Mikael Gilljam är professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet. Foto: Göteborgs universitet

Statsvetaren: "Nyval 15:e maj"

"Att komma ur situationen kostar"
1:50 min

Efter gårdagens besked - att sverigedemokraterna fäller regeringens budget - är det mest troliga nu att det blir ett extraval, säger statsvetarprofessorn Mikael Gilliam.

För att undvika ett extraval krävs nu helt nya lösningar, säger Mikael Gilliam som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Det kan exempelvis handla om att något av blocken inleder ett samarbete med sverigedemokraterna:

– Sverigedemokraterna har visat makt nu. Att komma ur situationen kostar någonting, säger Mikael Gilliam. Det som inte pratats om är att något av blocken måste lyssna mer på Sverigedemokraterna och samarbeta i någon eller några frågor som inte handlar om invandringspolitik.

– Socialdemokraterna måste förstå att det kommer kosta någonting. 

Men även om det drar ut på tiden innan budgeten klubbas i riksdagen, så ska inte påverka myndigheternas verksamhet - det säger statsvetaren Magnus Isberg som är fd kanslichef i konstitutionsutskottet:

– Det har ju reglerna i vår regeringsform sett till. Landet ska inte behöva stå utan en budget utan måste kunna fortsätta med statsverksamheten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".