En leende pojke lutar sig mot kameran medan hans familj sitter i soffa i bakgrunden.
Martin och Ulrika med barnen Filip, Måns och Ida. Familjen Klefsjö i Upphärad har adopterat barn med särskilda behov. FOTO Adam Ihse/TT

Antalet adoptioner har minskat med 65 procent på tio år

Experten: "Oftast bäst för barnet"
2:17 min

De senaste tio åren har antalet internationellt adopterade barn i Sverige minskat med 65 procent.

Antalet adoptioner till länder utanför barnets födelseland blir färre. Och det märks också här i Sverige, under förra året genomfördes totalt 341 adoptioner, mot nästan 1000 för 10 år sedan. Och samtidigt har väntetiderna ökat ordentligt.

Jonas Friberg, förbundsordförande för Adoptionscentrum, berättar att de sökande i genomsnitt får vänta mer än 3,5 år på att få ta hand om ett barn.

– Naturligtvis så är det en helt annan situation för de som befinner sig här i Sverige och vill bli föräldrar till ett barn genom internationell adoption, eftersom det tar mycket längre tid i dag, säger Jonas Friberg. 

Fler barn än tidigare får ett nytt hem i det egna landet, och att det dessutom är många globalt som står på kö, inte bara här i Sverige, gör att det ökar chansen för alla barn, också de lite äldre, att få en ny familj.

– Det vi kan se är attallt fler barn får familj nationellt. Och det positiva i det här är att finns faktiskt barn som kan komma i fråga som förut inte fick familj över huvudtaget.


Vad handlar det om för barn?

– Vi ser att det är allt fler barn som har olika former av särskilda behov, som tidigare inte kom ifråga för att få familj internationellt, säger Jonas Friberg.

De flesta barn som kommer till Sverige via Adoptionscentrum kommer från Kina, Sydkorea och Sydafrika. Men kraven på att få adoptera är stora.

Jonas Friberg berättar att av de länder de samarbetar med är det inget som tillåter homosexuella par att få adoptera, och det är väldigt svårt för ensamstående. Men det är inte helt enkelt heller för heterosexuella par, det kan finnas krav på att de ska ha varit gifta en viss tid, på inkomst och hälsokrav.

Men även om det är jobbigt för kvinnor och män här i Sverige är det oftast bäst för barnet att fler länder i dag än tidigare kan genomföra adoptioner inom landet, säger Jonas Friberg.

– Generellt kan man tänka sig att det beror på att fler har fått det ekonomiskt sätt bättre. Fler kan tänka sig att bli familj även genom att adoptera nationellt och att man gör det i flera länder än tidigare. Men kanske också att synen på hur många barn man får ha i en familj kan förändras, som jag kan tänka mig att det kan bero på i Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".