Peter Eriksson i närbild
Mp:s föredetta språkrör Peter Eriksson, numera EU-parlamentariker. Foto: TT

Peter Eriksson om SD:s beslut

Dagens besked från Sverigedemokraterna, att man kommer att rösta för Alliansens budget i morgon, kan vara ett misstag. Det tror Miljöpartiets före detta språkrör, Peter Eriksson. Ekots inrikespolitiska kommentator säger att formuleringen till beslutet var oväntad.

På tisdagseftermiddagen, efter en lång inledning, meddelade Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson att man kommer att rösta på Alliansens budget.

– SD kommer försöka fälla varje regering som medverkar till invandringspolitiken. Därför yrkar SD bifall till Alliansens budgetmotion, sade Karlsson.

Ekots inrikespolitiska kommentator, Tomas Ramberg, säger att beskedet "skruvar till situationen".

– Formuleringen var oväntad, för de har lyckats hitta en formulering som gör att de bibehåller sin rätt att vara i opposition mot alla som inte är med på deras invandringspolitik. På det sättet kan de kombinera en attityd av att vara det enda oppositionspartiet med att faktiskt rösta ja till Aliliansens budget som ju tillåter högre invandring, så det är ett sorts balansstycke som de inrättat med denna formulering, säger Tomas Ramberg.

– Sedan kommer inget block att uppfatta det som möjligt att regera med sin invandringspolitik så länge SD är vågmästare, så det skruvar till situationen rejält.

SD:s ungdomsförbundsordförande Gustav Kasselstrand är överraskad och positiv till beskedet.

– Beslutet känns helt rätt. Nu är det dags för de andra partierna att ta sig i kragen och börja samtala med oss. Det visar också att Löfven har följt en oansvarig hållning mot oss i riksdagen och han borde avgå med omedelbar verkan efter detta, säger han.

Ni lägger rösterna på en Alliansbudget, som ni kallat för helt oansvarig – och så röstar ni på den?

– Alternativet skulle vara att lägga ner rösterna och låta samma invandringspolitik gå igenom med S-budgeten. Det viktigaste är att statuera exempel mot de andra partierna, då är det enda vettiga att rösta på Alliansens budget. Stefan Löfven har tvingat oss att göra så här.

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra säger att det är statsministern som har ansvar för sin budget. Kinberg Batra säger att det är svårt att se vad samtal i finansutskottet ska handla om.

– Det finns betydande skillnader mellan våra budgetförslag, säger hon.

– Det är inte oppositionens ansvar att få igenom regeringens budget, säger Kinberg Batra.

Miljöpartiets före detta språkrör Peter Eriksson tror att Sverigedemokraterna gör ett misstag i och med dagens beslut.

– Det är klart att detta är en kris. SD hade kunnat se fram emot en mandatperiod där de för första gången kunnat påverka politiken i och med att vi har en rödgrön minoritetsregering, men oavsett om det blir nyval eller inte så kommer deras möjligheter att vara mycket mindre att påverka tror jag. De andra partierna ser ju nu att detta inte gick, så då tror jag att regeringen kommer att göra allt för att ska bredare majoriteter utan SD framöver, säger Peter Eriksson, företrädare i EU-parlamentet (MP).

Centerpartiets före detta partiledare, Maud Olofsson, tror att regeringen måste lägga bort förslag som Alliansen inte stödjer, för att få till förhandlingar.

-- Det kan handla om förslag som traineeplatser, höjda arbetsavgiftningar för unga, försämringar av RUT och så vidare. Det är ett väldigt svårt steg för regeringen att ta - men det är först när man är beredd att ta de stegen som Alliansen kan börja lyssna.

Vänsterpartiets partiledare, Jonas Sjöstedt, kallar SD:s beslut för oansvarigt.

-- Man bedriver en sorts lek, en sorts maktspel. Det går inte bara ut över politiken. Det drabbar människor, det drabbar de ensamstående föräldrar som hade vunnit på den här budgeten, det drabbar de järnvägar som skulle ha byggts. Man riskerar Sveriges ekonomi och stabilitet av maktskäl, säger Sjöstedt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".