Ramberg om regeringskrisen: "SD har radikaliserats"

Sverigedemokraterna har radikaliserats och kan nu isoleras ytterligare. Samtidigt riskerar partiet att stöta sig med de väljare partiet tog från bland andra Moderaterna i höstens val.

Med tisdagens besked tog Sverigedemokraterna ett radikalt steg som paradoxalt nog kan förstärka den isolering partiet säger sig vilja bryta. Genom att lova att inte bara fälla denna budget utan, om de kan, alla budgetar och regeringar som inte gör eftergifter till deras invandringsmotstånd har SD gett motståndarna en ny anledning att inte samarbeta med partiet.

Partiet tar också risken att stöta sig med de nya väljare SD tog från Moderaterna i höstens val. De är visserligen kritiska mot ökad invandring men hade också andra motiv, till exempel försvaret och pensionärsskatten. De uppfattar sig inte primärt som Sverigedemokrater. Och när SD nu framträder som en kamporganisation som sätter kampen mot flyktingpolitiken före alla andra hänsyn och som inte tvekar att i det arbetet fälla också borgerliga regeringar kan dessa väljare komma att vackla tillbaka.

Dagens besked och de misslyckade samtalen med Alliansen leder antingen till att regeringen avgår efter budgetomröstningen. Eller att den stannar men själv förbereder sig för att utlysa nyval. Ett beslut som kan tas tidigast 29 december.

Det finns inget som tyder på att allianspartierna vill kompromissa och det ger inte Stefan Löfven många andra val än att i någon form starta resan mot extraval.

Detta ska ses som ett sätt att försöka pressa alliansledarna till en uppgörelse. Löfvens förhoppning är att åtminstone några borgerliga partier ser ett extraval som ett ännu sämre alternativ än att göra upp med Socialdemokraterna.

Vad S-ledningen vill göra med MP är oklart men helst vill de nog vårda relationen och inte skapa ytterligare en fiende. Om hela regeringen avgår behöver Socialdemokraterna inte bryta med Miljöpartiet. Efter en ny regeringsbildning kan det då fortfarande vara möjligt att samverka med de gröna utanför regeringen.

Situationen behöver alltså fortfarande inte gå så långt som till ett nyval. Men ett sånt ryckte onekligen betydligt närmare i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista