Stefan Löfven och programledaren Joar Bendjellou i studion. Foto: Helena Ulander/Sveriges Radio
1 av 3
Stefan Löfven och programledaren Johar Bendjelloul. Foto: Helena Ulander/Sveriges Radio.
Stefan Löfven i P1-morgonstudion. Foto: Jenny Ringström/SR
2 av 3
Stefan Löfven i P1-morgonstudion.Foto: Jenny Ringström/Sveriges Radio.

Löfven hoppas på Allianshjälp för att desarmera SD

Stefan Löfven i P1-morgon om budgeten
15 min

Stefan Löfven hoppas att det borgerliga blocket tar sitt ansvar och hindrar SD att fälla regeringens budget. Det sa han i P1 Morgons utfrågning på tisdagsmorgonen.

Han är beredd på att kompromissa, för att få igenom en budget och undvika nyval. Det skulle inte vara bra för landet att utlysa ett extraval så snart efter det ordinarie valet, anser Stefan Löfven.

Om SD i dag säger att man tänker rösta för alliansbudgeten i morgon, kan flera saker hända. Regeringen kan välja att utlysa extra val, vilket kan göras tidigast den 29 december, som sedan ska hållas senast den 29 mars.

Löfven utesluter vare sig nyval eller att han lämnar sin post, men hoppas på andra scenarion. Det finns flera alternativ, säger Löfven, även om SD sätter sitt hot o verket.

Statsministern vill inte avslöja vad han kan tänkas erbjuda Alliansen, för att de ska samarbeta kring en budget. Däremot klargör han vad regeringen inte kan tänkas backa ifrån – satsningar på ungdomsarbetslösheten, pensionärerna, äldreomsorgen samt välfärden.

Milan Djelevic, Ekot: Hej och välkomna till vår direktrapportering från P1 Morgons utfrågning av statsminister Stefan Löfven. Idag avgörs det om han får igenom den nya regeringens budget, som SD hotar att fälla. Om så sker, har Löfven sagt att han inte tänker sitta kvar på sin post. Utfrågningen börjar 08.15.

07:38, 2 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Nu börjar utfrågningen. Statsminister Stefan Löfven står inför en riktigt rysare, när han nu ska försöka baxa igenom regeringens budget.

08:17, 2 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: SD har under lång tid nu hållit regeringen på sträckbänken i förhoppningen om att kunna utnyttja sin vågmästarroll. Den tillfällige partiledaren Mattias Karlsson har efterlyst "signaler" på vissa områden - framför allt invandringspolitiken - för att inte fälla budgeten.

08:17, 2 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Stefan Löfven säger att regeringen lagt en bra budget, där man satsat på sjukvård, ungdomsarbetslöshet, äldreomsorg och pensionärer.

08:18, 2 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Löfven säger att det finns olika scenarion för hur regeringen ska få igenom sin politik, om SD väljer att försöka fälla budgeten.

08:19, 2 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Om det borgerliga blocket fortfarande menar allvar att inte regera med SD, så kan Löfven tänka sig att ta upp nya diskussioner med dem.

08:21, 2 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Men han vill inte avslöja vad regeringen kan tänkas erbjuda Alliansen, om de vill samarbeta.

08:22, 2 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Fråga - vad är heligt för Löfven? Ungdomsarbetslösheten måste bringas ner och skolresultataten bli bättre. En rejäl satsning på välfärden är också något som Löfven inte vill backa ifrån.

08:24, 2 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: MP och S är ett par som håller, menar Löfven. Vad SD än tycker, säger han.

08:25, 2 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Löfven vill inte utesluta något, inte heller ett eventuellt nyval. Han tror dock att det skulle vara för tidigt, för att vara bra för landet.

08:27, 2 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: SD har ett för stort inflytande i svensk politik, tykcer han.

08:27, 2 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Statsministern säger att han inte kommer sitta kvar om han inte lyckas få till något samarbete kring budgeten, men det avgörs först i januari nästa år.

08:28, 2 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Löfven säger att det bästa vore ett samarbete mellan blocken för att få igenom en bra budget.

08:29, 2 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Regeringen har ett stort ansvar, men inte majoritet i riksdagen. Därför måste alla partier ta sitt ansvar för att helheten ska fungera, säger Löfven.

08:31, 2 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Klockan 16.30 kommer SD:s besked om hur de tänker agera, om de friar eller fäller regeringen budget. Vad som händer om de skulle göra allvar av hotet är oklart, men Stefan Löfven har inte gett upp hoppet om att undvika ett nyval.

08:35, 2 December 2014

Milan Djelevic, Ekot: Nu är utfrågningen slut och vi stänger direktrapporten för den här gången. Tack alla ni som hängde med idag. Häng gärna kvar på på sajten, sr.se. Vi rapporterar vidare om både budgetrysaren och annat som händer under dagen.

08:38, 2 December 2014

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".