Skolflicka krävs på 1,1 miljon av kommun

Den tonåriga eleven har erkänt och dömts till ungdomsvård, för att hon tände eld på papper på vinden på idrottshallen i Ljusne förra våren. Hallen brann ner och Söderhamns kommun kräver nu flickan på skadestånd.

Skadorna på idrottshallen uppgick till cirka 40 miljoner kronor. Det täcktes av försäkringar, men kommunen kräver ersättning för självrisken på drygt 1,1 miljoner kronor från flickan.

Eftersom hon inte betalat har kommunen vänt sig till Hudiksvalls tingsrätt och stämt flickan på  1 112 500 kronor samt för rättegångskostnader.

Flickans advokat K-G Myhrberg, säger till helahälsingland.se att flickan aldrig kan komma ur skulden, att skadeståndet ska sänkas och konstaterar att flickan är omyndig och saknar både inkomst och förmögenhet.

Advokaten menar att det skulle vara oskäligt betungande för flickan och anser att det spelar in att det är en kommun och inte en privatperson som kräver pengarna.

En muntlig förberedelse är planerad att hållas i tingsrätten nästa vecka.

En ny idrottshall i Ljusne väntas vara klar i maj nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".