Zlatan, Kungen
1 av 3
Foto: Beatrice Janzon
Kungen, Zlatan
3 av 3
Foto: TT

Kungen möter Frankrikes president

Företag hoppas på handel med Frankrike
2:17 min

I Paris inleds i dag ett statsbesök med svenska kungaparet och chefer från 25 företag, som hoppas på framtida affärer med Frankrike. I statsbesöket, som pågår i tre dagar, ingår bland annat möte med president Francois Hollande.

Trots att Frankrikes ekonomi  krisat länge, satsar många företag på att göra affärer där. Karl-Johan Holm är vd för göteborgsföretaget Icomera.

– Vi gör internetlösningar för tåg och bussar i Europa och just Frankrike är en stor marknad för tåg, med TGV-tågen som vi håller på med en upphandling med nu. Frankrike är också Europas största bussmarknad, säger Karl-Johan Holm.

Företaget är litet men växer kraftigt och ska nu starta ett dotterbolag i Frankrike. En annan intressant marknad för Icomera är övervakningen för att förebygga terroristattentat.

 – Vi har lösningar på en mängd marknader runt detta, man kan streama videofilmer från tåg eller bussar till polisen i realtid och det är viktigt framåt, säger Karl- Johan Holm.

Statsbesöket ger möten på högre nivåer än vad som annars skulle vara möjligt för göteborgsföretaget. Frankrike är Sveriges nionde viktigaste marknad. Mellan 10 och 15 små och medelstora svenska företag etablerar sig här varje år, även om arbetslagstiftningen och administrationen kan vara krånglig.

Robert Wentrup, chef för Business Sweden i Frankrike tycker att det ringer för många larmklockor i medier när det gäller den franska ekonomin.

 – Jag tycker att mediebilden har varit ganska negativ. Ända sedan den här finanskrisen och långkonjunkturen började har det varit väldigt mycket larmklockor och jag tycker att kollar man på makrosiffrorna för franska ekonomin så är det ändå väldigt nära EU-genomsnittet. Men visst, det behövs reformer i Frankrike för att få bukt med de här makroekonomiska problemen, säger Robert Wentrup. 

Det som gör Frankrike intressant att investera i är stabila och växande storbolag här, enligt Robert Wentrup. 

– På lång sikt är jag väldigt positiv till den franska marknaden. Det är en väldigt diversifierad ekonomi det är ett land som växer demografiskt. Det finns väldigt många stora företag i Frankrike. Om man kollar på de stora företagen i världen finns 31 av de 500 största i Frankrike, fler än i Tyskland. Så jag är positiv, säger han. 

Kungaparets statsbesök pågår i tre dagar. Det blir också ministermöten och stora ledare inom näringslivet deltar, som Astra Zenecas styrelseordförande Leif Johansson och Investors Jacob Wallenberg. Ikväll ska Ikea och en konstnär tända upp ett norrsken av ledlampor i Paris.

Det senaste svenska statsbesöket i Frankrike var 1980 och kungafamiljens rötter här bidrar till att det är en stor satsning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".