Ödesdag för Löfvens regering

2:02 min

Sverige står inför en regeringskris då regeringens budget med all sannolikhet kommer att röstas ner i dag. Konsekvensen kan bli nyval. I ett krismöte sent igår kväll bjöd statsminister Stefan Löfven in till ett sista försök till ett budgetsamarbete med alliansen, men han fick återigen kalla handen. 

Efter mötet höll statsministern en presskonferens.

– Man ska vara redo att förhandla, men om man säger att man är redo att förhandla, då måste man sätta sig ned vid bordet och vara beredd att kompromissa, säger Stefan Löfven.

– Det finns ingen på andra sidan bordet, de vill inte ha den typen av samtal. De röstar på sin budget sedan så överlämnar de bekräftelsen att det är regeringen som sitter på styråran och då är det den situationen vi har, säger Stefan Löfven.

På onsdageftermiddagen, vid fyratiden, röstar riksdagen om budgeten. Troligtvis kommer regeringens budget att falla, eftersom Sverigedemokraterna kommer att rösta för alliansens budget.

Det beskedet gav Sverigedemokraterna igår. Men för att försöka förhindra det här höll regeringen sent igår kväll ett krismöte med alliansen.

Stefan Löfven försökte då återigen få till ett budgetsamarbete, men alliansen upprepade sitt nej.

– Vi står upp för vår politik, vi kommer att rösta för den, vi är inte redo att omförhandla vår budget, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf efter mötet

Är ni redo att ta över med SD:s stöd?

– Vi är inte redo att ta över med SD:s stöd. Vi förhandlar inte med SD, vi sluter inga överenskommelser med Sverigedemokraterna, utan vi röstar för vår budget. Hur framtiden nu kommer att utvecklas, det ligger i Stefan Lövfens hand, säger Annie Lööf.

Stefan Löfven ville på presskonferensen vid halvtolvtiden i natt inte ge några svar på hur han tänker agera efter omröstningen i dag.

Men enligt Löfven finns nu framförallt tre alternativ; att avgå, att i slutet på december utlysa nyval eller att återigen försöka förhandla med allianspartierna genom att återremittera budgeten till finansutskottet.

Det senare är dock något som allianspartierna redan nu säger inte är någon idé.

– De säger i dag att det inte skulle vara något alternativ som förändrar situationen, säger Stefan Löfven.

Hur nära ett nyval är vi just nu?

– Ja det är ett av alternativen och jag har redovisat att det ett av alternativen att ta till.

– Vi tar ett steg i taget. Nu är det en debatt och sedan ska det fattas beslut av något slag och därefter lämnar vi besked vad vi väljer för alternativ, säger statsminister Stefan Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista