Hongkong
Foto: TT

Protestledare i Hongkong ger upp

De tre grundarna av Hongkongs prodemokratiska proteströrelse uppmanade idag de demonstranter som fortfarande är ute på gatorna att dra sig tillbaka.

Situationen har blivit allt för farlig, sa de, efter att polis gått till hårt angrepp mot demonstranterna som omringade regeringshögkvarteret.

– Att ge upp är inte fegt. Att ge upp är inte att misslyckas, det är ett  tyst fördömande av en hjärtlös regering, säger Benny Tai, ledare inom proteströrelsen Occupy Central vid en presskonferens på tisdagen.

Efter demonstrationerna igår greps runt 40 personer och lika många ska ha behövt uppsöka sjukhusvård. Grundarna meddelade också att de kommer att överlämna sig själva till polisen. 

Protesterna har handlat om det val av Hongkongs högsta ledare, den så kallade chief executive, som Kinas regering har bestämt ska hållas 2017.

I Hongkong hade man hoppats på att det skulle bli ett förhållandevis fritt val. Men den 31 augusti gjorde centralregeringen i Kina klart att en öppen nominering är utesluten och det kommer bara att finnas två eller tre kandidater att välja mellan och dessa ska godkännas av Peking. Beskedet blev startskottet till de prodemokratiska protesterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".