50 000 "spöksoldater" i Irak

1:31 min

I den irakiska militären finns nästan 50 000 soldater som inte existerar annat än i löneutbetalningarna. Den irakiske premiärministern Haidar al-Abadi lovar nu krafttag mot korruptionen inom armén.

Om en officer har rätt att ha fem livvakter behåller han två, skickar hem tre och stoppar lönerna i egen ficka. Ibland får de hemskickade en del av lönen. En brigadchef har nästan alltid 30 eller 40 soldater som stannar hemma, eller är påhittade namn, spöksoldater, berättar en irakisk officer för nyhetsbyrån AFP.

Korruptionen inom armén är utbredd, och många befälhavare behöver i sin tur muta sina överordnade för att få behålla sina jobb.  En utredning som gjorts på uppdrag av premiärminister Haidar al-Abadi visar att det finns 50 000 sådana spöksoldater i den irakiska armen, nästan var femte soldat. Tusentals soldater som stupat eller flytt har inte rapporterats, utan stått kvar i rullorna och fått lön. 

Sedan al-Abadi tillträdde i september har han avskedat flera höga officerare, och utredningen visar att han vill ta itu med problemen med korruption och nepotism inom armén, säger en talesperson för premiärministern. USA har spenderat miljarder dollar på att utrusta och utbilda den irakiska armén, och amerikansk press har flera gånger uppmärksammat hur vapen och ammunition hamnat på svarta marknaden, tillgängliga att köpa för de Is-styrkor armen ska bekämpa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista