Bolund: Går inte längre att regera Sverige i minoritet

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) uppger att regeringen inte tänker ge det Sverigedemokraterna vill – makt över budgeten. "Nu är frågan om Alliansen också är beredda att stå upp för det som de lovade i valrörelsen, att inte ge SD inflytande," säger ministern.

Sverigedemokraterna meddelade igår att de tänker arbeta för att fälla varje regeringen som ger Miljöpartiet inflytande över migrationspolitiken.

– Det säger väl en del om vilket parti vi har att göra med, när man då väljer att fokusera på vilka som deltar i regeringen, snarare än vilken politik som förs av regeringen, säger Per Bolund.  

Finansmarknadsministern hoppas att Allianspartierna nu inte är beredda att ge Sverigedemokraterna inflytande över riksdagspolitiken.

– Det är tydligt när det gäller migrationspolitiken så finns det en situation där alla partier i Sveriges riksdag, förutom Sverigedemokraterna, har en tydlig linje bland annat genom Miljöpartiets rättigheter, att vi ska stå upp för mänskliga rättigheter och inte acceptera att människor ska behöva dö och drunkna på Medelhavet på väg mot ett säkrare liv.

– Att vi inte ska skicka tillbaka människor till krig och förföljelse i Syrien eller Irak. Det tycker jag är värt att stå upp för och hoppas från politikens sida att vi inte är beredda att ge Sverigedemokraterna inflytande.

Som läget ser ut riskerar statsminister Stefan Löfvens och regeringsbudget att röstas ner.

Ett alternativ som har lyfts fram är att Stefan Löfven då eventuellt skulle försöka att bilda en ny regering – men utan Miljöpartiet för att få stöd från Allianspartierna.

Men det är inget som finansmarknadsministern ser som troligt.

– Det skulle innebära att vi har en regering som har ännu mindre underlag i riksdagen än den regering som vi har idag. Det kan jag inte se skulle göra det lättare att få en politik som går att genomföra, säger Per Bolund.

Istället sträcker Bolund återigen ut en hand till Allianspartierna om ett samarbete med regeringen om budgeten.

– Det man måste tänka på angående Sverigedemokraternas besked igår att man går ifrån praxis och är så kategoriska i sina uttalanden, det gör att vi har en ny situation där det inte går regera Sverige i minoritet längre. Det jag vill göra nu är att försöka ta ansvar för Sverige och stå upp för det som vi från regeringssida, och Allianspartierna sa i valrörelsen, att vi inte är beredda att föra en politik som ger Sverigedemokraterna inflytande.

– Vi har tydligt visat det från regeringssida, vi är beredda att förhandla om innehållet i vår budget för att se till att det finns en politik som för Sverige framåt. Nu är frågan om Alliansen också är beredda att stå upp för det som de lovade i valrörelsen, det vill säga att inte ge Sverigedemokraterna inflytande. Det är nu det prövas.

Kommer ni att lägga fram er budget till omröstning i riksdagen i dag?

– Vi har sagt vi kommer att följa den här debatten så får fundera över vilka handlingsalternativ som finns, säger finansmarknadsministern Per Bolund (MP).  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista