström, Ekot: Hej igen - vi gör självklart genomarbetare texter och publicerar löpande, men i det här skedet är den här "feeden" väldigt läst av våra besökare. Så att den skulle vara "knappt användbar" håller nog inte alla med om. Du slipper så klart läsa om du inte vill. Vi har resurser att göra både och.

10:58, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Miljöpartiets Janine Alm Ericson frågar ut Ullenhag om Folkpartiets feministiska inriktning och ifrågasätter Alliansens budgetförslag gällande jämställdhet.

10:59, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: I sitt svar till Alm Ericson går Ullenhag in på frågan om vårdnadsbidraget, och säger att FP inte tycker att det är en särskilt bra idé, men menar att det är mer ansvarsfullt att berätta om en sån kompromiss innan valdagen, snarare än efter, som han menar att MP fått göra i flera frågor.

11:01, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Annie Lööf och Centerpartiet kan mycket väl välkomna ett nyval, rapporterar TT.

- Jag kan tänka mig att Centerpartiet inte har något emot ett extra val. De har god kassa och Annie Lööf har vind i ryggen. Men Moderaterna har ingen partiledare, Kristdemokraterna riskerar att trilla ur riksdagen och Folkpartiet gjorde förra valet sitt näst sämsta val någonsin, säger statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld.

Även Torbjörn Sjöström, vd på Novus, noterar att M saknar tunga namn.

- Det som skulle gynna S och MP är att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är inte kvar för M. Socialdemokraterna har större organisation för att klara av ett extraval, jämfört med de mindre partierna som kanske inte hinner mobilisera som de borde, säger han.

S missgynnas dock av att partiets regeringsduglighet ifrågasätts, enligt Sjöström.

11:02, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Nu tar Kristdemokraterna plats i talarstolen. Jakob Forssmed: "Vi har ett tydligt budgetalternativ för ett starkare Sverige", inleder han.

11:05, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Forssmed (KD) kritiserar regeringens budget och går in på pensionärernas situation: "Särskild löneskatt för pensionärer, smaka på de orden. Och inte ett ord om det innan valet. Jag är gärna med och sänker skatten för pensionärer, och vi har gjort det tidigare, men inte om de ska betala skattesänkningen själva."

11:07, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Forssmed (KD) har nu ägnat större delen av sitt anförande i budgetdebatten åt att peka på saker som han anser saknas i regeringens budget, men som finns med i Alliansens alternativ: "Om jobb och skola handlar dagens budgetdebatt. Vi håller det vi sagt till väljarna inför valet. Att rösta på Alliansens alternativ är att ta ansvar för Sverige"

11:14, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Så debatt med Magdalena Andersson (S): "Jag har tidigare frågat C och FP om hur de ser på framtiden. Här tycks ingen av dem ännu ha tänkt på hur Sverige ska kunna styras framöver. Är det så att KD har några tankar om hur Sverige ska kunna styras när SD avser fälla samtliga budgetmotioner som läggs?"

Forssmed (KD) börjar med att svara om pensionärernas situation.

11:16, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Forssmed (KD): "Vi är i ett svårt läge, det måste vi alla fundera över framöver. Men idag tänker vi rösta på vårt budgetalternativ."

11:18, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Magdalena Andersson tackar KD för att de erkänner att man måste fundera över hur Sverige ska kunna styras framöver. Jakob Forssmed svarar med att återigen hänvisa till att Stefan Löfven sagt att det är regeringen som "sitter med styråran".

Forssmed konstaterar också att han inte tycker att "Samarbetsregeringen" varit speciellt bra på att få till samarbeten över blockgränsen.

11:20, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Ulla Andersson (V) är åter i talarstolen för att denna gång fråga KD om hur de tänker agera efter dagens omröstning: "Jag tycker att ni har ett ansvar att tala om det."

Forssmed (KD) svarar med att upprepa att "bollen ligger hos statsminister Stefan Löfven", och citerar Lars Ohly om att det inte är oppositionens uppgift att stötta regeringens budget.

11:23, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Första anförandet av Socialdemokraterna nu, när ledamot Jörgen Hellman intar talarstolen. Han talar om "praxis" som nu bryts i och med att SD avser rösta på ett annat än sitt eget budgetalternativ.

Hellman ersätter idag finansutskottets ordförande, och har rollen att yrka bifall på finansutskottets förslag, det vill säga regeringens budgetproposition.

11:29, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Nu plats för Miljöpartiet och Janine Alm Eriksson i talarstolen. Hon hade hellre talat om annat än om hur SD brutit mot praxis: "När hon igår gav sitt besked sjönk den svenska kronan, ett tecken på att det inte är bra för Sverige"

11:46, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Vi är strax tillbaka i riksdagsdebatten, men just nu snabb sammanfattning i P1 och vår webbsändning.

11:55, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Vi hör just nu Oscar Sjöstedt (SD) som replikerar Janine Alm Ericson, och ifrågasätter den svenska biståndsbudgeten.

12:04, 3 December 2014

Tony: Hur kan jag lyssna på resten av debatten? KOmmer till radiosporten när jag försöker att höra debatten.

Nils Lindström, Ekot: Radiosporten kan ju vara kul att lyssna på, men direktsändningen från riksdagen hittar du på förstasidan sverigesradio.se och i den här artikeln: http://t.sr.se/1BcaVLf Dessutom finns den bland direktsändningar i Sveriges Radio Play-appen - under rubriken extrasändningar.

12:07, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Janine Alm Ericson (MP) och Jacob Forssmed (KD) debaterar just nu skattelättnader för välgörenhet. När replikskiftet efter Alm Ericsons anförande är över kommer Vänsterpartiets Ulla Andersson att ta plats i talarstolen för att ge sin syn på budgeten. Därefter är det dags för Finansministern.

12:10, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : LO meddelar nu att man förbereder organisationen för nyval - flera åtgärder vidtas under dagen .

12:11, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : TT rapporterar: Socialdemokraterna kommer inte yrka på att budgetförslaget går tillbaka till utskottet, uppger S. Därmed röstas förslaget troligen ned.

12:13, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Det kommer alltså bli en omröstning om budgeten under eftermiddagen.

12:17, 3 December 2014

Bengt W: Hej! Sitter i Wien med en dålig internetuppkoppling och vill ändå försöka följa vad som händer i riksdagen och budgetdebatten. Då är SR:s twitterflöde alldeles utmärkt både till innehåll och form så tack för den servicen!

Nils Lindström, Ekot: Tack för hälsningen - vi jobbar på. Just nu lite mer fokus på att få bekräftat vad som händer i kulisserna snarare än vad som sägs i plenisalen, men snart gör vi oss redo för finansministerns anförande.

12:23, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Vi har nu fått bekräftat att Socialdemokraterna inte kommer att återremittera budgeten. Det betyder alltså att det blir omröstning och budgeten väntas falla.
- Då är vi mitt i en regeringskris, säger Ekots politiska reporter Ivan Garcia.

12:25, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Nästa talare är Vänsterpartiets Ulla Andersson: "En statsbudget borde vara större än det politiska spelet", inleder hon.

12:28, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Andersson (V) fortsätter att prata om hur budgetomröstningen riskerar att drabba många utsatta i samhället. Hon tar upp barnfattigdom och pensionärer, som enligt henne blir offer för det politiska spelet.

12:36, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Andersson (V) fortsätter att fråga de borgerliga partierna om vad de ser för alternativ efter dagens omröstning - en fråga hon hittills har fått ickesvar på från tidigare talare. "Det är mycket beklagligt att ett rasistiskt högerparti kan kidnappa så många människors livsvillkor"

Innan det är dags för finansministern väntas nu tre replikskiften.

12:41, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Debatten i riksdagen går nu hård mellan Folkpartiet och Vänsterpartiet som inte alls är eniga om hur de olika budgetalternativen påverkar jämställdhet och de mest utsatta i samhället.
Ett replikskifte är nu kvar innan finansministern tar plats i talarstolen.

12:58, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Socialdemokraterna kommer alltså inte att återremittera budgeten. Det betyder att det blir omröstning och budgeten väntas falla.

- Det betyder att regeringen har valt, som folkpartiledaren Jan Björklund valde att uttrycka det igår, att riva av plåstret snabbt. Det är ingen mening i att förlänga den här proceduren med de besked som regeringen har fått av de andra politiska partierna, säger Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg.

- Allianspartierna är inte intresserade av att förhandla om den budget som Stefan Löfven lägger på riksdagens bord.

12:58, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Positionerna är just låsta i riksdagen.

- Just nu är det motsatsen till en förhandling som pågår, det är snarare ett skyttegravsgrävande. Men sedan kan man säga att efter ett beslut, om det blir ett beslut att den borgerliga alliansens budgetförslag ska gälla, då finns det delvis en annan förutsättning, säger Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg


- Då kan man tänka sig att Allianspartierna är lite mer intresserade av att diskutera uppgörelser med Socialdemokraterna. Då är det utifrån deras styrkeposition som förhandlingen skulle ske.

12:59, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Om inte eftergifter görs från regeringen så gäller den borgerliga alliansens budget. Hade man istället försökt att förhandla nu i dag före beslutet, då hade förhandlingarna gällt utifrån det socialdemokratiska och miljöpartistiska budgetförslaget. På det sättet förändras situationen möjligen i en någon förhandlingsvänlig riktning efter beslutet i dag, säger Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg.

13:00, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Som det ser ut nu är Sverige på väg mot ett extraval.

- Mycket talar i de låsningar som finns i debatten, som härrör från valrörelsen många av dem, att vi rör oss mot ett extraval, säger Tomas Ramberg.

- Men samtidigt är det ett antal partier som inte är intresserade av detta. Det som gör frågan akut är att Sverigedemokraterna inte bara bestämde sig för att rösta på Alliansens budget, utan också fattade det här väldigt radikala beslutet att man av princip allt ska försöka fälla budgetar och regeringar som inte tillmötesgår deras krav i invandringspolitiken.

- Det gör att de borgerliga inte är så intresserade av att försöka ta över i det här läget i den riksdag vi har nu, de skulle råka ut för samma problem, säger Tomas Ramberg, Ekots politiska kommentator.

13:01, 3 December 2014


Anna Kinberg Batra (M) och finansminister Magdalena Andersson i talarstolen under dagens debatt om budgeten i Riksdagen. Foto: Janerik Henriksson / TT

Anna Kinberg Batra (M) och finansminister Magdalena Andersson i talarstolen under dagens debatt om budgeten i Riksdagen. Foto: Janerik Henriksson / TT

13:05, 3 December 2014


Finansminister Magdalena Andersson (S) vid onsdagens debatt om budgeten i Riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Finansminister Magdalena Andersson (S) vid onsdagens debatt om budgeten i Riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT

13:06, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Nu är replikskiftet efter Ulla Anderssons (V) anförande är slut och finansminister Magdalena Andersson håller sitt anförande: "Det finns en hel del som skiljer er som sitter här i kammaren idag. Det är bra, och grunden i den representiva demokratin. Samtidigt finns flera saker som förenar er. Den viktigaste är att alla är riksdagsledamöter - kanske det finaste uppdrag man kan ha", inleder Andersson.

13:07, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Andersson (S): "Som riksdagsledamot har man ett ansvar. Därför är det så allvarligt det som skett. SD har förvandlat riksdagen till en lekstuga. Det har skadat riksdagen som institution, och bilden av Sverige."

13:08, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Andersson (S): "Sverige förtjänar något annat, Svenska folket förtjänar bättre."

13:08, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Andersson (S): Samtliga fyra borgerliga partiledare sa nej till Löfvens fråga efter valet. Vänsterpartiet förtjänar respekt för att de sa ja. Hade SD hållit sig till spelreglerna hade vi haft en budget idag. Nu ritar de om de politiska landskapet i grunden. Varje regering måste nu utgå från ett bredare underlag.

13:09, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Andersson (S): Det finns bara en sak som vi seriösa partier kan göra nu - och det är att samarbeta och samverka.

13:10, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Andersson (S): Jag ser bara två alternativ: Antingen får man samarbeta över blockgränserna, eller så får man dansa efter SD:s pipa.

13:10, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Andersson (S): Allt framgångsrikt förndringsarbete bygger på att man går framåt tillsammans, att ingen lämnas efter och att man känner en trygghet i förändringen. Annars blir förändring det samma som förändring.

13:13, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Finansminister Magdalena Andersson fortsätter att berätta om en rad delar ur budgeten och konstaterar att allt det riskerar att gå till spillo. "Det är inte bara i riksdagen som situationen är bekymmersam - det är den ute i verkliheten också."

13:17, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: -- Det finns en kur; det kallas blocköverskridande samarbete, avslutar finansminister Magdalena Andersson och får långa applåder.

13:18, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Kinberg Batra (M) ger replik: "Det har varit bra tror jag att sakskillnaderna i budgeterna fått utrymme idag, men jag tänkte gå in på formfrågan på nytt. Nu har Magdalena Andersson börjat uttala respekt för riksdagen, så lät det inte förra året."

13:19, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Kinberg Batra (M): "Jag tror det skulle vara skadligt för svensk politik med en storkoalition"

13:20, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Andersson (S): "Frågan är hur ni tänker er att Sverige ska kunna regeras i framtiden, det har vi inte fått något svar på. Och vad säger du nu till alla de ungdomar som hade förhoppningar om att de skulle få ett jobb i välfärden?"

13:21, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Kinberg Batra (M): Det jag har att ta ansför för i eftermiddag är vår budget - hur finansminister hanterar situationen om deras budget faller är inte min roll.

13:22, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Kinberg Batra (M): Däremot är jag beredd att diskutera hur vi kan få en stabilare ordning för budgeten och regeringsbildningen i framtiden.

13:23, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Andersson (S): Kinberg Batra försöker blanda bort korten - den budgetprocess som diskuterats hade inte ändrat läget nu. Självklart är det regeringens ansvar att nu agera efter det som sker i riksdagen. Men jag har frågat de andra partierna hur ni avser att Sverige ska styras framöver, med det läge som SD skapat?

13:25, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Folkpartiets Erik Ullenhag ger replik: "Frågan är, vad gör ni i verkligheten? Magdalena Andersson beskriver återigen ett Sverige i fritt fall, medan Sverige och Tyskland är starkast i Europa. Det låter fortfarande som att du håller ett torgmöte"

13:26, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Fortfarande är frågan om hur partierna klarar av att samarbeta i fokus. Ullenhag (FP) tar upp pensionsutskottet som stått i fokus efter att S försökt bjuda in MP, friskoleöverenskommelsen är en annan fråga som Ullenhag ifrågasätter.

Och Andersson (S) får applåder när han tar upp vårdnadsbidraget och FP:s kompromissvilja i frågan, som svar på Ullenhags fråga om MP:s inställning till "Förbifart Stockholm".
Ullenhag replikerar igen: Skillnaden mellan dig och mig är att vi berättade om våra kompromisser innan valet.

