Kragtrapp, fågel
En Kragtrapp vandrar omkring i Indien. Foto: Creative Commons

Fågel misstänktes vara terrorist - sköts ner av polis

I Afghanistan har polisen skjutit ner en sällsynt fågel som hade en antenn som stack upp på ryggen. Eftersom fågeln cirklade över en vägspärr i Faryab-provinsen, som är ett tillhåll för talibaner, misstänkte poliserna att den var tränad för bombangrepp, och sköt ner den.

Det visade sig senare att fågeln, en kragtrapp, hade försetts med sändare av forskare. Kragtrappen är ganska stor, har ett vingspann på 140 cm, den lever i sandiga miljöer från Egypten, över mellanöstern och bort till Mogoliet och Kina. 

Anders Wirdheim vid Sveriges ornitologiska förening säger till TT att det inte går att träna en kragtrapp på det sättet. Det vore en idiotisk idé, enligt honom.

I en video som det amerikanska tv-bolaget NBC publicerat ses att fågeln har en sändare fastsatt på ryggen. På sändaren kan man läsa adressen till ECCH, en organisation som försett fågeln med sändaren. Kragtrappen är starkt hotad och forskarna vill öka kunskaperna om artens flyttningsvanor.

Sändarförsedda fåglar har skjutits ner tidigare, till exempel en gam i Sudan som misstänktes vara israelisk spion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".