Flagga på halvstång efter att den kvinnliga häktesvakten misshandlades til döds av en intagen på häktet i Flemingsberg i oktober 2011. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Flagga på halvstång efter att den kvinnliga häktesvakten misshandlades til döds av en intagen på häktet i Flemingsberg i oktober 2011. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Chefer inför rätta efter häktesmord

"Gjorde det som gick att göra"
2:14 min

I dag började rättegången mot tre tidigare chefer på häktet i Huddinge, efter att en kvinnlig häktesvakt misshandlats till döds 2011. Hovrättens ordförande vände sig tidigt till de anhöriga under den första rättegångsdagen.

– Nu har ju utredningen pågått, och den har granskat händelsen utifrån frågeställningen om den tragiska händelsen beror på att någon brutit mot vad som krävs enligt arbetsmiljölagen, om den kopplingen finns, och jag har funnit att så är fallet, säger kammaråklagare Aino Alhem.

Den häktade 28-årige mannen var bedömd som oberäknelig och farlig, därför skulle man alltid vara två vakter tillsammans med honom. Trots detta var den 24-åriga kvinnan själv när hon vaktade honom, och när hon vände ryggen mot honom för att öppna dörren till rastgården på häktets tak överföll han henne och misshandlade henne till döds. Mannen dömdes till livstids fängelse för mordet.

I dag var den första av tjugo rättegångsdagar på Södertörns tingsrätt. Tidigt vände sig hovrättens ordförande i salen till den mördade vaktens anhöriga, och sa att han förstod att den här rättegången skulle röra upp känslor, men att den är väldigt teknisk till sin karaktär. Sedan inledde åklagaren sin sakframställan.

En stor del av rättegången kommer ske bakom stängda dörrar, eftersom man behandlar säkerhetsrutiner och lokalförhållanden inne på häktet, vilket är känslig information. Fler än tjugo personer kommer vittna.

Åklagaren menar att de tre dåvarande häktescheferna inte gjort tillräckligt för att undvika att något som det här mordet skulle kunna hända. Samtliga bestrider ansvar.

– Eftersom det är en så fruktansvärd händelse känner man nog att man vill prova om det också finns andra personer som har ansvar. Men det kommer nog visa sig att i varje fall min klient gjort vad han kunnat för att förhindra den här typen av händelser. Det har funnits instruktioner och han kan inte påverka hur stor personalen är vid de här promenaderna, säger Thomas Bodström, som företräder dåvarande chefen för avdelningen där kvinnan var anställd.

Patric Lindblom försvarar den dåvarande chefen för hela häktet.

– Med de resurser som hon hade då har hon gjort det som gick att göra. Det finns rutiner, som i vissa delar kanske varit bristfälliga, men det är inte därför som detta inträffat, säger han.

Varför hände det då?

– Därför att det var en galen person som valde att ta livet av en häktesvakt.

De tre cheferna som åtalas är fortfarande anställda inom Kriminalvården, fast ingen av dem jobbar kvar på häktet i Huddinge.

– Jag hoppas så klart att det blir en fällande dom, som bekräftar allvarligheten i dessa brister, och allvaret i avsaknaden av rutiner på det här häktet, så det är givetvis min förhoppning, och mina huvudmäns förhoppning också, säger Filip Rydin, målsägarbiträde för två av väktarens anhöriga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".