13:30, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Emil Källström (C) till Andersson (S): Vi la en hel del tid i valrörelsen på att förklara det smartra med att berätta vem man vill göra vad med innan valet.

13:34, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Replikomgången mellan Källström (C) och Andersson (S) är nu slut, efter att ha gått in på ämnet tranieplatser i en diskussion om skillnader mellan budgetalternativen. Nu dags för KD:s Jakob Forssmeds replik till finansministern.

13:41, 3 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Läs även Tomas Rambergs, Ekots inrikespolitisk kommentators, analys om läget just nu:

"Sverigedemokraterna har radikaliserats och kan nu isoleras ytterligare. Samtidigt riskerar partiet att stöta sig med de väljare partiet tog från bland andra Moderaterna i höstens val."

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6035062

13:44, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Vi lämnar direktrapporteringen från riksdagen en stund nu - efter att den inledande debatten är klar. Direktsändningen fortsätter för den som vill följa fortsättningen. Vi är tillbaka närmare 16-tiden då det börjar närma sig tid för omröstning i riksdagen. Fram tills dess följer vi så klart utvecklingen med fler kommentarer om de besked vi fått - att regeringen väljer att gå till omröstning, trots att deras budget väntas röstas ner.

13:50, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Hej allihop! Jag tar över direktrapporten från Nils. Två timmar kvar till omröstningen i riksdagen. Vi trappar som sagt ner rapporteringen direkt från budgetdebatten just nu, men fortsätt gärna lyssna på sändningen från debatten här på webben.

14:08, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Nu finns bara två alternativ kvar för statsminister Stefan Löfven (S), efter att man meddelat att regeringens budgetförslag inte kommer att skickas tillbaka till finansutskottet.

- Tidigare sade Löfven att han inte kommer styra med en Alliansbudget, och om Alliansens budget går igenom, vilket kommer att hända, då finns det bara två val kvar. Det ena är att Löfven kommer att avgå, och meddelar att den här regeringen kommer upplösas. Eller så blir det ett extraval, men jag tror det sitter väldigt långt inne. Och jag tror inte det är någonting som Löfven önskar, säger statsvetaren Malena Rosén Sundström.

14:12, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Hur går då ett extraval till? Enligt Valmyndigheten så fungerar det på samma sätt som ett vanligt val, men med kortare tidsfrister för olika delar. Till exempel är tiden för förtidsröstning och budröstning kortad till tio dagar.

14:49, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Röstningen i ett extravval går till på samma sätt vid ordinarie val och väljare får ett röstkort, uppger Valmyndigheten. Om det beslutas om extra val arbetar myndigheten utifrån de tidsfrister som finns i grundlagen och vallagen, uppger TT.

14:50, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Vad kostar det då ett extra val? Valet i september kostade ungefär en kvarts miljard kronor. Ett extra val skulle bli lite billigare — det är färre valsedlar och färre valkuvert, men annars är det inga större skillnader, uppger Valmyndigheten till TT.

14:51, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Novus: Ett extraval skulle troligen innebära helt nya siffror i väljarstöd.
- Om det blir regeringskris tror jag att det blir väldigt stora förändringar, säger Torbjörn Sjöström, Novus vd.
Skjuter man inte bara fram dagens situation?
- Det är för tidigt att säga. I valet 2014 var missnöjet tongivande. S och MP fick också röster på grund av missnöje och det finns dolda potentiella strömmar. säger han till TT.

15:07, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Om Socialdemokraternas budgetförslag faller, faller även ett av den nuvarande regeringens stora kulturlöften – gratis museibesök. Läs mer på Kulturnytt här.

15:13, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Volvos vd Håkan Samuelsson säger till P4 Väst att han vill ha en majoritetsregering. Läs mer om vad han säger här.

15:15, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Nu uppger flera medier att Socialdemokraternas partistyrelse planerar att samlas för ett telefonmöte efter budgetomröstningen. Här i riksdagen ajournerades just debatten som pågått - för att samlas på nytt 16:00 då det blir omröstning.

15:17, 3 December 2014


Plenisalen vid onsdagens debatt om budgeten i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Plenisalen vid onsdagens debatt om budgeten i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT.

15:21, 3 December 2014


Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, finansminister Magdalena Andersson(S) och Janine Alm Ericson (MP), i plenisalen inför dagens debatt om budgeten i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, finansminister Magdalena Andersson(S) och Janine Alm Ericson (MP), i plenisalen inför dagens debatt om budgeten i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT.

15:23, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Finansminister Magdalena Andersson (S) konstaterade utanför kammaren att hon inte fick några svar från de borgerliga hur de tänker att Sverige ska regeras framöver.
- De har inte förstått att vi har ett helt nytt politiskt landskap efter Sverigedemokraternas besked i går att de tänker fälla alla regeringar, säger Magdalena Andersson, om Alliansen till TT.
- Jag vet inte om polletten har trillat ner än.

15:33, 3 December 2014


Finansminister Magdalena Andersson (S) talar med media utanför plenisalen under onsdagens debatt om budgeten. Foto: Janerik Henriksson / TT.

Finansminister Magdalena Andersson (S) talar med media utanför plenisalen under onsdagens debatt om budgeten. Foto: Janerik Henriksson / TT.

15:35, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Här kommer en sammanfattning av vad som kan hända efter omröstningen som kommer att starta om snart 15 minuter.

Om Löfven vill avgå:

 • Statsministern vänder sig till talmannen som entledigar regeringen.
 • Talmannen ber regeringen vara kvar som en övergångsregering.
 • En övergångsregering handlägger endast löpande frågor och tar inga politiska initiativ.
 • Den är förbjuden att utlysa nyval.
 • Talmannen överlägger med partiledarna om vem som ska få uppdrag att försöka bilda regering.
 • Talmannen ger en eller flera partiledare i uppdrag att bilda ny regering
 • Talmannen presenterar sitt förslag till statsminister för riksdagen.
 • Det ska därefter prövas av kammaren i en omröstning.
 • Om minst 175 ledamöter röstar nej förkastas förslaget.
 • Efter fyra misslyckade försök ska val till riksdagen hållas
Om Löfven stannar kvar:
 • han kan sitta kvar så länge han inte förlorar en förtroendeomröstning
 • han har då möjlighet att utlysa extra val tidigast den 29 december
 • extra val ska då hållas senast den 29 mars
 • han kan göra nya försök att få igenom sina budgetförslag
 • han kan nästa år lägga fram ändringsförslag till den budget riksdagen har antagit för 2015
 • Löfven behöver dock skaffa sig majoritetsstöd i riksdagen för att lyckas med det. (TT)

15:41, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: I riksdagens plenisal har det nu börjat fyllas på med folk på läktaren, men det är tomt i ledamötenas bänkrader. Vi förbereder oss för omröstningen, som du så klart hör direkt, med kommentar och analys i P1, och i sin helhet i webbsändningen längst ner i den här artikeln: http://t.sr.se/1BcaVLf

15:43, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Vi har nu också fått besked om att regeringen planerar att uttala sig om vad som händer efter budgetbeslutet, vid en presskonferens i Rosenbad vid 16:30 - som vi så klart kommer att följa.

15:48, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Stefan Löfven (S) kommer att hålla i presskonferensen i pressrummet Bella Venezia på Rosenbad.

