Löfven: "Jag kan avgå"

16 min

Statsminister Stefan Löfven (S) sade under en presskonferens på tisdagen att Sverigedemokraternas besked är "exceptionellt ansvarslöst" och bjuder in de fyra borgerliga partierna till krismöte på tisdagskvällen.

Statsminister Stefan Löfven inledde presskonferensen efter Sverigedemokraternas besked om att rösta för Alliansens budget, med att ställa ett antal frågor till Alliansen.

– Sverigedemokraternas besked innebär inte bara att de röstar ner den befintliga regeringens budget, utan de säger också att de kommer rösta varje regering som inte dansar efter deras pipa. Därför befinner vi oss i ett nytt läge som kräver nya besked. Därför har vi frågor till de fyra borgerliga partierna. Är de beredda att samarbeta om budgeten nu, eller är de nu beredda att regera med stöd av SD. De är de frågorna som gäller, sade han.

Statsministern sade att Sverigedemokraterna nu har agerat på ett "exceptionellt ansvarslöst sätt".

– Det här är ett parti som verkar tro att riksdagen är en plats man kan göra till sin egen lekstuga och inte behöver ta ansvar för sitt handlande. Trots att de har ett eget budgetförslag, och själva säger att de andra förslagen ligger långt från – så är de beredda att fälla regeringens budget. Det är ett brott mot den praxis som funnits sedan den nya budgetlagen och ett brott mot deras egen politik om man ska tro på vad de säger. Här går makten och taktiken före allt annat. Jag kan inte nog understryka hur allvarligt vi ser på SD:s agerande i dag.

Han sade upprepade gånger att regeringen är beredd att samarbeta över blockgränserna. Löfven bjöd också in Allianspartierna till ett krismöte på tisdagskvällen. Löfven utgår från att de borgerliga partiledarna kommer till kvällens träff.

– Om Alliansens löfte till sina väljare att inte samarbeta och regera med SD:s stöd kvarstår, måste de nu visa att de är villiga att agera på ett sätt att vi säkerställer en sån situation, därför bjuder Socialdemokraterna och Miljöpartiet in de borgerliga partierna in till en överläggning redan i kväll, för att tala om detta allvarliga läge och utifrån det se om och hur vi tillsammans kan ta ansvar för Sverige, sade Löfven.

Men efter mötet mellan allians och regering stod det klart att det inte finns någon räddning för Stefan Löfvens budget. I en sen presskonferens berättade han om framtiden:

– Det här är ett paradigmskifte i svensk politik. 

Men Löfven tänker vänta till efter onsdagens budgetdebatt och omröstning innan han ger besked.

– Får se vad debatten imorgon ger, det finns någa alternativ.

Kan du sitta kvar som statsminister?

– Det finns olika alternativ. Det har Alliansen bekräftat. Ett är att jag kan avgå och talmannen kan utlysa nyval. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista