Antibiotika. Foto: Thomas Winje Øijord/NTB scanpix/TT
Antibiotika. Foto: Thomas Winje Øijord/NTB scanpix/TT

Världens länder kan samarbeta mot antibiotikaresistens

"Vi måste ha ett varningssystem om det kommer en ny resistens"
1:34 min

Ett internationellt toppmöte om antibiotikaresistens pågår just nu i Stockholm. Syftet är att få världens länder att enas om hur information om resistenta bakterier ska samlas in.

På pappret tycks Sverige vara ett högriskland, eftersom man här är bra på att samla in informationen, säger Otto Cars, professor i infektionssjukdomar.

- Vi har ju fortfarande en alltför bristfällig uppfattning om hur stort det är och hur trenderna ser ut. Vi måste ju ha varningssystem också, om det kommer en ny form av resistens, så måste vi kunna fånga upp den tidigt så att vi är beredda. Det måste också styra läkemedelsutvecklingen. Den måste ju styras av hur det ser ut i världen, vilka antibiotika vi saknar. Det här är en jätteviktig, central fråga för hela resistensproblemets lösning, säger Otto Cars.

Det som händer när antibiotikan inte längre biter på bakterierna är att vanliga infektioner som gonorré, lunginflammation och urinvägsinfektion kan bli svåra att bota, om det alls går. Tyngre mediciner måste sättas in, som kan vara krångliga att ge, och kräver ökade resurser. Personer som har nedsatt immunförsvar på grund av exempelvis operationer eller cancer, drabbas hårdare.

Vid dagens konferens med representanter från ett 30-tal länders regeringar, ska en överenskommelse nås om hur länderna ska samla in och rapportera till världshälsoorganisationen om antibiotikaresistensen i respektive land. Det är ett steg framåt mot den internationella handlingsplan som WHO ska lägga fram i vår.

Men det tar tid att få länder, med helt olika perspektiv och behov, att enas, säger Dr Keiji Fukuda, vid Världshälsoorganisationen WHO.

- Vilka behov ett land har, kommer inte att vara exakt detsamma i ett annat land. Och ändå, om vi ska ha ett globalt system, och förstå vad som sker på global nivå, hur trenden ser ut, då måste vi ha sådana överenskommelser. Det är därför det krävs så mycket arbete, säger Keiji Fukuda.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".