En person räknar sedlar.
Foto: TT

Konsumentverket lanserar prisjämförelsesajt

Målet: Billigare tjänster
1:34 min

Det kan bli billigare att skicka pengar till utlandet i framtiden. Nu lanserar nämligen Konsumentverket en tjänst som ska hjälpa människor att jämföra de avgifter som banker och ombud tar för att föra över pengar till konton eller kontor utomlandas.

Varje år skickar svenskar stora summor pengar till vänner, släktingar eller anhöriga utanför Sveriges gränser - men hur mycket överföringen kostar och hur snabbt den går skiljer sig mycket åt beroende på hur man skickar pengarna.

– Det är inte vi som sätter ned priserna utan det är marknaden som gör i sådana fall. Vad vi gör är att vi agerar som kunder och samlar in data: vad det kostar, vilka avgifter som tas ut och hur lång tid det tar sen är det upp till kunderna att vända sig till den som uppfyller de behov som man har, antingen att pengarna kommer fram så billigt som möjligt eller så snabbt som möjligt, säger Torbjörn Noaksson på Konsumentverket.

Att exempelvis skicka 1 000 kronor från Sverige till Somalia kan kosta mellan 100 och 230 kronor och kan komma fram till mottagaren inom allt från en timme till ett dygn.

Och det är därför som Konsumentverket nu lanserar hemsidan Money from Sweden för att man ska kunna göra en oberoende prisjämförelse mellan flera olika aktörer innan man skickar sina pengar.

Förhoppningen är att priserna ska pressas ned när det blir lättare för konsumenter att jämföra olika företag, säger Torbjörn Noaksson.

– Det här kommer ursprungligen från att Sverige har accepterat ett FN-uppdrag på att ta ned kostnaden att föra ut pengar till max 5 procent. Det är framförallt inriktat mot migranter i Sverige som vill skicka hem pengar till sina ursprungsländer, säger Torbjörn Noaksson.

I dag bestämmer banker och ombud själva hur mycket överföringen ska kosta. I snitt tar de ut en avgift på omkring 15 procent, men i vissa fall kan upp till hälften av pengarna man vill skicka försvinna i avgifter.

Sidan Money from Sweden väger samman både avgifter och växelkostnader och finns tillgänglig på 16 olika språk. Däremot understryker Torbjörn Noaksson att de inte har någon information om det kostar mottagaren något att sedan hämta ut pengarna.

– Om det tas någon form av avgift i mottagarlandet är en fråga jag tycker att man ska ställa till de man använder sig av. Det vi kan se är bara hur mycket pengar som skickas från Sverige, säger Torbjörn Noaksson.

Du kan testa Money from Sweden här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".