Annika Winsth, Nordeas chefekonom i Sverige. Foto Patrik Lundin/TT.
Annika Winsth, Nordeas chefekonom i Sverige. Foto Patrik Lundin/TT.

Ekonom: Ingen större påverkan på svensk ekonomi

"Investerare långt bort kan påverkas negativt"
0:47 min

Den svenska regeringskrisen kommer sannolikt inte att påverka svensk ekonomis framtid speciellt mycket. Det säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth, som däremot tror att vissa utländska investerare kan komma att dra öronen åt sig och sälja sina tillgångar i Sverige och Norden.

- Signalvärdet är inte bra och internationella investerare som sitter långt bort kan påverkas negativt av den osäkerhet som det skapar. Men konjunkturellt har jag svårt att se att det de närmaste åren kan få någon dramatisk konsekvens, säger Annika Winsth.

Trots att Stefan Lövens regerings alltså står inför en rejäl kris i och med att Sverigedemokraterna sagt att de ska rösta på Alliansen budget vilket kan leda till nyval, tror Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, inte på några större effekter på svenskt ekonomi. Bland annat beroende på budgetalternativen inte skiljer sig så mycket åt.

- Det är inte jättestora skillnader, men framför allt så har vi en svag regering som har svårt att fatta beslut och man ska komprosmissa och det gör att vi inte räknar med några jättestora skillnader, säger Annika Winsth.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".