15:55, 3 December 2014


Ledamöterna har börjat samlas inför voteringen - här i Ekots riksdagsstudio larmas med tre pip i högtalarna inför omröstningen. Du hör voteringsförfarandet i sin helhet i vår extrasändning längst ner i artikeln - och med kommentar och analys direkt i P1.

Ledamöterna har börjat samlas inför voteringen - här i Ekots riksdagsstudio larmas med tre pip i högtalarna inför omröstningen. Du hör voteringsförfarandet i sin helhet i vår extrasändning längst ner i artikeln - och med kommentar och analys direkt i P1.

15:57, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Ekotwebben kommer att sända presskonferensen som hålls efter omröstningen med start klockan 16:30.

15:59, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: - Det är inte helt lätt att hänga med i voteringen, rapporterar Ci Holmgren i Ekot som nu sänder sammanträdet. Talmannen slår klubban i bordet.

16:00, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Voteringen är klar: SD fäller den första budget som Löfven har lagt fram.

16:04, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Ledamötena har nu röstat om ramarna för budgeten, den viktigaste delen av omröstningen: Ett historiskt beslut: 152 ja, 183 nej, ingen avstår.

16:08, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Den reservation, motförslaget som Allianspartierna lagt, segrade alltså med stöd av SD.
- Nu måste man ändra i de följande betänkandena. Nästa steg är att besluta om innehållet i 27 stycken utgiftsområden, och det hänger samman med det här första steget, när man bestämt maxbelopp för de områdena, säge Magnus Isberg, docent i statsvetenskap.

16:08, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Vår reporter Susanne Palme fångar upp ledamöter efter beslutet.
- Det känns både ledsamt och sorgligt att vi inte får genomföra de förslag vi har, som skulle gjort livet mycket lättare för de som har det svårt, säger Lennart Axelsson, ledamöt för Socialdemokraterna.
- Alternativen är inte så många nu, det hade funnits en möjlighet om vi fått de borgerliga partierna att sitta ner och diskutera. Nu är det väl egenligen nyval som återstår, säger han.

16:16, 3 December 2014


Ekots Lova Olsson twittrar: SD:s vik partiledare Mattias Karlsson i fokus efter budgetbeslutet.

Ekots Lova Olsson twittrar: SD:s vik partiledare Mattias Karlsson i fokus efter budgetbeslutet.

16:22, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Ingen av ledamötena som vi talar med efter omröstningen vill spekuleria i om hur Löfven nu kommer att agera. Vi får alltså invänta presskonferensen som vi sänder 16:30, direkt från Rosenbad.

16:23, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Så vad händer med svensk ekonomi nu?
- Budgeten träder i kraft första januari. Regeringen kan komma med ändringsförslag, för att justera olika belopp. Man behöver inte vänta till vårbudgeten om "särskilt viktiga skäl" finns. I teorin kan de ändra hur mycket som helst, säger Olof Pettersson, professor i statskunskap.

16:26, 3 December 2014

HermanMelzer: Löfvens pressträff försenad på grund av alla journalister som ska genom säkerhetskontrollen

16:27, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Reaktionerna från riksdagsledamöterna efter omröstningen var blandade.
- Frågan är för tidigt väckt, svarar FP-ledaren Jan Björklund på frågan om Alliansen är beredd att regera om Löfven avgår.

16:34, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Sverigedemokraterna sade sig vara beredda på alla möjligheter.
- Vi kan hantera alla scenarier som kan tänkas uppstå nu, säger SD:s tf partiledare Mattias Karlsson till TT.

16:35, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Vi väntar nu på Stefan Löfven - i Rosenbad samlas just nu journalister inför presskonferens.

16:35, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Centerledaren Annie Lööf säger att Alliansen tagit ansvar i åtta år.
- Det här är ett tydligt misslyckande för Socialdemokraterna. Deras regeringsduglighet är verkligen satt på pottkanten och statsministern har misslyckats med att få igenom sin budget, säger Lööf till TT.

16:38, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Vi upprepar vilka möjligheter Löfven nu har, i och med att regeringens budget föll i omröstningen.

Om Löfven vill avgå:

 • Statsministern vänder sig till talmannen som entledigar regeringen.
 • Talmannen ber regeringen vara kvar som en övergångsregering.
 • En övergångsregering handlägger endast löpande frågor och tar inga politiska initiativ.
 • Den är förbjuden att utlysa nyval.
 • Talmannen överlägger med partiledarna om vem som ska få uppdrag att försöka bilda regering.
 • Talmannen ger en eller flera partiledare i uppdrag att bilda ny regering
 • Talmannen presenterar sitt förslag till statsminister för riksdagen.
 • Det ska därefter prövas av kammaren i en omröstning.
 • Om minst 175 ledamöter röstar nej förkastas förslaget.
 • Efter fyra misslyckade försök ska val till riksdagen hållas
Om Löfven stannar kvar:
 • han kan sitta kvar så länge han inte förlorar en förtroendeomröstning
 • han har då möjlighet att utlysa extra val tidigast den 29 december
 • extra val ska då hållas senast den 29 mars
 • han kan göra nya försök att få igenom sina budgetförslag
 • han kan nästa år lägga fram ändringsförslag till den budget riksdagen har antagit för 2015
 • Löfven behöver dock skaffa sig majoritetsstöd i riksdagen för att lyckas med det.

  Källa: TT

16:38, 3 December 2014

Jessica S. Säll: - Vi har ett besvärande parlamentariskt läge, som i allra högsta grad är oklart, säger KD-ledaren Göran Hägglund till TT.

16:39, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Alldeles strax drar presskonferensen igång med statsminiter Stefan Löfven (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

16:42, 3 December 2014

Ulrika L: Hur föll röstetalen? Var det någon ledamot som röstade "efter eget huvud"?

Nils Lindström, Ekot: Hej Ulrika. Rösttalet blev 182 nej mot 153 ja. Alliansen + SD har tillsammans 190 ledamöter, om de saknade rösterna bara är frånvarande har vi inte hunnit få koll på, men inga ledamöter avstod från just den delen av omröstningen.

16:45, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Nu inleds strax presskonferensen med Löfven och Fridolin - mer än en kvart senare än utsatt tid.

16:47, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Löfven (S): Sverige befinner sig i ett allvarligt och besvärligt läge.

16:47, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Löfven (S): Nu vet vi resultatet. Det här ritar om den politiska kartan i Sverige i grunden. Med anledning av detta bjöd jag in de borgerliga partierna till ett samtal igen, för att se om vi kunde hitta en gemensam väg framåt. Men M, FP, C och KD gjorde väldigt tydligt att de vägrar föra samtal om budgeten.

16:48, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Löfven (S): Jag har hela tiden tagit ansvar, men jag tänker inte stillatigande se det som nu sker på högerkanten.

16:49, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Löfven (S): Det här är ett ansvarslöst agerande från de här fem partierna tillsammans. De fyra borgerliga partierna förlorade valet och samlade ett mindre stöd än de rödgröna. Utifrån det och den inställningen man sa sig ha fanns inga förutsättningar för dem att regera vidare.

16:50, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Löfven (S): Det finns ingenting i mandatfördelningen som ändrats sedan dess. Från det att valresultatet blev känt, har de borgerliga upprepat sitt mantra att 'det där är Löfvens ansvar'. Och jag har tagit ansvar och tänker ta det idag. Jag är glad att de bekräftar att det är vi som fattar beslut. därför meddelar vi följande.

16:51, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot:
Regeringen utlyser extraval.

16:52, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Statsminister Stefan Löfven säger alltså vid presskonferensen i Rosenbad att han kommer att utlysa extraval efter dagens budgetbeslut. Val ska hållas den 22 mars.

