Före detta åklagare Barbro Jönssons sprängda ytterdörr. Foto: Björn Larsson/Scanpix
1 av 7
November 2007 skedde dörrsprängingen. Foto: Björn Larsson/Scanpix.
Poliser samlar in material utanför Barbro Jönssons bostad efter attentatet. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
3 av 7
Barbro Jönssons bostad efter attentatet. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
En av männen som misstänks för sprängningen vid åklagare Barbro Jönssons hem 2007. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
4 av 7
En av männen som misstänks för sprängningen vid åklagare Barbro Jönssons hem 2007. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
Barbro Jönssons bostad efter attentatet. Foto: Björn Larsson/Scanpix.
5 av 7
Barbro Jönssons bostad efter attentatet. Foto: Björn Larsson/Scanpix.

Sju år efter bombattacken mot hemmet - spåren sitter kvar

Efter explosionen är det bara bråte kvar av ingång till Rättscentrum. Något som väcker minnen för tidigare åklagaren Barbro Jönsson som för sju år sedan fick hemdörren sprängd i ett liknande bombattentat. ”Nej, inte nu igen”, säger Jönsson. 

Natten till igår placerade någon en kraftig bomb utanför Rättscentrum i Malmö, där tingsrätten och åklagare i staden har sina kontor.

Explosionen var så kraftigt att det nu bara är bråte kvar av ingången. Dådet har kallats ett angrepp på rättssystemet och justitieminister Morgan Johansson (S) är ”djupt oroad” över händelsen.

För sju år sedan inträffade ett annat angrepp mot rättsväsendet. Barbro Jönsson var då åklagare i Trollhättan. När hon en novembermorgon just hade lämnat hemmet small det.

En bomb sprängde dörren till hennes bostad.   

– Det som hände var att två personer åkte upp från Malmö faktiskt, och placerade vad som nästan såg ut som en bomb från tecknade filmer, en rund boll med en stubintråd, utanför min dörr och lät den detonera, säger Barbro Jönsson i Studio Ett.    

– Gudskelov bara med skador på egendom och inga personskador.

Barbro Jönsson, som i dag arbetar som verksamhetsutvecklare för polisen i Västra Götaland, hade precis hunnit åka till jobbet. 

– För en gångs skull hade jag hunnit ge mig iväg, jag brukar inte vara så tidig på morgnarna, men den morgonen var jag det. Jag tror i för sig att de visste att jag inte var hemma. De har lämnat vissa uppgifter om att de nog faktiskt fanns där och såg att jag lämnade min bostad. Jag tänker mest på mina grannar.

Nu sju år senare sprängs en bomb utanför Rättscentrum i Malmö.

– Nej, inte nu igen. Det har smällt en hel del nere i Malmö så man har noterat det. Det känns aldrig bra när man vänder sig mot en myndighet på det här sättet, säger Barbro Jönsson.  

Direkt efter bomben utanför Rättscentrum åkte riksåklagare Anders Perklev till Malmö för att möta personalen. De anställda erbjuds samtidigt krisstöd och gruppsamtal efter söndagskvällens attentat.

För Barbro Jönsson var tiden efter bombattentat mot henne turbulent. Det var viktigt att få upprättelse. Att få ett svar på vilka de var som låg bakom bomben.

– Det var väldigt viktigt och det blev viktigare ju längre tiden gick. För jag behövde för min egen läkning få en möjlighet att konfrontera dem och se dem i ögonen och veta vad det här var för personer.

Det tog två år innan gärningsmannen bakom attentatet kunde identifieras.

– För mig personligen var det väldigt stökigt i två år. Det tog ett bra tag innan man kunde identifiera en gärningsman. Det var tack vare DNA-topsning, man hade säkrat en spottloska från gården där jag bodde, säger Jönsson.  

Och trots att Jönsson fick dörren till sin bostad sprängd, så var hon aldrig rädd.

– Det var aldrig skrämmande, jag var mest arg. Jag hann aldrig bli rädd, för det fanns inga varningar, det small bara. Sedan blev jag väldigt omhändertagen direkt efter det.

Men händelsen har lämnat spår som än i dag sitter kvar.

– Jag kan väl bitvis säga att upplever större obehag i dag i vissa situationer än vad jag gjorde då i den närmaste perioden efter åt, säger Jönsson.

Hur då?

– Nu lever jag ett vanligt liv och nu kan det vara så när jag är på vissa platser eller i vissa sammanhang så kan jag bli oerhört stressad av att en person stannar på ett sätt som jag kanske inte tycker är helt normalt. Det är i för sig bara någon sekunds reaktion, men den kommer.

Är du på din vakt?

– Ja, det är jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".