Delad bild: Gustav Fridolin samt elever i skola. Foto: TT.
Foto: TT.

Fridolin: Vill nå politisk enighet om skolan

"Vi borde betrakta skolpolitik som säkerhetspolitik"
2:24 min

Regeringen tillsätter nästa år en svensk skolkommission som ska lyssna på expertråd från det internationella organet OECD och komma med förslag på hur skolan ska förbättras.

Utbildningsminister Gustav Fridolin hoppas att nå en större politisk enighet om vad som är bra för att eleverna ska lära sig mer.

– Alldeles för länge har den svenska skoldebatten varit nedgrävd i den politiska debattens skyttegravar. Nu är det dags att vi tillsammans hittar lösningarna och då måste politiken lyssna in experterna och lyssna i de som jobbar i skolan. De får rollen att arbeta i en kommission och den kommer att jobba nära riksdagens partier-

– Om vi lyckas, så lyckas vi också göra någonting väldigt viktigt för svensk skola. Det skulle göra stor skillnad för Sveriges elever och lärare, säger Gustav Fridolin.

Idag på förmiddagen kommer OECD:s skolexperter till Sverige för att ge sin analys av svenska elevers minskade kunskaper i PISA-mätningarna. De tillhör den internationella kommission som alliansregeringen tillsatte förra året.
Både miljöpartiet och socialdemokraterna ville då ha en svensk skolkommission, det står budgetförslaget som riksdagen tar ställning till i veckan, och nu står klart hur den nya regeringens skolkommission ska arbeta.

Den viktigaste uppgiften för den nya regeringens svenska skolkommission blir att lyssna på OECD:s förslag till förbättringar och göra egna analyser av de svenska skolornas problem, varför resultaten faller.
Kommissionen ska föreslå vilka områden som behöver förbättras, vilka insatser som behövs och en plan för när de bör sättas in.

Fokus ska ligga på förskoleklassen, grund- och gymnasieskolan.
Ledamöterna ska bestå av forskare, lärare och representanter för arbetslivet och samarbeta bland annat med rektorer, föräldrar, elever och arbetsmarknadens parter.

Kommissionen ska vara klar 2017, men redan i höst lämna en delrapport om problem som bör åtgärdas.

Ledamöterna ska också, som det heter, arbeta i en nära dialog med politiker, i en parlamentarisk referensgrupp. Något som Gustav Fridolin hoppas ska leda till en större enighet när det gäller skolpolitiken.

– Tvära kast och att saker och ting förändras när vi har ett val, det har inte gjort svensk skola bättre. Snarare borde vi kanske betrakta skolpolitiken på samma sätt som vi betraktar säkerhetspolitiken, som någonting där vi faktiskt gör upp, kommer överens och där de som arbetar inom verksamheten kan vara trygg med att inriktningen gäller för lång tid, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".