F-4 stridsplan. Foto: Burhan Ozbilici/TT.
F-4 stridsplan - den typ av plan som Iran ska ha använt i attackerna mot IS i Irak. Foto: Burhan Ozbilici/TT.

Iran har börjat bomba IS-mål i Irak

Samarbetar inte med USA
0:52 min

Iranska stridsplan har bombat Islamiska Staten, IS, de senaste dagarna. Det uppger talespersonen för Pentagon John Kirby till nyhetsbyrån AFP. Uppgifterna tillbakavisades av en Iransk källa på förmiddagen.

Attackerna ska ha skett mot extremisterna i terrororganisationen IS i provinsen Diyala i östra Irak. Och enligt Pentagon var de inte koordinerade med USA.

Pentagon menar att planen ser ut att tillhöra Irans flygvapen. Kommentarerna kommer sedan tv-kanalen Al-Jazeera visat bilder på när stridsplan attackerar mål i Diyala.

Talesmannen från Pentagon John Kirby påpekar att USA koordinerar sina flygbombningar mot IS i Irak med irakiska regeringen och att det är upp till den regeringen vad som sker i Iraks luftrum.

– Ingenting har förändrats när det gäller USA:s policy om att inte samarbeta militärt med Iran, säger John Kirby.

Under årens lopp har det funnits rapporter om att iranska militära styrkor assisterar shiamuslimsk milis i Irak och irakiska regeringen.

Men det här är första gången USA fått bekräftat att Iran flygbombar IS i Irak.

Shiamuslimskt styrda Iran ha nära band med den shiamuslimska regeringen i Bagdad.

En iransk hög myndighetsperson förnekade på förmiddagen uppgifterna om att iranska stridsflygplan skulle ha attackerat IS i Irak.

Personen, som med löfte om anonymitet talat med nyhetsbyrån Reuters, säger att Iran inte varit inblandat i flygattacker i Irak. Han säger att det inte kommer på tal att Iran skulle samarbeta med USA i flygattacker.

Nyhetsbyrån Al-Jazeera har visat bilder på stridflygplan över Irak som enligt analytiker är Iranska F4- Phantom, ett amerikanskt plan från 70-talet som köptes av Iran på Shahens tid.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".