Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius. Foto: Michel Euler/TT.
Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius under en debatt om ett eventuellt erkännande av en palestinsk stat. Foto: Michel Euler/TT.

Franska parlamentet röstar om palestinsk stat

I Frankrike ska parlamentet idag rösta om regeringen ska uppmanas att erkänna Palestina som stat.

Även om det blir en majoritet som tycker det innebär det inte någon större skillnad i praktiken. Omröstningen är mer en symbolisk handling och demonstrerar ett ökat missnöje med dödläget i fredsprocessen mellan Israel och palestinierna.

Medan de flesta västeuropeiska länder ännu inte erkänt Palestina som självständig stat har de flesta av utvecklingsländerna gjort det.

I Västeuropa erkände Sverige Palestina som stat i oktober. Också parlamenten i Spanien, Storbritannien och Irland har röstat för ett erkännande - utan att anta bindande uttalanden som förordar det.

Inför dagens omröstning i franska parlamentet påpekade utrikesministern, Laurent Fabius att regeringen inte är bunden till resultat av omrösningen.

Men Fabius sa också att det nuvarande dödläget i fredsprocessen är oacceptabel och att Frankrike kommer att erkänna Palestina som självständig stat ifall en slutlig runda i förhandlingarna  mellan Israel och den palestinska myndigheten misslyckas.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".