Syriska kvinnor i slöjor håller upp matkuponger för en man med en låda mat.
1 av 2
Syriska kvinnor i slöjor håller upp matkuponger för en man med en låda mat. Foto: Katja Magnusson.
Svartklädda beslöjade syriska kvinnor med ljusblå matkuponger i händerna.
2 av 2
Syriska kvinnor med ljusblå matkuponger från FN i händerna. Foto: Katja Magnusson

Pengabrist stoppar mat till 1.7 miljoner syriska flyktingar

Krävs mer än 500 miljoner kronor
1:16 min

FN:s matprogram slutar tills vidare att dela ut matkuponger till närmare två miljoner syriska flyktingar i grannländerna.  FN organet World Food Program, saknar pengar och varnar för att flyktingar nu kommer att gå hungriga. 

Basvaror som ris, linser och matolja är livsviktiga för många syrier på flykt inom landet och i grannländerna.  Men från och med idag kommer FN inte att dela ut matkuponger till drygt 1.7 miljoner syriska flyktingar i Turkiet, Jordanien, Libanon, Irak och Egypten.

Syrier i grannländerna har kunnat använda kupongerna från FN för att handla mat i vanliga affärer, men enligt FN saknas resurser för programmet. Bara för att finansiera mathjälpen i Syriens grannländer i december krävs mer än 500 miljoner kronor, pengar som idag inte finns.

Inne i Syrien har matpaketen redan minskats, varje familj får mindre. FN varnar för att fattiga familjer kommer att behöva gå hungriga och det finns risk att beslutet ökar spänningarna i grannländerna.

Inför vintern saknas också vinterkläder, det är inte ovanligt att se syriska flyktingbarn som går runt i leran i bara platstofflor, många saknar också tält som är rustade för vintern framför allt i Libanon och Jordanien. FN beskriver att beslutet att dra ner på matkupongerna kommer att få förödande konsekvenser för redan utsatta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".