Netanyahu upplöser parlamentet

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu upplöser Israels parlament och utlyser val, skriver Reuters.

Israel kan vara på väg mot nyval. Premiärminister Benjamin Netanyahu säger att han kommer att upplösa parlamentet "så snart som möjligt". Idag har flera ministrar tvingats avgå.
Krisen har bubblat en tid inom den israeliska koalitionsregeringen, med spänningar mellan premiärminister Netanyahus högerparti Likud och mittenpartierna. 

Skälet till att finansminister Yair Lapid och justitieminister Tzipi Livni tvingas bort uppges vara de politiska oenigheter som en tid skakat regeringen.

"Under de senaste veckorna och under den gångna dagen har Lapid och Livni kraftigt angripit regeringen", säger Netanyahu i uttalandet, enligt Jerusalem Post.

"Jag kommer inte att tolerera denna invärtes opposition", fortsätter han.

Netanyahu tillägger att han kommer att efterlysa att parlamentet Knesset upplöses så snart som möjligt så att val kan hållas i förtid.

Netanyahus högerdominerade koalitionsregering har stått splittrad i flera frågor, bland annat om nästa års budget, höga levnadskostnader, politiken gentemot palestinierna och ett kontroversiellt lagförslag som enligt kritiker diskriminerar landets arabiska minoritetsgrupp.

Tzipi Livni kritiserade tidigare på tisdagen Netanyahu i ett tal. Livni framhöll att nya val skulle handla om att ersätta en regering hon anklagade för "extremism, provokation och paranoia".

Fakta: Israels regeringskris

  • Sprickor i Likud-ledaren Benjamin Netanyahus högerdominerade koalitionsregering uppstod i samband med att budgeten för 2015 lades fram. Dessutom har ett lagförslag som juridiskt cementerar Israels status som "judisk stat" väckt debatt, och kritiker anklagar det för att diskriminera landets arabiska minoritetsgrupp.
  • Spänningar har växt i flera månader men i måndags kollapsade krisförhandlingar mellan Netanyahu och Yair Lapid från det sekulära mittenpartiet Yesh Atid.
  • Koalitionsregeringen bildades efter valet 2013. Nästa val hade normalt sett hållits i november 2017. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".