Mobiltelefoner. Foto: Russel A. Daniels/TT.
1 av 2
Mobiltelefoner. Foto: Russel A. Daniels / TT.
Patentingenjör Camilla Nilsson arbetar på Patentbyrån Wallengren i Värnamo. Foto: Anders Jelmin / Sveriges Radio.
2 av 2
Patentingenjör Camilla Nilsson arbetar på Patentbyrån Wallengren i Värnamo. Foto: Anders Jelmin / Sveriges Radio.

Fler företag vill skydda sina produkter

"Det finns en optimism hos svenska företag"
1:56 min

Ansökningar om patent- och varumärkesskydd ökar. Det är framför allt företag inom mekanik och elektronik som söker skydd för sina produkter. En ökning brukar betyda att konjunkturen är på väg uppåt.

– Vi ser överlag en gradvis ökad aktivitet, och inte minst på varumärkessidan. Men även för patent ser vi en ökning under året som gått, säger Mats Lundberg, talesperson för Sveriges patentbyråers förening, Sepaf.

Svenska företag ansökte om drygt 12 200 patent det senaste året, det är en ökning med 2,5 procent jämfört med året innan (de sista två månaderna bygger på en prognos).

För varumärken är trenden mer tydlig. Det senaste halvåret har ansökningarna om att skydda varumärken ökat med omkring 10 procent, enligt siffror från Sepaf.

– Jag hoppas och tror att det kan betyda att det finns en optimism hos svenska företag i dagsläget eftersom man har både nya varumärken på gång och söker skydd för nya innovationer, säger Mats Lundberg.

Gnosjöregionen i Småland är en plats där det uppfinns mycket just nu, berättar patentingenjör Camilla Nilsson i Värnamo.

– Det kommer ganska många ansökningar just när det är på väg att vända i konjunkturen, man har en framtidstro, säger hon.

Vad är det Gnosjöföretagarna vill skydda?

– Grovt sett allt som kan tillverkas i metall, plast och gummi, säger Camilla Nilsson.

Det här kan vara ett sätt att skydda tillverkning på orten, hur då?

– När man väl har löst ett problem förhindrar man att uppdragsgivaren tar lösningen och vänder sig till någon billigare massproducent någon annanstans, säger Camilla Nilsson.

Det är framför allt traditionella tekniska branscher som använder patent- och varumärkesskydd.

– Till exempel inom mekanik och elektronik, vi ser till exempel att ett företag som Ericsson är fortsatt väldigt aktivt. Några vi saknar är våra nya stora svenska framgångar inom gaming, musik- och underhållningsindustrin, som kanske ännu inte har börjat använda sig av immaterialrättsskydd så som andra företag gör, säger Mats Lundberg på Sepaf.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".