16:53, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: - Vi kommer aldrig låta SD diktera villkoren för svensk politik, säger Gustav Fridolin (MP) vid presskonferensen.

16:54, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: - Vi har beslutat om att vi kommer fatta beslut om nyval. Jag kommer inte att ta några ytterligare initiativ till samtal, den tiden verkar vara förbi. Men om några partier vill höra av sig, så vet de var jag finns, säger Stefan Löfven.

16:55, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Ekots Herman Melzer frågar: Varför går du till val med MP - de gick ju inte så bra i valet?
- Vi tycker om det samarbete vi har och vi har en väldigt stark budget. Om vi kommer till en diskussion om politiken och inte bara spelet så kommer vi se att vi har en väldigt stark budget, säger Stefan Löfven.

16:57, 3 December 2014


Miljöpartiets Gustav Fridolin och Statsminister Stefan Löfven håller presskonferens och utlyser nyval efter onsdagens budgetvotering. Foto: Janerik Henriksson / TT.

Miljöpartiets Gustav Fridolin och Statsminister Stefan Löfven håller presskonferens och utlyser nyval efter onsdagens budgetvotering. Foto: Janerik Henriksson / TT.

16:58, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Ekots Herman Melzer frågar: Innebär det att V utesluts redan från början?
- Vi är öppna för olika former av samarbeten, säger Stefan Löfven.

16:58, 3 December 2014

CiHolmgren: Extravalet kan inte utlysas formellt förrän 29/12. "Jag kommer inte ta några mer initiativ till samtal", säger Löfven. #svpol

16:58, 3 December 2014

CiHolmgren: "Vi tycker om det samarbete vi har och vi har en väldigt stark budget". Löfven om varför samarbetet med mp fortsätter. #svpol

16:58, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Fridolin (MP): De senaste dagarna har vi kunnat se stora, starka, viktiga aktörer som uttryckt sin oro för att det som nu hänt skulle hända. Det handlar om lärarfacken, de fakliga centralorganisationerna. Vi har så klart ett ansvar för att den politik vi arbetat fram med dem blir verklighet - och det är det vi går till val på.

17:00, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Löfven (S): Vi har en ny politisk situation i Sverige, det är inte som före valet. Under valrörelsen sa de borgerliga partierna att om de rödgröna blir större så får vi styra. Vi har varit tydliga med att vi inte vill att SD får vara avgörande. Nu har vi en situation där de borgerliga sagt att man är beredd på att styra med stöd av SD. Jag tänker inte acceptera att SD får vara avgörande.

17:01, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: - Finns det förutsättningar för att bredda en regering finns det en öppenhet för det, säger Stefan Löfven på frågan om varför han går till val tillsammans med Miljöpartiet.

17:02, 3 December 2014


Miljöpartiets Gustav Fridolin och Statsminister Stefan Löfven håller presskonferens och utlyser nyval efter onsdagens budgetvotering. Foto: Pontus Lundahl / TT.

Miljöpartiets Gustav Fridolin och Statsminister Stefan Löfven håller presskonferens och utlyser nyval efter onsdagens budgetvotering. Foto: Pontus Lundahl / TT.

17:03, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Kommer ni att valkampanja tillsammans?
- Vi är två olika partier och går till val var för sig, men vi har en budget tillsammans, säger Stefan Löfven.

17:04, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot:
Ekots Tomas Ramberg frågar: Är det här ett försök att pressa Alliansen till samtal?
- Absolut inte, de har stängt dörren. Skulle de komma för att diskutera så är det dumt att utesluta det.
Är du beredd att diskutera på basis av den budget som nu antagits?
- Det är de som får komme i så fall, säger Stefan Löfven.

17:06, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Ekots politiska reportrar försöker just nu få kommentarer från oppositionsledarna i riksdagen - men de avvaktar ännu med att svara på frågor om situationen.

17:06, 3 December 2014


Ekots Ci Holmgren twittrar: Allvarstyngda män på historisk presskonferens. #svpol

Ekots Ci Holmgren twittrar: Allvarstyngda män på historisk presskonferens. #svpol

17:08, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Om du vill lyssna vidare på presskonferensen gäller nu vår extrasändning längst ner i artikeln: http://t.sr.se/1BcaVLf

17:10, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Löfven och Fridolin får frågan om hur vägen ser ut efter det extra valet i mars.
- Det finns en sak som tyder på att vi kan få ihop en majoritet — vår politik, säger Gustav Fridolin.
S och MP kommer att ha var sina valkampanjer, även om de kampanjar med samma budgetförslag.
- Vi är två olika partier som går till val, men alla vet att det här är vår budget, säger Löfven.

17:12, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: - Det ligger något demokratiskt i att gå till nyval. Jag tycker det är väldigt motiverat, säger Olof Pettersson, statsvetare.

17:12, 3 December 2014

Jessica S. Säll: På frågan om varför Löfven väljer att utlysa extraval svarar han att svensk politik befinner sig i ett helt nytt läge efter SD:s utspel i går och att han inte tänker ge SD inflytande.

17:12, 3 December 2014

CiHolmgren: Det tog regeringen mindre än en timme att säga att det blir extraval, när budgeten hade fallit. #svpol

17:15, 3 December 2014

Jessica S. Säll: För att läsa mer om hur ett extraval går till, läs mer på P3 Nyheter. Statsvetare Erik Vestin berättar om vad som kommer att hända nu.

17:15, 3 December 2014


Miljöpartiets Gustav Fridolin och Statsminister Stefan Löfven håller presskonferens och utlyser nyval efter onsdagens budgetvotering. Foto: Janerik Henriksson / TT.

Miljöpartiets Gustav Fridolin och Statsminister Stefan Löfven håller presskonferens och utlyser nyval efter onsdagens budgetvotering. Foto: Janerik Henriksson / TT.

17:18, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Debattörerna i Studio Ett är inte riktigt överens om hur den här situationen uppståt, men nu finns det en chans att fokus skiftar till sakfrågor.
- Nu har vi haft en omgång med det här politiska spelet, nu kanske vi kan gå vidare från det, säger Lena Hjelm Wallin (S).

17:26, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: - Ska man förstå SD:s agerande så finns det naturligtvis en frustration över att de blir isolerade. Samtidigt har SD redan från 2010 gått emot den praxis som vi pratat om - om hur man röstar i riksdagen. Då kan man till deras försvar säga att de aldrig varit med och tagit något beslut om den praxis, säger Tommy Möller, statsvetare.

17:27, 3 December 2014

Else: En fråga som kanske visar min stora okunskap. Jag undrar bara varför inte ett alternativ i budgetomröstningen var att Alliansen lade ner sina röster för att inte laga mera röra än nödvändigt. Då hade det inte spelat någon roll att SD lade sina röster på alliansens.

My Rohwedder: Hej Else, Det hade absolut varit möjligt för alliansen att lägga ner sina röster och låta regeringens budget röstas fram i riksdagen. Detta hade dock inte varit praxis och oppositionen, dvs alliansen har hela tiden varit tydliga med att de kommer att rösta på sin egen budget då detta är den politik de gått till val på och som deras väljare förväntar sig.

17:29, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: I Umeå har ikväll hållits en manifestiation mot den borgerliga oppositionen.
- Jag är så frustrerad och less. Inför valet hade jag sådan ångest över att SD skulle få ett så stort inflytande, och nu kommer de säkert få ännu större inflytande. Det är en oro jag har, säger Hanna Dahlid, till vår reporter på plats.
- Jag är besviken men inte förvånad, säger Johan Linbom, en annan av deltagarna på plats i Umeå.

17:31, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Nu har SD en presskonferens här i riksdagen - P4 sänder direkt.
- Jag har inte haft några ingående diskussioner med Jimmy Åkesson, men vi har hela tiden vetat att det här var en möjlig utkomst av omröstningen, säger vikarierande partiledare Mattias Karsson (SD).

17:35, 3 December 2014

Sofia: Betyder detta att höjning av underhållsstöd etc skjuts upp? Eller att det inte ens kommer att hända?

My Rohwedder: Hej Sofia, Eftersom det var den rödgröna regeringens budgetförslag att höja underhållsstödet så kommer det inte att bli aktuellt. Fram till nyvalet kommer det att vara alliansens budget som gäller och där finns inte ett höjt underhållsstöd.

17:36, 3 December 2014

PIA: Studio Ett pratar om att SD aldrig kommer att rösta på något partis budget, SD röstade ju på aliansens budget idag. Vad menas ?

Nils Lindström, Ekot: SD har sagt att de inte kommer att rösta igenom någon budget som går emot deras idéer om invandring, OCH ger MP inflytande på det området. Riktigt hur det ska tolkas är så klart upp till partiet självt.

17:37, 3 December 2014

ivangarciaSR: #svpol SD:s vik partiledare Mattias Karlsson välkomnar beskedet om att et blir extra val. Han ser valet som en folkomröstning om invandring

17:37, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: - Ingen ledamot i riksdagen har idag ställt SD till svars för ett så odemokratiskt uttalande som det att de med 13 procent av väljarstödet ska diktera vad de andra partierna kan besluta om, säger Olof Johansson, tidigare partiledare för C.

17:39, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: SD välkomnar alltså beskedet om nyval.
- SD vill att valet ska bli en folkomröstning om invandring, säger Mattias Karsson, vikareirande partiledare.
Han säger också att det återstår att se om Jimmie Åkesson kommer tillbaka till valrörelsen.

17:44, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: - Blockpolitiken var dum redan från början och nu har vi fått en situation att om man inte bryter upp blockpolitiken nu så får man det för evigt, säger Olof Johansson, tidigare Centerledare, i Studio ett, som sänder extra i P1 ikväll.

17:45, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Ekots Tomas Ramberg kommenterar regeringens besked i Ekot:
Det finns en liten möjlighet att det inte blir extraval eftersom Löfven öppnade för att Allianspartierna "vet var jag bor" som han sa.
Hans budskap är att de andra är ansvarslösa och oseriösa på det ena eller andra sättet.

17:51, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: - Löfven blir en given huvudmoståndare för oss, säger Mattias Karlsson (SD) till Ekot.
Karlsson menar att S genom att låta MP få inflytande på migrationspolitiken hamnar i fokus för partiet i den kommande valrörelsen.

17:52, 3 December 2014

Nils Lindström, Ekot: Vi väntar fortfarande besked från Allianspartierna om hur se ser på läget efter regeringens besked. Studio ett fortsätter att sända i P1 under kvällen och vi hoppas på att kunna få kommentarer från fler partiföreträdare. Vi här i riksdagshuset avslutar direktrapporteringen nu och lämnar över till kollegorna i Radiohuset - som följer utvecklingen under kvällen.

18:04, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Mattias Karlsson (SD) välkomnar en ny valrörelse.
-Vi ser det som en möjlighet. Jag känner mig säker på att vi kommer att gå framåt i den här valrörelsen, säger han till Ekot.

18:20, 3 December 2014

Jessica S. Säll: - För mig känns det tryggare att jag har en stor del av befolkningen bakom mig än att jag har majoriteten av de politiska partierna med mig, säger Mattias Karlssom (SD) när han intervjuas i Studio Ett.

18:23, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Vill du har den här valrörelsen ska bli en omröstning om invandringen?
-Vi vill att det ska bli en valrörelse som handlar om för eller emot invandringen, säger Mattias Karlsson (SD).

18:25, 3 December 2014


Sverigerdemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson kommenterar regeringens beslut om ett extraval, vid en presskonferens i riksdagshuset på onsdagen. Foto: Maja Suslin / TT.

Sverigerdemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson kommenterar regeringens beslut om ett extraval, vid en presskonferens i riksdagshuset på onsdagen. Foto: Maja Suslin / TT.

18:27, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Mattias Karlsson skyller situationen på Stefan Löfven som inte pratat med SD.
- Jag upplever inte att jag har orsakat politiskt kaos, säger han.

18:32, 3 December 2014

CiHolmgren: Undrar när allianspartierna tänker kommentera extravalet. Jag är nog inte ensam om att börja känna mig lite mosig? #svpol

18:36, 3 December 2014

TomasRamberg: Hypervalåret 14-15. Tre valdagar inom loppet av 10 månader!

18:38, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Just nu i Studio Ett är Gustav Fridolin om hur stämningen på mötet under tisdagen efter SD-beskedet i går.
- Vi pekade på flera delar av budgeten där vi kunde omförhandla. Deras svar var så fort de kom var att de kommer rösta på sin budget under onsdagen.

18:41, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Vad ville Alliansen med det här tror du?, undrar de i Studio Ett.
- Jag förstår inte vad de vill, under mina år i politiken har jag inte varit med om ett märkligare möte än det som var i går, säger Gustav Fridolin (MP).

18:43, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Gustav Fridolin menar i Studio Ett att den kommande valrörelsen ska handla om ”de stora frågorna”, vilka han menar är bland annat skolan, sjukvård och miljön.

18:44, 3 December 2014

Jessica S. Säll: -Vi tycker om vårt samarbete, annars hade vi ju inte satt oss i en regering tillsammans, menar Gustav Fridolin (MP) på frågan om det har diskuterats internt om S kommer vara tvungna att överge MP i ett extraval.

18:46, 3 December 2014

Jessica S. Säll: På frågan om Mattias Karlsson (SD) tror att Jimmie Åkesson kommer komma tillbaka till valrörelsen svarade han att det är oklart när Åkesson kan komma tillbaka:

"Jag kan inte uttala mig om det, ingen skulle bli gladare än jag om han kom tillbaka. Men jag tänker inte sätta någon press på honom om det här"

-Vi kommer vara ett team som är väldigt sammansvetsade, det kommer bland annat att bestå av mig och en rad andra inom Sverigedemokraterna som kommer att dela på bördan, sa även Mattias Karlsson.

18:51, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Fortfarande avvaktar Alliansenspartierna med svar. Studio Ett har försökt nå partiledarna, men ännu inget svar från de borgerliga partierna.

18:53, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Statsvetaren Jenny Madestam är nu med i Studio Ett och får frågan om hon tror att Stefan Löfven (S) kommer att bli mer offensiv:
-Nu har han fått på papper att det är ett extremt polariserat läge i Sverige och det kommer han att få förhålla sig till. Jag tror att vi kommer att få se mer offensiva valkampanjer överlag. Valrörelsen under hösten var väldigt försiktig, säger hon.

19:00, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tycker att det var rätt beslut att utlysa extra val.
- Det blev ett ohållbart läge där Alliansen och Sverigedemokraterna tillsammans tvingade igenom en budget utan att kunna ta ansvar för att genomföra den och styra Sverige, säger han till TT

19:03, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Jonas Sjöstedt menar samtidigt att i ett nytt val kan Socialdemokraterna komma att röra sig mer högerut och att detta går ut över Vänsterpartiet.
- Ja, det finns en risk att Socialdemokraterna och Miljöpartiet vänder sig högerut. Då blir det en helt annan politik än om man gör upp med oss. Det är bara med Vänsterpartiet man kan få en rödgrön politik på riktigt, säger han till TT.

