Kenyas inrikesminister och polischef får sparken
Foto: TT

Kenyas polischef och minister sparkas

Kenyaner gläds åt besked om avgångar
1:32 min

Efter det senaste terrordådet i Kenya, då 36 människor dödades av den somaliska islamistgruppen al-Shabaab, fick idag inrikesministern och polischefen sparken. De har fått hård kritik för det allt sämre säkerhetsläget.

Många kenyaner kände i dag att det äntligen hände något, när beskedet kom att inrikesminister Joseph ole Lenku och polischefen David Kimaiyo avgår från sina poster. En hårt pressad president Uhuru Kenyatta meddelade deras avgång i en tv-sänd presskonferens.

Det senaste terrordådet, i Mandera i norra Kenya, mot gränsen till Somalia, där 36 män som arbetade i ett stenbrott angreps av al-Shabaab-krigare och sköts i huvudet, är bara en händelse i raden som blottlagt enorma brister hos landets säkerhetsstyrkor.
I förra veckan sköts 28 människor ihjäl i samma område, och där var tillvägagångssättet likartat,  de som inte var muslimer sköts direkt i huvudet.

Men kritiken, framförallt mot ole Lenku och Kimaiyo, har puttrat ända sedan terrorattacken mot köpcentret Westgate i Nairobi för drygt ett år sedan. Sedan dess har blodiga attacker genomförts längs med kusten och i gränstrakterna mot Somalia.

Trots den periodvis hårda kritiken har president Kenyatta hela tiden dragit sig för att sparka de två,  eftersom det ju skulle vara liktydigt med att erkänna att landet har ett säkerhetsproblem. Nu är det sedan länge uppenbart för alla kenyaner, och nu också för president Kenyatta, att något drastiskt måste göras för att förbättra situationen i landet.

Ilskan och frustrationen, bland vanligt folk, och bland uppsatta oppositionspolitiker, har nu nått en sådan nivå att det kan slå mot presidentens ställning. Frågan är om dagens ommöblering kan rädda presidenten från mer kritik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".