Foto: SR/TT
Foto: SR/TT

Analys: Extraval om SD fäller budgeten

Om Sverigedemokraterna bestämmer sig för att stödja allianspartiernas budgetförslag går det inte att undvika ett extraval. Såvida inte regeringen och allianspartierna skrotar några av de föresatser de hittills betraktat som heliga. Det skriver Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Det vanligaste tipset i de spekulationer som går höga i väntan på eftermiddagens SD-besked är att det i så fall blir en förhandling där Löfven kan sitta kvar, med eller utan Miljöpartiet. En förhandling som skulle börja med att riksdagen i morgon avstår från att rösta och i stället skickar tillbaka frågan till finansutskottet.

Om regeringen beslutar sig för att returnera budgeten till utskottet, tillsammans med en bön om förhandling, kommer alliansledarna rimligen att tacka ja till att samtala. Allt annat skulle framstå som oresonligt. Men en sådan förhandling skulle kräva väldigt stora eftergifter från bägge parter. Eftergifter som man med fog kan ifrågasätta att någon av dem kan leva med.

För vad händer i huvudet på de borgerliga när de inser att de har fått majoritet för sin ekonomiska politik? Rimligen bör de borgerliga partiledarna utsättas för ett starkt internt opinionstryck. Många borgerliga väljare och debattörer skulle anse att det enda logiska i en sådan situation vore att försöka gripa makten.

Alliansledarna har ju hela tiden sagt att den som ska vara statsminister också måste få igenom sin budget. Om då Alliansen kan få igenom sin budget men inte regeringen bör ju många borgerliga väljare fråga sig varför alliansledarna ska hjälpa Löfven att sitta kvar. Borde de inte tvärtom kräva att Socialdemokraterna hjälper de borgerliga att regera?

Moderaterna, Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna löper alltså stor risk att anklagas för svaghet och bristande handlingskraft om de genomför en förhandling som räddar Stefan Löfven kvar i Rosenbad. Detta gör att deras pris, om de ändå genomför en sån förhandling, kan bli högt. För högt för att regeringen ska vilja betala det.

För om Stefan Löfven menar allvar med att han inte tänker regera på Alliansens politik behöver han behålla sin budget intakt på avgörande punkter. Och han behöver skattehöjningar för att finansiera förslagen. En Socialdemokrati som verkar vilja sitta kvar i Rosenbad till varje pris tappar i väljarstöd. 

Om de ville skulle de borgerliga omedelbart kunna avsätta regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna. Men det skulle förutsätta att de gick ifrån sin heliga utfästelse att inte stödja sig på SD och är därför politiskt otänkbart. Åtminstone på kort sikt.

Det finns alltså en hel del som trycker på i riktning mot ett extraval om Sverigedemokraterna skänker Alliansen riksdagsmajoriteten i eftermiddag. Trots att alla utom Sverigedemokraterna säger att de vill undvika ett sånt val. Alternativet, att nå en förhandlingslösning, kräver helt enkelt så stora och förudmjukande eftergifter.

Sverige har inte haft extraval sen 1958. Trots att flera regeringar sen dess gått igenom kriser och tappat sitt parlamentariska stöd har de lyckats undvika extraval. Det speciella i dagens situation är att det parti som avgör vem som kan regera också är ett part som inget av de andra partierna vill samarbeta med.  

Så även om Sverigedemokraterna i eftermiddag ger beskedet att de ska lägga ner sina röster och släppa fram regeringens budget har de senaste veckorna med stor tydlighet visat för regeringen att den inte kan fortsätta som om inget hänt.

Med stor sannolikhet kommer fler tillfällen när Sverigedemokraterna under stort buller kan hota regeringens existens. Om inte Stefan Löfven får igång både sitt eget och andras handsträckande hänger extravalet kvar i molnbankarna över riksdagshuset. Oavsett vad SD säger i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".