Vårdare från Röda korset tar på sig skyddsdräkter innan de går in och hämtar en person som dött i ebola i Monrovia. Foto: Pascal Guyot/TT.
WHO:s mål var 70 procent säkra begravningar. Här vårdare från Röda korset i Monrovia, som ska hämta en kropp. Foto: Pascal Guyot/TT.

WHO:s mål om ebola klarades inte

Risk för fortsatt smittspridning
1:40 min

I oktober satte världshälsoorganisationen WHO upp tydliga mål för att bromsa ebola-epidemin. Bland annat skulle minst 70 procent av de sjuka vara isolerade fram till den första december.

Men det mesta pekar på att målen långt ifrån är uppnådda, och risken finns att epidemin fortsätter att sprida sig. 

Just nu rullar bulldozers fram ett område i Sierra Leones huvudstad Freetown.

Det ska bli en ny begravningsplats för ebola-offren. Bilar har setts komma fram till platsen med nya kroppar efter det dödliga viruset.

Tony Banbury, som leder FN:s ebola-insats, säger från Freetown att målen - att isolera minst 70 procent av sjukdomsfallen och kunna genomföra minst 70 procent säkra begravningar fram till den första december - delvis har uppnåtts i vissa delar, men inte alla.

– Fortfarande kommer många att smittas och fortfarande kommer många dö av viruset, säger han.

Enligt WHO är det bara Guinea som är nära att uppfylla målen. I Liberia isoleras bara 23 procent av fallen och endast en fjärdedel av de begravningsteam som krävs är fungerande. I Sierra Leone är situationen något bättre, men inte mycket, enligt WHO.

Även om det ser ut som att spridningen håller på att stabiliseras i Liberia och Guinea, rapporteras nya utbrott i Sierra Leone, framförallt runt huvudstaden och i landets norra del.

Hittills har 16 000 människor smittats och uppåt 7 000 har dött och nya fall rapporteras från Mali.

Hjälpinsatsen är numera omfattande, men det är svårt att vara på rätt plats vid rätt tid. Den amerikanska insatsen i Liberia har skalats ner eftersom färre fall rapporterats därifrån. 

FN:s mål nu är att alla sjukdomsfall ska vara isolerade och alla begravningar ska vara säkra fram till den första januari 2015. Ebola-chefen, Tony Banbury, säger att "Kampen är långt ifrån över, men vi på väg i rätt riktning".

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".