19:05, 3 December 2014


Finansminister Magdalena Andersson(S) och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, (V), i plenisalen inför dagens debatt om budgeten i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Finansminister Magdalena Andersson(S) och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, (V), i plenisalen inför dagens debatt om budgeten i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT.

19:08, 3 December 2014


Finansminister Magdalena Andersson(S) och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, (V), i plenisalen inför dagens debatt om budgeten i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Finansminister Magdalena Andersson(S) och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, (V), i plenisalen inför dagens debatt om budgeten i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT.

19:09, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Alliansens tre partiledare och Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra håller gemensam presskonferens klockan 19.30 i riksdagens presscenter. Studio Ett kommer att sända hela presskonferensen.

19:16, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Miljöpartisten Per Gahrton menar att ”borgarna är arga och bittra” efter att ha förlorat valet under hösten och att det är därför man inte väljer att gå på regeringens budget.
- Men under ett nytt val tror jag att ett eller flera borgliga partier ingå i ett bredare regeringsunderlag, säger han i Studio Ett.

19:17, 3 December 2014

Jessica S. Säll: Ekot inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg i Studio Ett:
- Möjligheten med ett nyval är att gamla positioner omprövas, säger han.

19:20, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Strax ska alltså Alliansens företrädare hålla presskonferens. Vi rapporterar direkt och du kan även höra pressträffen direkt, sändningen ligger här ovan. (Om du inte ser den, uppdatera din webbläsare).

19:31, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Anna Kinberg Batra (M) inleder: - Nu har Stefan Löfven beslutat att gå till nyval och då antar vi utmaningen att samtala med väljarna om jobb, tillväxt och de stroa utmaningar vi står inför.

19:34, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: - Vi står kvar om att samtala över blockgränserna, säger Kinberg Batra.

19:34, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Annie Lööf (C): - En regeringskris är ett faktum och när Löfven valt att utlysa ett extraval ser vi fram emot att möta väljarna i den valrörelsen, säger hon, och fortsätter att prata om jobb, kunskap och utanförskap i småorter.
- Vi söker mandat för att förändra Sverige.

19:35, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Jan Björklund (FP): - Denna budget är den som gäller för nästa år, det är en fortsättning på den framgångsrika ekonomiska politik som Alliansen fört.
- De rödgröna var inte förberedda, säger Björklund vidare.

19:37, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: - Vi välkomnar Sverige att återge en Alliansregering, säger Björklund.

19:37, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Göran Hägglund (KD): - Det har varit en unik politisk höst. Utlysningen av nyal som aviserats idag riskerar att inte lösa de stora problem som ligger i en minoritetsregering.
- De senaste dagarna har vi sett uppvisning av partier som säger att man kommer att rösta ner varje budget som inte går deras krav till mötes.
- Vi måste se till att få till ett regelverk som är anpassat till minoritetsregeringar.

19:40, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Hägglund säger att Alliansen är redo att möta väljarna.

19:41, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Anna Kinberg Batra vill inte säga om hon kommer att vara Alliansens kandidat som statsminister. Moderaterna kommer att ge besked under kvällen om hur processen med att utse ny ledare för Moderaterna, och alltså en statsministerkandidat, kommer att se ut.

19:42, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Moderaterna ska egentligen ha sin extrastämma då de ska välja ny partiordförande efter Fredrik Reinfeldt den 7 mars nästa år.

19:44, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: - Sverige har fått rätt budget, men fel regering och det är onekligen så att läget är bekymmersamt, säger Kinberg Batra.
- Det vore bra på lång sikt att Sverige regeras av kan minoritetsregeringar, fortsätter hon.

19:46, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Det är alltså Moderaternas partisekreterare Kent Persson som senare i kväll ska ge mer besked om processen kring att ta fram Moderaternas nya ledare.

19:47, 3 December 2014


Alliansens partiledare vid onsdagskvällens presskonferens i riksdagen i Stockholm efter beskedet om extraval. Från vänster, Göran Hägglund, KD; Anna Kinberg Batra, M; Jan Björklund, FP; Annie Lööf, C. Foto: Pontus Lundahl / TT.

Alliansens partiledare vid onsdagskvällens presskonferens i riksdagen i Stockholm efter beskedet om extraval. Från vänster, Göran Hägglund, KD; Anna Kinberg Batra, M; Jan Björklund, FP; Annie Lööf, C. Foto: Pontus Lundahl / TT.

19:50, 3 December 2014

ivangarciaSR: #svpol Kent Persson M partisek kommer att berätta i kväll vilken roll F Reinfeldt kommer att ha i valrörelsen - han har inte visat sej idag

19:50, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Göran Hägglund får frågan om han känner sig trygg med opinionsmätningarna.
- Nej, men jag kommer att se till att vi kommer upp i högre nivåer, säger Hägglund.
Pressträffen är nu slut och det är dags för enskilda intervjuer.

19:50, 3 December 2014

HermanMelzer: Kinnberg Batra vill inte svara på om Fredrik Reinfeldt ska vara med i valrörelsen

19:51, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Mikael Odenberg (M) säger i Studio Ett att han tror att man nu kommer att skynda på processen hos Moderaterna med att ta fram en ny partiledare, Anna Kinberg Batra.
- För mig framstår det logiskt att göra det, varför vänta till slutet av valrörelsen?

19:55, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Per Garton (MP) säger att han inte tycker att det låter seriöst att Alliansen pratar om olika sätt för att kunna garantera att en minoritetsregering kan regera, när man precis gjort det omöjligt för en minoritetsregering att göra just det.
- I princip har jag ingenting att man ser över de där reglerna, säger Garton.

19:59, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: - Nu har man vissa budgetramar, men som det visar sig nu fungerar det inte i alla fall. Löfven tog för givet att när Alliansen släppte fram honom som statsminister skulle man även låta en budget som han stod bakom gå igenom. Det är en praxis, inte ett tvång, säger Garton.

20:00, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg säger att om man har ett proportionellt valsystem så får man acceptera att en majoritet i riksdagen kan bestämma att en minoritet har fel.
- Nu har minoritetens möjlighet att regera byggt på att de andra partierna accepterar att det är praktiskt för att det ska fungera, men i det läge som uppstått nu skulle man behöver regler som tvingade majoritetspartier att inte få makt och inflytande. Det skulle skapa en demokratisk tveksamhet.

20:04, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Senare i kväll kommer alltså Moderaternas partisekreterare Kent Persson att ge besked om hur processerna att utse ny M-ledare ska se ut.

20:10, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Ekots reporter Per-Anders Rehn är på plats efter Alliansens presskonferens.
En egenhet med nyval är att det ofta faktiskt inte ändrar särskilt mycket på röstfördelningarna, vad tänker du kring det?
- Det finns en mängd frågor som vi måste hantera ändå som politiker, frågor som Löfven inte adresserat. Det handlar om regelverket kring hur man utser av statsminister, regler för budgetbeslut i riksdagen som har visat sig försvåra tillkomsten av minoritetsregeringar och deras arbete, säger Göran Hägglund (KD).

20:15, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Sverigedemokraterna kan få ökade framgångar, hur ser du på det?
- Det kan också bli det omvända, makten ligger hos folket. Inget parti har någon röst när vallokalerna öppnar och sedan gäller det för partierna att se till att de får så många röster som möjligt, säger Hägglund till Ekot.

