Snowden
Foto: TT

Optimistisk Snowden i prisceremoni

Snowden: "Jag skulle göra det igen"
0:31 min

Visselblåsaren Edward Snowden kunde inte ta emot sitt Right Livelihood-pris på måndagen. Men har var med på videolänk och står fastare än någonsin i sin kamp mot regeringars massövervakning.

Den 31-årige amerikanen talade från sin asyl i Ryssland. Hemma i USA är han bland annat anklagad för spionage.

– Mr Snowden, priset väntar här på er och vi hoppas att ni kan kunna komma hit och hämta det i en nära framtid, sade Right Livelihood-stiftelsens ordförande Jakob von Uexkull och höll upp diplomet.

När bilden på Snowden kom upp möttes han av en lång applåd från den fullsatta salen i det gamla riksdagshuset.

I sitt tal tackade han journalister och aktivister som stöttat honom.

– Allt vi har offrat har varit värt det och jag skulle göra om det igen.

– Detta handlar om våra liv och den värld vi vill skapa för nästa generation, sade årets mest kontroversielle pristagare och påpekade att massövervakning inte stoppat en enda terroristattack; vilket varit USA:s motivering till att spionera på allt och alla.

Snowden jobbade åt USA:s underrättelsetjänst CIA och läckte i fjol ut stora mängder uppgifter om internationell massövervakning. Avslöjandena, via ansedda tidningar som brittiska The Guardian och amerikanska Washington Post, ledde till världspolitiska förvecklingar för USA.

Efter artiklarna har amerikanska politiker fört fram en rad lagförslag för att begränsa insamling av metadata och andra kontroversiella inslag i övervakningen.

Snowden, som tvingades fly till Ryssland, kallar sig trots allt för optimist.

– Tack så mycket, jag hoppas få träffa er i Sverige snart, avslutade han leende till nya applådåskor.

Snowden fick årets hederspris. Ytterligare ett hederspris gick till Alan Rusbridger, redaktör på The Guardian som först publicerade Snowdens material. Han får också priset för tidigare publiceringar i samma anda.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".