I dag debatteras regeringens budget i riksdagen. Foto: Jessica Gow/TT.
Sveriges riksdag. Foto: Jessica Gow/TT.

Anmärkningsvärt små förändringarna efter valet

"Det är som om valet inte är avgjort"
2:04 min

Skillnaden mellan de politiska blocken är fortsatt små, men de två regeringspartierna ökar något i partisympatiundersökningen som SCB presenterade nu på förmiddagen. Trots den politiska turbulensen kring den rödgröna regeringen är förändringarna anmärkningsvärt små sedan valet i september.

– Det är lite oväntat. Vi har tidigare sett att tillträdande regeringar efter val faktiskt åker på ganska mycket stryk i den allmänna opinionen. Det har inte hänt den här gången. Det har snarare varit stor stabilitet, säger Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap.

– Det är som om valet inte riktigt är avgjort ännu, säger Henrik Oscarsson, som en förklaring till de små förändringarna i opinionen sedan valet.

Väljarna sitter kvar i båten i väntan på att se hur det går.

Mätningen gjord av SCB och är den första efter valet. De enda statistiskt säkerställda förändringarna är att Socialdemokraterna går upp med 1,2 procentenheter.

Även Moderaterna går upp något, med 0,9 procentenheter.  Kristdemokraterna backar till under riksdagsspärren.

Men trots att den rödgröna regeringen är svag och det parlamentariska läget osäkert, har alltså allianspartierna i den här mätningen inte vunnit något på att vara i opposition.

– Jag tror att det viktigaste i opposition inte bara är att rikta blickarna mot regeringen utan istället en långsiktig utveckling av partiet, hur vi ska formulera en politik för framtiden och hur vi ska lösa de problem som Sverige har. Det är ju uppenbart att den här regeringen inte har den kraften och då måste vi ta det ansvaret, säger Per Nilsson är kommunikationschef hos Moderaterna.

Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare, tolkar tvärtom resultatet i undersökningen som ett bevis på att partiet har väljarna med sig:

– Det jag tycker är tydligt är att svenska folket ändå vill ha en politik för en bättre skola och välfärd, säger Jämtin.

Att skillnaderna är så små i jämförelse med valet i den här mätningen tror professorn i statsvetenskap Henrik Oscarsson kan leda till att partierna nu i samband med den kommande budgetomröstningen på onsdag, försöker se till att undvika ett extraval:

– I ett sådant här läge när opinionen är så pass stabil finns det inget parti som ser några möjligheter att kunna göra ett mycket bättre val och flytta fram sina positioner, säger Oscarsson.

Fakta: SCB:s undersökning

Parti

S

Väljarstöd i procent. 

32,2

Förändring

+1,2**

V

5,7

+/—0

MP

7,2

+0,3

C

6,0

—0,1

FP

5,3

—0,1

M

24,2

+0,9**

KD

3,7

—0,9**

SD

12,4

—0,5

Övr

3,2

—0,9**

S+MP

39,4

+1,5**

M+C+FP+KD

39,2

—0,2

Andelen osäkra väljare är cirka 11 procent.

 *Förändring i procentenheter sedan riksdagsvalet 2014.

**Statistiskt säkerställd förändring.

Källa: SCB (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".