20:17, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: FLASH: M:s partisekreterare Kent Persson ber partistyrelsen tidigarelägga stämman till 10 januari, för att M ska kunna välja ny partiledare.

20:26, 3 December 2014

Anton: Säg att vi möter en period av omval två gånger om året utan skifte i den politiska maktkampen. Kommer vi uppnå någon form av dödläge där någon utomstående sätts in som interim regering istället för att ha kortvariga regeringar utan en strategisk budget lagd för sin egen politik?

Julia Milder, Ekot: Praxis har varit att rösta på sitt eget budgetförslag och sedan, om inte det förslaget går igenom i riksdagen, lägga ner sin röst. Så skedde inte i det här fallet, men som vi hörde under Alliansens pressträff öppnar man upp för att titta på regelverket för att en minoritetsregering ska kunna regera.

20:30, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Tillbaka till M: Kent Persson säger till TT i en skriftlig kommentar att han bett partistyrelsen att tidigarelägga stämman då man ska välja ny partiledare. Tidigare var stämman flörlagd till 7 mars, men nu vill Persson alltså att den ska vara den 10 januari.

20:32, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Annie Lööf säger till Ekot att Alliansen förbereder sig för att möta väljarna i mars.
- Den röda handsken är kastad så att säga, och vi är beredd att ta matchen.

20:43, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Vi tar en liten paus i direktrapporteringen för tillfället, men återkommer när Studio Ett sänder extra igen från 22.12.

20:47, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Nu dags för ännu en extrasändning från Studio Ett, där bland andra statsvetarna Jonas Hinnfors, Jenny Madestam och Katarina Barrling medverkar.

22:13, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Även Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiska kommentator medverkar.
- Jag skulle tro att det blir en ständigt pågående valkampanj fram till nyvalet. Valkampanjen är igång, säger han.

22:14, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Nyvalet kommer att utlysas först den 29 december, men det står klart att det kommer att bli ett nyval den 22 mars 2015.

22:15, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Tomas Ramberg tror inte att Alliansen kommer att förhandla med Löfven under den här tiden.
- Nu är det valkampanj.

22:16, 3 December 2014

SR_StudioEtt: Tomas Ramberg: "Antingen måste valresultatet förändras eller så måste något parti förändra det som är heligt om det ska bli någon skillnad."

22:19, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Löfven och Fridolin sa att de skulle gå till val på budgeten, men de oavslutade kompromisserna mellan S och MP kring till exempel trafikfrågor kan de kanske återkomma till, säger Ramberg.

22:19, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Löfven och Fridolin sa att de skulle gå till val på budgeten, men de oavslutade kompromisserna mellan S och MP kring till exempel trafikfrågor kan de kanske återkomma till, säger Ramberg.

22:19, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Läs en längre analys av Tomas Ramberg här: http://t.sr.se/1vOhpeG

22:22, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: - Mycket kommer att handla om vad som hände de här dagarna och där är det ett blame game, säger Ramberg.

22:26, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: - Det finns nu tre budgetar med Sverigedemokraternas som står mot varandra, det är budgetar som låg mot varandra i en konkret omröstning i riksdagen, säger Ramberg.
- Är man en liten och svag minoritetsregering är det viktigt att driva en opinionsbildning för sin politik för att begränsa de andra partiernas inflytande att stoppa den.
- Nu blir det strid från regeringens sida, en kampanj för deras politik och det har de andra partierna varit mycket duktigare på. Nu blir det kanske nödvändigt för regeringen att argumentera för den budget man lagt.

22:28, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Jonas Hinnfors, statsvetare, säger att Löfven valde extraval för att det inte fanns någon chans att förhandla vidare när SD röstat för Alliansens budget.
- Om han skulle avgått skulle det ha gått till talmannen och de procedurerna skulle vara svåra i sig, och det skulle vara oklart vad det skulle kunna leda till, säger Hinnfors.

22:32, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: - Man är nog inriktad på valkampanjen och att inte ha fler turer som ställer till, säger Jonas Hinnfors.
- Nu är Alliansen fortsatt enad.

22:34, 3 December 2014

SR_StudioEtt: Jonas Hinnfors: "Jag tror att det kan vara en tillgång att gå till val tillsammans (S) + (MP) med en konkret budget." #StudioEtt

22:35, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Om Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte skulle gå till val tillsammans skulle det kunna tyda på en spricka.
- Sedan är det ett tecken på den långsiktiga trenden att socialdemokratin är försvagat. Nu går man ännu en gång till val tillsammans med ett annat parti.

22:35, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Är MP en tillgång för S?
- Det kan vara en tillgång att gå till val på en gemensam budget, säger Jonas Hinnfors.

22:36, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Statsvetaren Jenny Madestam tror inte att de övriga partierna utanför SD kommer att ändra tonen vad gäller invandrings- och migrationspolitik på grund av nyvalet.
- Men frågan kvarstår, ska man fortsätta att prata om det som brukar vara de viktigaste frågorna, eller ska man börja diskutera det här? Och hur ska man diskutera det?

22:43, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: - Nu kommer partierna primärt att förbereda sig för valrörelsen och prata sakfrågor och inte spelregler, säger Jenny Madestam om eventuella förändringar i regelverket vad gäller minoritetsregeringars förmåga att regera.

22:47, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Sören Holmberg, valforskare, säger att de rödgrönas enda chans är att utlysa ett nyval.
- Vi har haft en center- högerövervikt i riksdagen sedan 2006 och den förändras ju inte i och med det senaste valet. Utlysningen av extravalet är den chans som den rödgröna sidan har för att föra en center- vänsterpolitik, men han tillägger att han inte tror att valresultatet kommer att ändras så mycket.

22:51, 3 December 2014

SR_StudioEtt: Anders Lindberg, AB: "Hur ska man styra Sverige när (SD) har vågmästarställning?" "Lite som ett schackbräde där pjäserna låst varandra."

22:53, 3 December 2014

SR_StudioEtt: Heidi Avellan, Sydsvenskan: "Det finns en hel del som pekar på att situationen förvärras." "Jag är förvånad över att detta nyval utlystes."

22:54, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet, säger att det mest överraskande med detta var att Sverigedemokraterna kommer att fälla varje regering som inte anpassar sig efter deras invandringspolitik.
- Löfven har en lösning och det är ett samarbete över blockgränserna och det har Alliansen sagt nej till. Frågan är om de mjukas upp i och med nyvalet.

22:54, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: - Det är svårt att se att i det här valet undvika att det blir som SD säger en "folkomröstning om invandring", säger Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan.

22:55, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: - Om det blir ett tydligt höger-vänster-block så har SD inga svar på de frågorna. Jag är inte säker på att SD vinner på det här, säger Anders Lindberg.
- De har ställt till rena dagiset i riksdagen. Det parti som gjorde det sist var Ny Demokrati och de vann inte på det.

22:57, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: - Vi kan hoppas att SD går tillbaka, men jag tror det finns en tydlig risk för att det blir samma hopplösa läge som sist, säger Heidi Avellan.

22:59, 3 December 2014

Julia Milder, Ekot: - Tycker svenska folket att ett nyval är spännande, orkar man engagera sig? Jag är ledsen att låta som en dysterkvist, men jag kan tänka mig att det blir ett lågt valdeltagande, säger Heidi Avellan.
Därmed är Studio Etts extrasändning slut, och vi avslutar därmed direktrapporten. Tack för att ni följde oss!

23:01, 3 December 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista