Mattias Karlsson
Foto: TT

Beskedet: SD röstar för Alliansens budget

1:34 min

Sverigedemokraterna gav på tisdagseftermiddagen besked om hur de kommer att rösta i budgetomröstningen i riksdagen i morgon. Partiet väljer att rösta emot regeringens budget.

Läs mer: Följ Ekots direktrapportering

Morgondagens budgetomröstning har beskrivits som en rysare. Ska Sverigedemokraterna med sin vågmästarroll fälla regeringen genom att rösta på de fyra Allianspartiernas budget - eller kommer de följa praxis och lägga ned sina röster?

På tisdagseftermiddagen, efter en lång inledning, meddelade Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson att man kommer att rösta på Alliansens budget.

– SD kommer försöka fälla varje regering som medverkar till invandringspolitiken. Därför yrkar SD bifall till Alliansens budgetmotion, sade Karlsson och fortsatte:

– Det har talats mycket om ansvar senaste veckorna. Vi anser att det är Löfvens ansvar att samtala med alla partier i riksdagen för att hitta lösning.

Karlsson sade också att SD skulle se det som ett framsteg om MP utesluts ur regeringen, och att man är beredd på att gå med på långtgående kompromisser. Argumenten vid presskonferensen var att SD valde det mest ansvarsfulla alternativet.

– Om man skulle befinna sig i en buss, där chauffören är på väg att köra ned i diket - är det då mest ansvarsfulla att sitta kvar på sin plats och vara tyst för att det är vad som förväntas, eller att försöka dra i alla nödbromsar och ringa i alla larmklockor man kan? Min uppfattning är att det sistnämnda är det mest ansvarsfulla, och det är också så vi ser på frågan om praxis, sade han.

SD:s Mattias Karlsson och Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson, inledde partiets välbesökta presskonferens med att gå igenom vilka bevekelsegrunder de har för det beslut som de snart ska avslöja.

– Det som talar till regeringens favör, är att de generellt har en lite högre ambitionsnivå när det gäller välfärden, sade Oscar Sjöstedt, som även nämnde skatten för pensionärer som en fördel.

Mattias Karlsson har även skrivit ett inlägg på SVT Opinion, där han skriver att partiet är införstått med att man kommer få kritik.

Alliansen däremot har högre ambition när det gäller äldreomsorg och sjukvård, och det faktum att det inte blir höjd skatt på arbete med Alliansens politik, är positivt, sade Sjöstedt.

– Kontentan är att vi tycker att de här budgetförslagen är lika svaga, sade Sjöstedt.

Samtidigt som SD inledde sin presskonferens lämnade statsminister Stefan Löfven och vice statsmimister Åsa Romson S-gruppens möte. Kommentarer till SD:s besked kommer att ges från Rosenbad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista